Επίγειος παράδεισος

22.03.2007
Απολαύστε έναν υπέροχο κήπο, σχεδιασμένο με πολύ μεράκι, δημιουργικότητα και φαντασία, όπου τον πρώτο λόγο έχει η φύση.

Η πιο σύντομη οδός για να διαμορφώσετε γρήγορα και λειτουργικά τον εξωτερικό χώρο της κατοικίας σας, χωρίς να διακινδυνεύσετε το τελικό αποτέλεσμα, είναι να απευθυνθείτε σε ένα γραφείο κηποτεχνικών μελετών. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλέξετε το σχέδιο και να ενημερώσετε τους ειδικούς για τις απαιτήσεις σας. Σε αυτή την περίπτωση οι εργασίες κατασκευής, από το σχεδιασμό του κήπου σας μέχρι την τελική του μορφή, απαιτούν λιγότερο χρόνο. Αν τώρα αποφασίσετε να διαμορφώσετε μόνοι σας τον εξωτερικό χώρο της κατοικίας θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι πως θα διαθέσετε αρκετές ώρες προσωπικής εργασίας. Η πρόκληση σε αυτή την περίπτωση είναι ο σχεδιασμός. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, θα σας ανταμείψει, δίνοντάς σας τη χαρά και την ικανοποίηση της δημιουργίας.

Σχεδιασμός: Ο σχεδιασμός κάθε κήπου οφείλει να συνθέτει αρμονικά και ισορροπημένα βασικές παραμέτρους, όπως τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, την περιβαλλοντική ανάλυση και τη φυτοτεχνική διαμόρφωση. Μην ξεχνάτε ότι ο κήπος αποτελεί συνέχεια της κατοικίας, γεγονός που επιβάλλει την αρμονική συνύπαρξη εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Απαραίτητο είναι να γνωρίζετε τον τύπο του εδάφους και το μικροκλίμα του κήπου σας, βάσει του οποίου θα επιλέξετε τα ανάλογα φυτά και θα διαμορφώσετε τις λειτουργικές ενότητές του, δηλ. πού θα χρειαστείτε γρασίδι, πού θα πρέπει τα φυτά να είναι χαμηλού ύψους, πού θα χρησιμοποιήσετε υλικά επίστρωσης. Αξιοποιώντας τη βλάστηση με τον κατάλληλο τρόπο, μπορείτε να ελέγξετε την ηλιακή ακτινοβολία, τη θερμοκρασία και την υγρασία του κήπου σας, καθώς επίσης να κρύψετε κάποιες ατέλειες του σπιτιού σας και να προβάλετε κάποιες λεπτομέρειες, όπως π.χ. να κρύψετε έναν τοίχο με κάποιο αναρριχητικό φυτό, χαρίζοντας παράλληλα δροσιά στο εσωτερικό της κατοικίας τους ζεστούς μήνες του χρόνου. Το ξύλο ενδείκνυται για τις κατασκευές εξωτερικών χώρων σχεδόν από κάθε άποψη (αισθητικής, επεξεργασίας και κόστους). Η υφή και οι αποχρώσεις του «δένουν» αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον, ενώ είναι αρκετά ανθεκτικό και «δουλεύεται» εύκολα.

Get the look: Κεντρική ιδέα στο συγκεκριμένο κήπο αποτέλεσε η δημιουργία ενός φυσικού περιβάλλοντος, όπου κάθε μέλος της οικογένειας να μπορεί ανενόχλητα να χαλαρώσει. Σε όλη τη διακόσμησή του εμφανής είναι η σκανδιναβική αισθητική. Το ξύλο κυριαρχεί ως υλικό, όπως και οι γήινοι τόνοι. Τα μονοπάτια που οδηγούν στις επιμέρους ενότητες επιστρώθηκαν με πλάκες από μπετόν, δημιουργώντας ένα υπέροχο πλακόστρωτο, ενώ λίγα μέτρα μετά την είσοδο χτίστηκε μια μεγάλη ξύλινη πέργκολα, που αναδείχτηκε στο πιο αγαπημένο σημείο όλης της οικογένειας. Τα φυτά επιλέχτηκαν χωρίς χρωματικές δεσμεύσεις, με σκοπό ένα αισθητικό αποτέλεσμα αποκλειστικά φτιαγμένο από τη φύση. Αξιοπρόσεκτος είναι ο περιστερώνας που διαμορφώθηκε στη νότια πλευρά του κήπου, ενώ τεχνητά σκάμματα υπάρχουν σε διάφορα σημεία του για να παίζουν τα μικρά παιδιά. Για την κατασκευή της μικρής λίμνης, που προσφέρει την πολυπόθητη δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφαιρέθηκε ένα μέρος του γρασιδιού για να διαμορφωθεί εκεί το απαραίτητο κοίλωμα. Το νερό μπήκε την τρίτη μέρα, ενώ γύρω της τοποθετήθηκαν πέτρες σε διάφορα μεγέθη και κάποια χτιστά διακοσμητικά. Αρκετός, όμως, χώρος έμεινε ανεκμετάλλευτος, έτσι ώστε οι ένοικοι να απολαμβάνουν τους περιπάτους τους και να χαίρονται την όαση που έχουν δημιουργήσει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ