Αλόη: Το φαρμακείο της φύσης

25.02.2015
Η αλόη είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία παχύφυτο, με πολλά είδη, που κατάγεται από την Αφρική και μπορεί να φυτευθεί και να διατηρηθεί χωρίς ιδιαίτερες φροντίδες σε όλες τις περιοχές με ήπιο χειμώνα.

Είναι εξαιρετικό καλλωπιστικό και φαρμακευτικό φυτό, με θεραπευτικές ιδιότητες καταγεγραμμένες, ακόμα και χιλιάδες χρόνια πριν, σε πινακίδες των λαών που άκμασαν στην Μεσοποταμία.

Η καλλωπιστική αξία της οφείλεται στην εντυπωσιακή ανθοφορία στη διάρκεια του χειμώνα (Δεκέμβριο έως Μάρτιο), αλλά και στα λεία, σαρκώδη, πράσινα φύλλα της που περιέχουν μια ζελατινώδη ουσία (αλοΐνη) που εκχύνεται άφθονη αν προκαλέσουμε τομές με μαχαίρι στην επιδερμίδα τους. Tην ουσία αυτή μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε με επάλειψη για τη θεραπεία εκζεμάτων, ερεθισμών, πληγών, εγκαυμάτων και άλλων δερματικών προβλημάτων.

Η ζελατινώδης αυτή ουσία απορροφάται από το ανθρώπινο δέρμα έως και 3 φορές πιο γρήγορα σε σχέση με το νερό, είναι εξαιρετικά πλούσια σε αμινοξέα, ένζυμα, βιταμίνες (Α, C, E, B1, B6, B12) και μεταλλικά ιχνοστοιχεία (Zn, Cu, Fe, Ca, Mg), τα οποία της προσδίδουν πολύτιμες αναλγητικές, επουλωτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες. Στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλία καλλυντικών βασισμένων στην αλόη, αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άμεσα τον χυμό που ρέει από τις «πληγές» της ως έχει, για προβλήματα ακμής και εγκαυμάτων ή για να πολεμήσουμε τα σημάδια του χρόνου.

Αλόη, Asphodelaceae / Lilliaceae

Εχει γκριζοπράσινα φύλλα και κόκκινα άνθη από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Φυτεύονται σε βραχόκηπους και γλάστρες. Είναι κατάλληλα και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις.