Φύτεψε τα δικά σου σπιτικά μυρωδικά

10.03.2016
Από τη γλάστρα, στην κουζίνα. Τα μεγαλωμένα με προσωπική φροντίδα μυρωδικα δεν είναι ούτε πολυτέλεια ούτε σπαζοκεφαλιά, αλλά μια απολαυστική διαδικασία. Σου προτείνουμε μερικά βασικά για αρχή

Μέντα

Ποώδες αρωματικό φυτό, ευδοκιμεί σε εύκρατες περιοχές και είναι αυτοφυές μόνο σε μέρη με υγρασία. Ανάλογα με την ποικιλία, αναπτύσσεται από 20 έως 80 εκ. σε ύψος. Στην ελληνική χλωρίδα υπάρχουν πολλά είδη μέντας: η πιπερώδης, η μακρόφυλλη, η υδροχαρής, η άγρια, η χνουδωτή κ.ά. Δεν αντέχει στο κρύο, έχει ανάγκη από ήλιο αλλά και συχνό πότισμα, ενώ είναι απαραίτητο να την απαλλάσσουμε από τα ζιζάνια που φυτρώνουν στο γλαστράκι της προκειμένου να αναπτυχθεί σωστά.

Ρίγανη

Εύκολη στην καλλιέργεια η ρίγανη, ευδοκιμεί το ίδιο καλά τόσο σε ένα χωράφι όσο και στο μπαλκόνι του σπιτιού μας. Είναι ανθεκτική στο κρύο, ενώ μεταφυτεύεται πολύ εύκολα και με μοσχεύματα (κόβουμε ένα κλαδί και το τοποθετούμε σε αφράτο χώμα, ποτίζοντάς το στην αρχή τακτικά). Είναι πολυετές αρωματικό φυτό, αναπτύσσεται όρθια -φτάνει σε ύψος 30 - 80 εκ.- και έχει βλαστούς με πολλά κλαδιά και μικρά λευκά άνθη. Την μαζεύουμε όταν ανθίσει -από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο- και την κρεμάμε ανάποδα 6 - 10 ημέρες -σε σκιερό μέρος- σε μικρά ματσάκια, οπότε πλέον είναι έτοιμη για να την χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική μας.

Θυμάρι

Χαμηλός θάμνος, εξαιρετικά ανθεκτικός, φυτρώνει σε άγονους τόπους σε όλη την Ελλάδα, ενώ από τον Μάιο έως τις αρχές Οκτωβρίου αποκτά μοβ άνθη στις κορυφές των κλαδιών του. Αναζητήστε την ποικιλία «θυμάρι έρπον» και τοποθετήστε το στην άκρη του μπαλκονιού σας, έτσι ώστε, μεγαλώνοντας, να κρεμάσει προς τα κάτω, δημιουργώντας το εφέ ενός κρεμαστού κήπου. Τα φύλλα του όταν αποξηραίνονται, αναδίδουν το ιδιαίτερο άρωμά τους. Οταν μαζεύετε θυμάρι προσέξτε να μην το ξεριζώνετε, αλλά να κόβετε τα κλαράκια του, ώστε να ξαναπετάξει και να ξανανθίσει.

Αρμπαρόριζα

Ζει καλά σε γλάστρα, αρκεί να την τοποθετήσουμε σε ένα απάνεμο και θερμό σημείο του μπαλκονιού. Είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες (το χειμώνα καλό είναι να μεταφέρουμε τη γλάστρα σε προστατευμένο μέρος). Τα φύλλα της είναι χνουδωτά και μυρίζουν σαν λιβάνι, ενώ το άνθος της -βγαίνει την άνοιξη και κρατά όλο το καλοκαίρι- έχει ροζ χρώμα. Η άνοιξη είναι ιδανική εποχή για να την μεταφυτεύσουμε, κόβοντας βλαστάρια -χωρίς λουλούδια- μήκους 15 περίπου εκατοστών, επιλέγοντας ελαφρύ χώμα (προσθέτοντας ποτάμια άμμο ή φύκια καλά πλυμένα) και βάζοντας βιολογικό λίπασμα ριζοβολίας. Στην αρχή θέλει τακτικό πότισμα.

Δεντρολίβανο

Αειθαλής θάμνος, μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο ύψος. Ευδοκιμεί, δε, τόσο σε ψυχρά όσο και σε θερμά κλίματα. Από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο είναι σε διαρκή ανφοθορία, ενώ η συγκομιδή των βλαστών μπορεί να γίνει δύο ή τρεις φορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πολλαπλασιάζεται εύκολα, με μοσχεύματα, παραφυάδες ή σπόρο, ενώ είναι χρήσιμο να μπει στο κέντρο και κοντά σε άλλα φυτά του μπαλκονιού, καθώς απομακρύνει τα έντομα.

Πόσο συχνά ποτίζουμε;

Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: την εποχή, την ηλιοφάνεια, τον αέρα και το χώμα. Τους περισσότερους μήνες, λέγοντας «συχνό πότισμα» εννοούμε κάθε 3 ημέρες. Ομως, τους καλοκαιρινούς μήνες, ενδέχεται να πρέπει να ποτίζουμε και κάθε μέρα. Ο πιο πρακτικός οδηγός για τη συχνότητα του ποτίσματος είναι να παρατηρούμε πότε το χώμα στεγνώνει.