Σκίμμια

16.12.2014
Η Σκίμμια (Skimmia japonica) είναι ένας αειθαλής θάμνος, μάλλον μεγάλου μεγέθους αφού μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα τρία μέτρα αν βρει κατάλληλες συνθήκες και αφεθεί ακλάδευτη.

Η Σκίμμια (Skimmia japonica) είναι ένας αειθαλής θάμνος, μάλλον μεγάλου μεγέθους αφού μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα τρία μέτρα αν βρει κατάλληλες συνθήκες και αφεθεί ακλάδευτη. Κατάγεται από την Ασία και, παρά το γεγονός ότι ανθίζει την άνοιξη, καλλιεργείται σαν διακοσμητικό φυτό γιατί οι πολυάριθμοι, κατακόκκινοι καρποί της γεμίζουν από τον Οκτώβριο έως το τέλος του χειμώνα. Παρ όλα αυτά, τα μικροσκοπικά άνθη της διαθέτουν και ένα πολύ ελαφρύ, γλυκό άρωμα. Πρόκειται για θάμνο που αντέχει τη σκιά και γι αυτό προτιμάται συχνά από εκείνους που έχουν ανάλογα σημεία στον κήπο ή τη βεράντα τους. Το ίδιο εύκολα αναπτύσσεται όμως και σε ηλιόλουστα μέρη, αλλά γενικά μεγαλώνει αργά.
—Είναι επίσης πολύ ανθεκτική στην ατμοσφαιρική ρύπανση γι αυτό, εξάλλου, χρησιμοποιείται σαν βασικό φυτό των πάρκων των πόλεων.
—Τα φύλλα της είναι εξίσου διακοσμητικά με τα λουλούδια και τους καρπούς, έχουν οβάλ σχήμα, δερμάτινη υφή και βαθυπράσινο χρώμα. Χρειάζεται πλούσιο πότισμα αλλά καλή αποστράγγιση. Το αξιοσημείωτο είναι πως αντέχει και σε περιόδους ξηρασίας.
—Αν καλλιεργείται σε γλάστρα, πρέπει να μεταφυτεύεται όταν οι ρίζες της γεμίσουν το δοχείο. Δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη λίπανσης, ενώ, αντίθετα, χρειάζεται τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια ένα ελαφρύ κλάδεμα για να διατηρεί το σχήμα της.
—Μπορείτε να την πολλαπλασιάσετε και μόνοι σας με σπόρους ή μοσχεύματα από ημιώριμα κλαδιά, αλλά μόνο αν θέλετε να πειραματιστείτε καθώς, στην εποχή της, είναι ένα μάλλον χαμηλού κόστους φυτό και μπορείτε να τη βρείτε εύκολα σε κάθε φυτώριο.