Διαχρονικές αξίες

22.03.2007
Χαρίστε στο χώρο σας εντυπωσιακά δάπεδα είτε επιλέγοντας την αναλλοίωτη αξία του μαρμάρου, είτε τις πρακτικές και εύχρηστες πλευρές των κεραμικών πλακιδίων.

Από τον αρχιτέκτονα Βαγγέλη Σαΐτη

Το μάρμαρο είναι ένα φυσικό, εντυπωσιακό υλικό με μεγάλη ποικιλία χρωματισμών (λευκό, υπόλευκο, μαύρο, γκρι, μπεζ, ροζέ, κόκκινο, πράσινο, καφετί). Από τα βάθη των αιώνων οι Ελληνες το αξιοποίησαν στη δημιουργία αξεπέραστων μέχρι σήμερα γλυπτών και αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων, που καταξίωσαν το ελληνικό μάρμαρο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κάθε τύπος του παρουσιάζει διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες (σκληρότητα, ανθεκτικότητα στην τριβή, απορρόφηση ύδατος), ενώ ορισμένα μάρμαρα δεν ενδείκνυνται για στρώσεις δαπέδων ή για εξωτερική χρήση σε περιοχές με παγετό.

Διαστάσεις κοπής

Τα μάρμαρα προσφέρονται σε τυποποιημένες ή κατά παραγγελία διαστάσεις (30x60, 30x30, 40x40 εκ., κ.ά.). Οι κατά παραγγελία διαστάσεις καθορίζονται από την ιδιομορφία του έργου και κόβονται από μεγάλες πλάκες του ίδιου μαρμάρου, ώστε να επιτυγχάνεται πλήρης ομοιοχρωμία. Οι πλάκες μεγάλων διαστάσεων (40x60, 60x60 εκ., κτλ.) έχουν υψηλότερο κόστος, καθώς κατά την κοπή τους παρατηρούνται σημαντικές απώλειες κομματιών, τα οποία δε χρησιμοποιούνται εύκολα.

Ορισμένα χρωματιστά μάρμαρα με πολύπλοκα «νερά» μπορούν να κοπούν από συνεχόμενες πλάκες και να τοποθετηθούν συμμετρικά, δημιουργώντας εντυπωσιακά μοτίβα.

Τοποθέτηση

Τα μάρμαρα τοποθετούνται συνήθως αγυάλιστα και λουστράρονται αφού ολοκληρωθούν οι υπόλοιπες οικοδομικές εργασίες. Στερεώνονται με τσιμεντοκονίαμα, ενώ κάθε πλάκα διαβρέχεται πριν τοποθετηθεί στη θέση της. Ο τεχνίτης ταιριάζει τις πλάκες ελέγχοντας τα νερά του μαρμάρου και την απόχρωσή του. Στα δάπεδα αφήνονται αρμοί διαστολής ώστε με τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας να μην ξεκολλήσουν οι πλάκες από το υπόστρωμα. Απαραίτητη είναι στα εξωτερικά δάπεδα η πρόβλεψη μεγαλύτερων αρμών. Στην αγορά μπορεί κανείς να βρει και έτοιμες γυαλισμένες πλάκες με μπιζουτέ άκρα, που μπορούν να τοποθετηθούν στο τέλος των οικοδομικών εργασιών με κόλλα πάνω σε τσιμεντοκονίαμα.

Μάρμαρα αντικέ παλαιάς κοπής

Τα μάρμαρα παλαιάς κοπής κόβονται σε πλάκες με μηχανήματα ειδικού τύπου. Χάρη στην κατεργασία τους με τη μέθοδο της αμμοβολής, αποκτούν μια σαγρέ, κιτρινωπή επιφάνεια που θυμίζει παλιό σανίδι. Τοποθετούνται αγυάλιστα και στη συνέχεια περνιούνται με βερνίκι. Διατίθενται και σε μικρές διαστάσεις 10x10 εκ., στερεωμένα στην πίσω πλευρά τους με δικτυωτό πλέγμα.

Κεραμικά πλακάκια

Τα κεραμικά πλακάκια διατίθενται σε μια ευρύτατη γκάμα σχεδίων, ποιοτήτων και τιμών:

Ενυαλωμένα (Glazed): ονομάζονται τα πλακάκια που στην επίστρωσή τους έχουν σμάλτο, ένα αδιάβροχο υλικό.

Ανυάλωτα (Unglazed): παράγονται από ειδικές πρώτες ύλες. Ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες και χαρακτηρίζονται από εξαιρετικές προδιαγραφές αντοχής και χαμηλής απορροφητικότητας στο νερό.

Δίπυρα (Bicottura): λέγονται τα πλακάκια που ψήνονται σε δυο φάσεις. Στο πρώτο στάδιο ψήνεται η μάζα και στο δεύτερο το υάλωμα. Ολα τα δίπυρα πλακίδια είναι υαλωμένα.

Μονόπυρα (Monocottura): η μάζα και το υάλωμα ψήνονται ταυτόχρονα σε υψηλές θερμοκρασίες, επιτυγχάνοντας έτσι βελτιωμένες ιδιότητες.

Προδιαγραφές κεραμικών πλακιδίων

Στη συσκευασία των πλακιδίων πρέπει να αναγράφονται η εμπορική ονομασία, ο κατασκευαστής, η χώρα παραγωγής, η κατάταξή τους σύμφωνα με την κατηγορία που ανήκουν και η ένδειξη που περιγράφει την ποιότητά τους.

Τα πλακίδια δεύτερης ποιότητας παρουσιάζουν ελαττώματα, όπως μικροδιαφορές στις διαστάσεις τους, στίγματα και κηλίδες, κύρτωση (πιτσικάρισμα), σπασίματα κ.ά.

Ανάλογα με την αντοχή τους τα πλακίδια χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

Κατηγορία Α: πολύ ελαφράς κυκλοφορίας, κατάλληλα μόνο για επενδύσεις τοίχων.

Κατηγορία Β: ελαφράς κυκλοφορίας, κατάλληλα για τοίχους και δάπεδα μπάνιων.

Κατηγορία Γ: ημιμέτριας κυκλοφορίας, κατάλληλα για δάπεδα κατοικίας, γραφείων και ξενοδοχείων.

Κατηγορία Δ: βαριάς χρήσης, κατάλληλα για επαγγελματικούς και δημόσιους χώρους.

Η υδατοαπορροφητικότητα αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής ενός πλακιδίου για εξωτερικό χώρο, καθώς δείχνει πόσο πορώδες είναι ένα κεραμικό πλακάκι. Πλακίδια υψηλής υδατοαπορροφητικότητας που τοποθετούνται εξωτερικά, σπάνε κατά τις περιόδους παγετού.

 

· Οταν χρησιμοποιείτε συνδυασμούς διαφορετικών μαρμάρων σε ένα δάπεδο, εξετάστε αν έχουν ανάλογη σκληρότητα ώστε να παρατηρείται ομοιόμορφη φθορά κατά τη χρήση.

· Η διαγώνια τοποθέτηση είναι δυναμική. Εχει υψηλότερο κόστος εργασίας και μεγαλύτερη φθορά υλικού.

· Μάρμαρα και πλακίδια μεγάλων διαστάσεων αναδεικνύονται σε μεγάλους χώρους, έχουν όμως υψηλότερο κόστος. Για να μη δημιουργούν τα μάρμαρα λεκέδες από άλατα, πρέπει η άμμος να είναι λευκή, πλυμένη, χωρίς οργανικές ενώσεις.

· Για ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, όταν τοποθετούμε τα πλακάκια καλό είναι να χρησιμοποιούμε αποστασιοποιητές πλακιδίων (σταυρουδάκια, ταυ, σφήνες) ώστε να πετυχαίνουμε ομοιομορφία στην απόσταση μεταξύ τους (αρμοί).