Επένδυση στο... μέλλον!

15.03.2007
Μεταμορφώστε το σπίτι σας με διακοσμητικές επενδύσεις τοίχων, δίνοντάς του χρώμα, ξεχωριστή ατμόσφαιρα και ένα ιδιαίτερα ελκυστικό χαρακτήρα.

Από τον αρχιτέκτονα Βαγγέλη Σαΐτη

Γυψοσανίδες

Οι γυψοσανίδες αποτελούν ένα προσαρμόσιμο δομικό υλικό με ποικίλες εφαρμογές στην εσωτερική δόμηση και ιδιαίτερα σε ανακαινίσεις κτιρίων. Διακρίνονται για τη γρήγορη, οικονομική, ασφαλή και οικολογική δόμηση που προσφέρουν, σε συνδυασμό με τις καλές τεχνικές τους ιδιότητες. Τα φύλλα της γυψοσανίδας στερεώνονται με βίδες σε ένα μεταλλικό σκελετό και μπορούν να πάρουν οποιοδήποτε διακοσμητικό σχήμα, ακόμα και καμπύλο. Η γυψοσανίδα μπορεί να σπατουλαριστεί και να βαφεί ή να επενδυθεί με πλακάκι. Επειδή τέτοιου είδους τοίχοι είναι πολύ ελαφρύτεροι από τους συμβατικούς, προσφέρουν αντισεισμική προστασία, προσαρμόζονται εύκολα στο δάπεδο και δεν καταρρέουν.

Συχνά οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας διαμαρτύρονται για την έλλειψη ηχομόνωσης μεταξύ γειτονικών διαμερισμάτων ή για την απουσία θερμομόνωσης σε προβληματικούς βόρειους τοίχους. Η ενσωμάτωση θερμοηχομονωτικού υλικού (Heraklith) ανάμεσα στη γυψοσανίδα και τον τοίχο, θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του σπιτιού σας.

Ορθομαρμαρώσεις

Σε επενδύσεις τοίχων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έγχρωμα, εντυπωσιακά μάρμαρα μικρής ανθεκτικότητας. Η τοποθέτηση γίνεται με τσιμεντοκονίαμα, αριάνι ή με ισχυρές κόλλες ειδικού τύπου. Σε ορθομαρμαρώσεις προσόψεων χρησιμοποιούνται ειδικά μεταλλικά στηρίγματα για λόγους ασφαλείας.

Επενδύσεις με πλακάκια

κυρίως τοποθετούνται με κόλλα, γεγονός που διευκολύνει τη δημιουργία περίτεχνων συνθέσεων. Εκτός από το μπάνιο, έχουν εφαρμογές και σε άλλους χώρους του σπιτιού. Εντυπωσιακά αποτελέσματα δημιουργούν οι έγχρωμες ψηφίδες, οι γήινες αποχρώσεις του cotto, τα γυαλιστερά πλακάκια τύπου γρανίτη κ.ά.

Επενδύσεις με πέτρα

Οι επενδύσεις πέτρας τοποθετούνται με τσιμεντοκονίαμα σε τοίχο που δεν έχει σοβατιστεί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυποποιημένες πέτρες σε ορθογώνιες πλάκες ή ακανόνιστες με αρμολόγημα ή χωρίς αρμό σε στιλ ξερολιθιάς. Στην αγορά διατίθενται και διακοσμητικές πέτρες από συνθετικό υλικό, που κατασκευάζονται σε καλούπια από τσιμέντο. Είναι πολύ ελαφριές, τοποθετούνται εύκολα, γρήγορα και οικονομικά με κόλλα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους.

Επένδυση με τούβλο

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλιά, συμπαγή τούβλα από κατεδαφίσεις, αφού τα καθαρίσετε με υδροβολή. Μάλιστα, αν τα κόψετε στη μέση θα καλύψετε διπλάσια επιφάνεια. Στην αγορά θα βρείτε κεραμικά διακοσμητικά τούβλα μικρού πάχους, που τοποθετούνται εύκολα με κόλλα, όπως και διακοσμητικά έγχρωμα τούβλα από τσιμέντο, τα οποία επίσης τοποθετούνται εύκολα με τσιμεντοκονίαμα.

Επενδύσεις με ξύλο

Οι συγκεκριμένες επενδύσεις (μπουαζερί) προσαρμόζονται σε ένα ξύλινο σκελετό. Δίνουν μια ιδιαίτερα ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα. Το ξύλο είναι θερμομονωτικό υλικό και μπορείτε να το ενσωματώσετε σε διάκενο Heraklith για πρόσθετη θερμοηχομόνωση.

Διακοσμητικές επενδύσεις

Ποικίλα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διακοσμητικές επενδύσεις. Οι καθρέφτες τοποθετούνται εύκολα στον τοίχο με σιλικόνη ή ταινίες διπλής όψης, δημιουργώντας μια αίσθηση βάθους. Με δέρμα ή ύφασμα μπορείτε να ντύσετε φύλλα κόντρα πλακέ, τα οποία στη συνέχεια θα στερεώσετε στον τοίχο. Εξίσου δημοφιλής είναι και η ταπετσαρία. Σε ειδικές περιπτώσεις γίνονται επενδύσεις με φύλλα ανοξείδωτου χάλυβα, στερεωμένα πάνω σε μεταλλικό σκελετό.

· Η γυψοσανίδα είναι ευαίσθητη στην υγρασία. Σε υγρούς χώρους (μπάνιο) χρησιμοποιήστε άνθυγρη γυψοσανίδα, ενώ για τις όψεις του κτιρίου η τσιμεντοσανίδα αποτελεί την πιο σίγουρη επιλογή.

· Ο τοίχος που έχει επενδυθεί με φυσικό υλικό (π.χ. μάρμαρο, πέτρα) δε χρειάζεται βάψιμο, προστατεύεται και με την πάροδο του χρόνου αποκτά φυσική πατίνα.

· Η τοποθέτηση των ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων μέσα από τα διάκενα των τοίχων από γυψοσανίδα είναι οικονομικότερη και ευκολότερη απ ό,τι στους συμβατικούς, ενώ η λεία επιφάνειά τους βοηθά στη μείωση του κόστους από το σπατουλάρισμα και τη βαφή.