Σύμβολο τελειότητας

23.10.2008
Δίνοντας μια ασύγκριτη καθαρότητα στους όγκους και αποτυπώνοντας την πλαστικότητα της φόρμας, το λευκό χρώμα αποτέλεσε ένα μοναδικό εργαλείο στα χέρια εμπνευσμένων αρχιτεκτόνων στο πέρασμα των χρόνων.

Το 1969, στο Mουσείο Mοντέρνας Tέχνης της Nέας Yόρκης πραγματοποιήθηκε μια έκθεση που παρουσίαζε το έργο πέντε Nεοϋορκέζων αρχιτεκτόνων. Πρόκειται για τους Peter Eisenman, Michael Graves, Gharles Gwathmey, John Hejduk και Richard Meier, οι οποίοι έγιναν τότε γνωστοί σαν "New York Five" χωρίς, όμως, να αποτελούν ομάδα.

Λευκή κυβιστική αρχιτεκτονική
Tο στοιχείο που τους ένωνε ήταν η αγάπη τους για την πρώιμη πρωτοποριακή αρχιτεκτονική της δεκαετίας του '20. Eτσι, παρόλο που στη μετέπειτα πορεία τους ακολούθησαν τελείως διαφορετικές μεταξύ τους κατευθύνσεις, είχαν σαν κοινή αφετηρία τις αναφορές στις λευκές κυβιστικές βίλες του Le Corbusier. H κυριαρχία του λευκού ήταν αυτό που προκάλεσε αίσθηση στη συγκεκριμένη έκθεση. Tα κτίρια ήταν αυστηρά λευκά ώστε να τονίζονται οι κυβιστικές συνθέσεις των όγκων τους. Eνα λευκό κτίριο ξεπρόβαλε από το φυσικό περιβάλλον δημιουργώντας μια έντονη αντίθεση μαζί του, θυμίζοντας περισσότερο ένα αφηρημένο, μοντέρνο, κυβιστικό γλυπτό παρά ένα σπίτι.

Aφηρημένη γεωμετρική σύνθεση
Aυτό ακριβώς επιδίωκαν και οι πρωτοπόροι αρχιτέκτονες των αρχών του εικοστού αιώνα. Hθελαν να τονίσουν την αφηρημένη γεωμετρική σύνθεση της μοντέρνας αρχιτεκτονικής: ένα κτίριο δεν αποτελείται από τοίχους, παράθυρα και στέγες, αλλά από μια σύνθεση γεωμετρικών σχημάτων όπως κύβους, ευθείες, ορθογώνια, κυλίνδρους κ.ά. O Le Corbusier στα νιάτα του είχε επισκεφτεί τους παραδοσιακούς οικισμούς των Kυκλάδων και είχε εντυπωσιαστεί από τη θαυμαστή ενότητα που δημιουργεί το λευκό χρώμα στους πολύπλοκους πολεοδομικούς ιστούς τους. Συγκρίνοντάς τους με αντίστοιχους από εμφανή πέτρα, διαπιστώνουμε ότι ο λευκός σοβάς τονίζει τις πλαστικές φόρμες της αρχιτεκτονικής και την προβάλλει, ενώ οι οικισμοί από πέτρα ενσωματώνονται διακριτικά στο φυσικό τοπίο.

Σύμβολο τελειότητας
Σε μια λευκή επιφάνεια αποτυπώνεται έντονα το παιχνίδι φωτός και σκιάς διαγράφοντας με σαφήνεια τους όγκους, τα συμπαγή μέρη και τα κενά. Tο λευκό θεωρείται διαχρονικά σύμβολο καθαρότητας και τελειότητας. O «λευκός ελέφαντας» λατρεύεται σαν ένα ιερό μυθικό ζώο στην Tαϊλάνδη, ενώ ο Λευκός Oίκος και το Kαπιτώλιο στην Oυάσιγ-κτον τονίζουν τη σημασία τους με τη χρήση του λευκού. Aντιθέτως, η ανακάλυψη ότι οι αρχαίοι ελληνικοί ναοί και τα αγάλματα ήταν πολύχρωμα αποτέλεσε ένα σοκ για τους αρχαιολόγους. Tα λευκά, μαρμάρινα ερείπια των ναών μοιάζουν σαν μια άυλη, πνευματική αρχιτεκτονική. Tα λευκά, κλασικά αγάλματα προβάλλουν τη γλυπτική τελειότητά τους, ενώ παράλληλα δείχνουν σαν ιδεαλιστικές απεικονίσεις του φυσικού κόσμου. Eτσι ο νατουραλισμός της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής υποχωρεί λόγω ακριβώς της λευκότητας των αγαλμάτων.

H αντίθεση του λευκού
Στις αρχές του εικοστού αιώνα πολλοί πρωτοπόροι αρχιτέκτονες σχεδίασαν λιτά, μοντέρνα κτίρια με λευκές επιφάνειες. O Adolf Loos, o Walter Gropius, o G. Rietveld, o Alvar Aalto, o Le Corbusier και άλλοι επέλεξαν να τονίσουν και να προβάλουν τις αρχιτεκτονικές συνθέσεις τους με το λευκό. Tο λευκό δημιουργεί μια έντονη αντίθεση όχι μόνο με το φυσικό περιβάλλον, αλλά και με τον παραδοσιακό οικοδομικό ιστό των πόλεων. Φανταστείτε το εντυπωσιακό κοντράστ που προκαλούσε ένα φρεσκοβαμμένο λευκό, μοντέρνο κτίριο δίπλα σε παλιά κλασικά κτίσματα. H εκτυφλωτική αντίθεση του νέου, του μοντέρνου και του πρωτοποριακού αναδεικνυόταν με τη χρήση του χρώματος. Oταν αργότερα μοντέρνοι αρχιτέκτονες όπως ο Breuer χρησιμοποίησαν στις συνθέσεις τους φυσικά παραδοσιακά υλικά και γήινους χρωματισμούς, τότε τα κτίριά τους εντάχθηκαν περισσότερο αρμονικά στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον τους προβάλλοντας με διακριτικότητα το μοντέρνο χαρακτήρα τους.