Οι εργασίες της Ανοιξης στον κήπο

08.04.2018
Οι εργασίες της Ανοιξης στον κήπο
Το είδος της δουλειας και η προσπάθεια που γίνεται τώρα στον κήπο καΑι το μπαλκόνι καθορίζουν το Αποτέλεσμα, που θα απολαύσουμε τους επόμενους μήνες. Το κλάδεμα, ο καθαρισμός από ξερά φύλλα, η λίπανση και το φύτεμα εποχικών βολβών είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ξεκινάμε;

Καλλιεργητικές φροντίδες

Πότισμα: Ποτίζουμε ανάλογα με τις ανάγκες κάθε φυτού – ειδικά όταν αυτό έχει φυτευτεί πρόσφατα, χρειάζεται προσοχή. Καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει, θα πρέπει να ποτίζουμε όταν το χώμα στεγνώνει και όχι συνέχεια, αποφεύγοντας να βρέχουμε τα φύλλα.

Δέντρα, θάμνοι και αναρριχώμενα φυτά: Είναι η περίοδος που θα ξεκινήσουμε να κλαδεύουμε ελαφρώς τις μπορντούρες. Αφαιρούμε παραφυάδες και λαίμαργους βλαστούς από τα δέντρα και τους θάμνους, όπως επίσης και τα ώριμα άνθη των φυτών, αφού με το συνεχές κόψιμό τους παρατείνουμε την ανθοφορία τους.

Πολυετείς πόες: Σε αυτή την οικογένεια φυτών ανήκουν τα γεράνια, τα πελαργόνια και οι βαμβακούλες. Η βασική εργασία κατά την εαρινή περίοδο είναι ο καθαρισμός τους από ξερά φύλλα και κλαδιά. Ολες οι εργασίες είναι καλύτερα να γίνονται με ψαλίδι κλαδέματος και όχι με το χέρι. Ανά τέσσερα ή πέντε χρόνια, τα φυτά αυτά θα πρέπει να αντικαθίστανται με άλλα που θα αγοραστούν από το φυτώριο ή με μοσχεύματα τα οποία θα έχουμε φτιάξει μόνοι μας από τα φυτά που ήδη έχουμε στις γλάστρες. Μπορούμε να κόψουμε βλαστούς μήκους 10 εκ., τους οποίους φυτεύουμε κατευθείαν σε ελαφρύ χώμα που πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση.

Λίπανση: Καθώς τα φυτά βγαίνουν από τη χειμωνιάτικη ανάπαυση, τα βοηθούμε με κάποιο ισορροπημένο λίπασμα με ιχνοστοιχεία.

Οι βολβοί της εποχής

Πρόκειται για φυτά τα οποία έχουν υπόγεια αποθησαυριστικά όργανα. Στην πλειονότητά τους πέφτουν σε λήθαργο μετά την ξήρανση του υπέργειου μέρους και βλαστάνουν ξανά την επόμενη περίοδο. Αυτή την εποχή φυτεύονται τα βολβώδη καλοκαιρινής άνθισης που κατάγονται από θερμότερες περιοχές και πέφτουν σε λήθαργο με τα πρώτα κρύα. Τέτοιοι βολβοί είναι οι αγάπανθος, βεγόνια, γλαδίολος, κάλλα, κάννα, κροκόσμια, λίλιο, ντάλια και πολύανθος.

Η άνοιξη είναι η εποχή που ικανοποιεί τις αισθήσεις: την αφή με την υφή των φύλλων, την όσφρηση με το άρωμα, την όραση με τα χρώματα που ζωντανεύουν, την ακοή με το βουητό των εντόμων.

Γενικές εργασίες

  • Κλάδεμα
  • Λίπανση
  • Σκάλισμα
  • Εργασίες καθαριότητας στα φυτά και στους λάκκους γύρω από αυτά
  • Μεταφύτευση
  • Φύτευση εποχικών λουλουδιών
  • Ελεγχος για την πρόληψη ασθενειών