Πώς να πλύνεις και να απολυμάνεις τις μάσκες προσώπου

08.09.2020
Πώς να πλύνεις και να απολυμάνεις τις μάσκες προσώπου
Οι μάσκες προσώπου συμβάλλουν στη μείωση της εξάπλωσης του COVID-19 καθώς παρέχουν ένα φράγμα που προστατεύει από τα αναπνευστικά σταγονίδια τα οποία απελευθερώνονται όταν οι άνθρωποι βήχουν, φτερνίζονται ή μιλούν.

Αυτά τα σταγονίδια είναι αυτά που μεταφέρουν τον ιό από άτομο σε άτομο και εάν ένα άτομο σε κοντινή απόσταση εισπνεύσει τα σταγονίδια ή προσγειωθούν μέσα στο στόμα ή τη μύτη του, ενδέχεται να προσβληθεί από τον ιό.

Επίσης εάν ένα άτομο αγγίξει μια μολυσμένη μάσκα και στη συνέχεια αγγίξει το στόμα ή τη μύτη του, ενδέχεται επίσης να προσβληθεί.

Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό οι μάσκες να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται σε τακτική βάση.

Δες πώς μπορείς να απολυμάνεις με ασφάλεια κοινούς τύπους μασκών (επαναχρησιμοποιήσιμες κυρίως) κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πώς να χειριστείς τις ιατρικές μάσκες οι οποίες δεν μπορούν εύκολα να καθαριστούν σωστά εκτός ιατρικού περιβάλλοντος.

Η σωστή φροντίδα των υφασμάτινων μασκών

Η Debra Goff, ειδική για τις μολυσματικές ασθένειες και καθηγήτρια φαρμακευτικής πρακτικής στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, λέει στο healthline ότι οι υφασμάτινες μάσκες, οι μπαντάνες, τα κασκόλ και οι «γκέτες» λαιμού είναι όλες τύποι μασκών προσώπου που μπορούν να καθαριστούν και επαναχρησιμοποιηθούν.

Για να πλύνεις στο πλυντήριο τη μάσκα σου, πλύνε πρώτα τα χέρια σου. Στη συνέχεια, αφαίρεσε τη μάσκα, προσέχοντας να μην αγγίξεις τα μάτια σου, τη μύτη ή το στόμα σου, λέει.

Πέταξε τη μάσκα απευθείας στο πλυντήριο και πλύνε τα χέρια σου αμέσως μετά.

Συνιστάται η χρήση κανονικού απορρυπαντικού πλυντηρίου μαζί με χλωρίνη και το πιο ζεστό νερό που συνιστάται για αυτόν τον τύπο υφάσματος.

Μόλις ξεπλυθεί η μάσκα, άφησέ τη να στεγνώσει εντελώς.

Εάν σκοπεύεις να πλύνεις τη μάσκα σου στο χέρι, η Goff προτείνει να ακολουθήσεις την ίδια διαδικασία πλυσίματος των χεριών σου πριν αφαιρέσεις τη μάσκα σου.

Για να απολυμάνεις τη μάσκα σου, βύθισέ τη για 5 λεπτά σε ένα διάλυμα χλωρίνης που περιέχει 4 κουταλάκια του γλυκού χλωρίνη οικιακής χρήσης για κάθε λίτρο νερού.

Αφού μουλιάσει η μάσκα, ξέπλυνε καλά με νερό.

Άφησε τη μάσκα να στεγνώσει στον αέρα.

Η Goff λέει ότι είναι καλύτερο να πλένεις τις υφασμάτινες μάσκες μετά από κάθε χρήση.

Πώς να χειριστείς τις χειρουργικές μάσκες

Ο Kaiming Ye, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Βιοκατασκευής για την Αναγεννητική Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Binghamton της Νέας Υόρκης, λέει ότι ορισμένοι τύποι μασκών, όπως οι μάσκες N95 και οι χειρουργικές, έχουν σχεδιαστεί μόνο για μια χρήση.

Αυτό σημαίνει για τον καθένα ότι οι μάσκες πρέπει να πετιούνται στα σκουπίδια μετά τη χρήση.

Σε περιπτώσεις που δεν μπορείς να αντικαταστήσεις τη μάσκα σου μεταξύ κάθε χρήσης, η Goff προτείνει να ελέγχεις τη μάσκα όταν την βγάζεις.

Εάν η μάσκα είναι βρώμικη, σχισμένη ή ποτισμένη με υγρασία, πρέπει να την πετάς.

Εάν φαίνεται να είναι καθαρή και άθικτη, η Goff συνιστά τη φύλαξή της σε μια καθαρή χάρτινη σακούλα ή κάποιο δοχείο που να αερίζεται μεταξύ των χρήσεων.

Ωστόσο, ιδανικά οι χειρουργικές μάσκες δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται.