Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων όχι μόνο τα διατηρεί φρέσκα χωρίς να χάνουν σε άρωμα και ποιότητα αλλά είναι και σημαντική για να μην κινδυνεύουμε από τροφικές δηλητηριάσεις. Δεν μπαίνουν όλα τα τρόφιμα στο ψυγείο ενώ από την άλλη υπάρχουν κάποια που δεν επιτρέπεται να είναι έξω από αυτό.
Υπάρχουν και τρόφιμα όμως για τα οποία επικρατεί μια... ασάφεια για το πώς πρέπει να τα διατηρούμε.
Για παράδειγμα οι ντομάτες είναι ένα τρόφιμο που πολύ συχνά τις βάζουμε στο ψυγείο πιστεύοντας ότι αυτό είναι το σωστό. Και όμως, αν ψωνιζετε ντομάτες από λαϊκή, μπείτε στον κόπο να ρωτήσετε τον παραγωγό και θα σας πει το αντίθετο, ειδικά το καλοκαίρι που είναι η εποχή τους. Η ντομάτα διατηρείται στον πάγκο της κουζίνας σας γιατί έτσι ωριμάζει καλύτερα. Από την άλλη, αν οι ντομάτες σας είναι μαλακές και θέλετε να σφίξουν για λίγο μπορείτε να τις βάλετε στο ψυγείο μέχρι να τις καταναλώσετε.
Τι ισχύει για άλλα τρόφιμα; Πού πρέπει να τα αποθηκεύουμε;
Μπανάνες: Στον πάγκο της κουζίνας για να ωριμάσουν πιο αργά. Στο ψυγείο μαυρίζουν γρήγορα αλλά η σάρκα τους παραμένει λευκή.
Μέλι: Στο ντουλάπι. Το μέλι αν μπει στο ψυγείο σκληραίνει ενώ ο χώρος που πρέπει να αποθηκεύεται είναι ή το pantry της κουζίνας ή κάποιο σκιερό μέρος. Αν ζαχαρώσει, βουτήξτε το βάζο σε βραστό νερό και αφήστε το μέχρι να ξαναγίνει ρευστό το μέλι.
Πατάτες: Ποτέ στο ψυγείο! Η πατάτα θέλει σκοτάδι, ξηρασία (για να μη μουχλιάσει) και καλό αερισμό. Αν έχετε αποθηκάκι είναι το ιδανικό μέρος, αλλιώς κάτω από ένα τραπέζι ή ένα ντουλάπι.
Ψωμί: Συνήθως το βάζουμε στην ψωμιέρα όπου φυσικά σε δύο μέρες είναι ήδη ξερό. Ο μόνος τρόπος να έχετε κάθε μέρα φρέσκο ψωμί είναι να αποθηκεύετε τις φέτες ή τη φρατζόλα στην κατάψυξη και να βγάζετε την ποσότητα που θέλετε αποβραδίς να ξεπαγώσει.
Καφές: Πάντα σε γυάλινο βάζο εάν θέλετε να μη χάνει το άρωμά του και ακόμα καλύτερα στο ψυγείο για να διατηρηθεί για μήνες.
Βούτυρο (αγελαδινό): Οι παλιοί άφηναν το βούτυρο έξω για να είναι πάντα μαλακό. Αν ζει΄τε σε χωριό ίσως. Στην πόλη όμως παραμονεύουν κάθε είδους βακτήρια οπότε μόνο το ψυγειο είναι κατάλληλο για το βούτυρο. Εάν ξέρετε ότι θα το χρησιμοποιήσετε, βγάλτε μια ποσότητα μία ώρα πριν από το ψυγείο για να μαλακώσει.
Λάδι: Πάντα σε σκιερό μέρος και προτιμάτε γυάλινα μπουκάλια και όχι πλαστικά. Άρα στο ντουλάπι σας ή στο pantry. Στον πάγκο της κουζίνας μπορείτε να διατηρείτε μια φιάλη για τις καθημερινές μαγειρικές σας.
Βάζα με σάλτσα ή ντομάτα: Όταν είναι κλειστά κρατούν και ένα χρόνο. Άπαξ και τα ανοίξετε, τα αποθηκεύετε στο ψυγείο. Συνήθως παραμένει φρέσκο το περιεχόμενο για 2-3 μέρες. Ένα κόλπο για να παρατείνετε τη ζωή της ντομάτας σε βάζο είναι αφού την ανοίξετε να ρίξετε στην επιφάνεια λίγο λάδι και λίγο αλάτι. Θα εμποδίσει τη μούχλα να εμφανιστεί και μπορεί να κρατήσετε την περισσευούμενη ντομάτα έως και 5 μέρες.