Φθινόπωρο, Πυράκανθος

20.03.2007
Τo Σεπτέμβριο ο καιρός αρχίζει σταδιακά να αλλάζει και οι κηπουροί προετοιμάζονται για τη φθινοπωρινή περίοδο.

Ο Πυράκανθος (Pyracantha coccinea) είναι ένας πολύ γνωστός θάμνος στους Ελληνες κηπουρούς, καθώς χρησιμοποιείται συχνά σαν φυσικός φράχτης στα όρια των κήπων. Το φθινόπωρο είναι γεμάτος με τους μικρούς, στρογγυλούς καρπούς του, για τους οποίους έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής. Πρόκειται για έναν αειθαλή θάμνο, μάλλον μεγάλου μεγέθους αφού μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα τρία μέτρα σε ύψος! Επειδή κατάγεται από την περιοχή μας, οι κλιματολογικές συνθήκες τον ευνοούν και συνήθως φτάνει το μέγιστο ύψος και πλάτος. Εχει πολλά και πυκνά κλαδιά, που με τη σειρά τους διαθέτουν πολυάριθμα, μικρού μεγέθους φύλλα. Τα σκουρόχρωμα κλαδιά διαθέτουν επίσης πολλά μυτερά αγκάθια. Την άνοιξη το φυτό γεμίζει με αναρίθμητα, μικρά λουλούδια και το φθινόπωρο γίνεται σχεδόν όλο κόκκινο-κοραλλί από τους σχηματισμένους καρπούς. Του αρέσουν οι ηλιόλουστες θέσεις, αλλά μπορεί να μεγαλώσει και σε ημισκιερά σημεία. Αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε κάθε τύπου χώμα. Χρειάζεται όμως αρκετό πότισμα, καθώς οι ανάγκες του για νερό είναι μεγάλες. Δεν έχει ανάγκη από κλάδεμα, αλλά το δέχεται ακόμα κι όταν πρόκειται να του δοθεί κάποιο σχήμα. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα στο τέλος του καλοκαιριού ή με σπόρους την άνοιξη. Οι καρποί του φυτού είναι μια θαυμάσια τροφή για τα πουλιά. Γι αυτό και το χειμώνα το επισκέπτονται πολλά από αυτά!

Περιποίηση και φροντίδα
—Είναι καιρός πια να σταματήσετε να λιπαίνετε τα περισσότερα από τα φυτά σας, ιδιαίτερα εκείνα που είναι φυτεμένα σε γλάστρες. Την καλοκαιρινή περίοδο αύξησαν το μέγεθός τους, ανθοφόρησαν και μερικά έκαναν καρπούς. Τώρα για λίγους μήνες πρέπει να ξεκουραστούν, με εξαίρεση τα φυτά που πρόκειται να ανθοφορήσουν το φθινόπωρο.
—Οσοι διαθέτουν λιμνούλα στον κήπο καλό είναι να τη σκεπάσουν με κάποιο λεπτό δίχτυ, αφού αφαιρέσουν πρώτα όσα φύλλα επιπλέουν. Το φθινόπωρο είναι η χειρότερη εποχή για τις λίμνες, αφού γεμίζουν με τα φύλλα από τα φυλλοβόλα φυτά. Αν τα αφήσετε θα σαπίσουν και θα κάνουν ζημιά στην όποια ζωή υπάρχει μέσα σε αυτή.

Κλάδεμα Οσοι από τους κηπουρούς ξέχασαν να κλαδέψουν τους θάμνους που άνθισαν τον Αύγουστο, τώρα έχουν την τελευταία ευκαιρία να το κάνουν. Το κλάδεμα αυτή την εποχή είναι μια πολύ σοφή κίνηση, καθώς έτσι βοηθάμε τα φυτά να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους, για να είναι έτοιμα την επόμενη περίοδο.

Φύτεμα Ο Σεπτέμβριος είναι ο πιο κατάλληλος μήνας για να φυτέψετε τα νέα σας δέντρα, τους θάμνους και τα αναρριχητικά για τον επόμενο χρόνο. Οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες για να μπορέσουν τα φυτά να «πιάσουν» πιο εύκολα.
—Φυτέψτε βολβούς που ανθίζουν την άνοιξη. Ετσι, θα έχουν όλο το χρόνο να εγκατασταθούν, να αναπτύξουν το ριζικό τους σύστημα και να ανθοφορήσουν την επόμενη άνοιξη.