Πώς να αποχωριστείς ρούχα και αντικείμενα από την ντουλάπα σου χωρίς να ραγίσει η καρδιά σου

24.07.2020
Πώς να αποχωριστείς ρούχα και αντικείμενα από την ντουλάπα σου χωρίς να ραγίσει η καρδιά σου
Πολλές φορές όταν προσπαθείς να βάλεις σε τάξη τη ντουλάπα σου ή να ξεκινήσεις να μαζεύεις για να μετακομίσεις, οι αναμνήσεις επιστρέφουν. Μόλις δεις ένα ρούχο ή ένα αντικείμενο, θυμάσαι το άτομο που σου το έδωσε ή τη στιγμή που το αγόρασες. Και δεν μπορείς να το αποχωριστείς. Τι γίνεται όμως όταν έχεις συναισθηματική σύνδεση με πολλά αντικείμενα στη ντουλάπα σου; Πώς θα βρεις χώρο για τα νέα αντικείμενα που αγοράζεις ή συνδέονται με πιο πρόσφατες αναμνήσεις; Διάβασε παρακάτω μερικές πολύτιμες συμβουλές για να δημιουργήσεις χώρο στη ντουλάπα σου και να επιλέξεις τα αντικείμενα που έχουν πραγματικά σημασία για σένα.

Δες το πράγμα, όχι το άτομο

Αυτή είναι μια κρίσιμη προϋπόθεση, λέει στο Considerable η Shari Robards, μια προσωπική οργανώτρια με έδρα το Chelsea των ΗΠΑ. Η διαδικασία απαλλαγής από τα αντικείμενα μιας ζωής - ακόμα κι αν είναι η ζωή σου - είναι «τόσο συναισθηματικό πράγμα», λέει.

Όταν αρχίζει να εργάζεται με πελάτες, η Robards τους ενθαρρύνει να μιλήσουν για το πού βρίσκονται στη ζωή τους και για τους στόχους τους για την επίτευξη μιας εκκαθάρισης ενός χώρου .

Αλλά συχνά αντιμετωπίζει εμπόδια όταν βοηθά, για παράδειγμα, κάποιον να καθαρίσει το σπίτι ενός γονέα που έχει πάει στο γηροκομείο ή πέθανε πρόσφατα.

Έχει συχνά πελάτες, λέει, που θα δουν ένα αντικείμενο και θα πουν «Ω, αυτή ήταν η μαμά μου» με τόσο μελαγχολικό τόνο που την αναγκάζει να τους ρωτήσει: «Το κοιτάς και βλέπεις τη μαμά σου ή το κοιτάς και βλέπεις ένα αντικείμενο;».

Κάνε το σε βήματα

Η Robards λέει ότι δεν αναγκάζει τους πελάτες της να αποχωριστούν οτιδήποτε πιστεύουν ότι είναι πολύτιμο. Μία από τις τακτικές της είναι να δουλεύει σε πολλαπλές συνεδρίες, αντί να προσπαθεί να κάνει τα πάντα με μια φορά.

«Όλοι λένε ότι είναι έτοιμοι να το κάνουν, αλλά υπάρχει ένα όριο. Μερικές φορές, μόνο μέσα σε λίγες ώρες, συναισθηματικά δεν μπορούν πλέον να το χειριστούν », λέει η Robards.

Γνώρισε τους νέους φίλους σου

Μια βασική τακτική για τους οργανωτές είναι να βοηθήσουν τους πελάτες να θέσουν όρια στο τι μπορούν να κρατήσουν.

«Αν ξεκινήσεις ένα project εκκαθάρισης μιας ντουλάπας γνωρίζοντας ότι μπορείς να κρατήσεις μόνο X πράγματα ή περισσότερα από ένα αντικείμεναα για να γεμίσεις ένα κουτί, γίνεται πολύ πιο εύκολο», λέει η Chloe Longstreet, έμπειρη οργανώτρια που εδρεύει στο νότιο Νιού Χάμσαϊρ.

«Οι ετικέτες, τα κουτιά και τα καλάθια μπορούν να γίνουν οι φίλοι σου», λέει, αν και παραδέχεται «Παρόλο που μπορείς να φτάσεις και σε ένα σημείο όπου θα αρχίσεις να συσσωρεύεις και αυτά τα πράγματα».

Εάν κάνεις μετακόμιση από ένα μεγαλύτερο σπίτι σε ένα μικρότερο, η Longstreet λέει ότι είναι σημαντικό να γνωρίζεις πόσο χώρο θα έχεις και να συσκευάσεις μόνο αυτά που θα χωρέσουν. Ακόμα και τα πιο πρακτικά άτομα μπορούν να έχουν προβλήματα σε αυτές τις περιπτώσεις. Με άλλα λόγια: «Η εκμάθηση του να περιορίσεις τα πράγματα που χρειάζεσαι, είναι μια διαδικασία που δεν πρόκειται να αποκτήσεις και να αποδεχθείς εν μία νυκτί».

Ρώτα τον εαυτό σου: θα το χρησιμοποιήσω;

Το 2016, η Marie Kondo έκανε επιτυχία με το βιβλίο της, The Life-Changing Magic of Tidying Up, και την περίφημη συμβουλή της, «Μου φέρνει χαρά;»

Αυτό που πρέπει να δεις είναι το καλάθι με τα άπλυτα και να καταλάβεις τι λένε αυτά για τον τρόπο που ζεις σήμερα.

Σου αρέσει να ντύνεσαι για τη δουλειά; Ντύνεσαι φανταχτερά για να βγεις; Έχεις εγκαταλείψει το business look για να ντυθείς πιο casual;

Δεν έχει νόημα να κρατάς μια ντουλάπα γεμάτη σακάκια, ταγιέρ και φορέματα, αν τα φοράς μία φορά το χρόνο. Επίλεξε μερικά που σου αρέσουν ιδιαίτερα και ταιριάζουν και χάρισε τα υπόλοιπα, λέει η Robards.

Επίλεξε μεταξύ του να πουλήσεις ή να χαρίσεις αυτά που δεν χρειάζεσαι

Στην εποχή μας, υπάρχουν πολλοί τρόποι να κερδίσεις χρήματα από τα δικά σου πράγματα ή τα αντικείμενα από τους γονείς σου που δεν θέλεις πλέον.

Μπορείς να καλέσεις έναν εκτιμητή και θα σου δώσει μια τιμή για τυχόν πολύτιμα αντικείμενα ή έπιπλα. Υπάρχει και η λύση των site δημοπρασιών όπως το ebay.

Όλα αυτά θα διαρκέσουν κάποιο χρόνο και αυτό σημαίνει ότι σε αυτό το διάστημα μπορείς να παίρνεις αποφάσεις σχετικά με το τι θα μείνει και τι θα φύγει.

Υπάρχει, επίσης και η λύση της δωρεάς και υπάρχουν αμέτρητες φιλανθρωπικές οργανώσεις που θα δεχτούν με χαρά κουτιά και τσάντες γεμάτες με αντικείμενα ή ρούχα που δεν χρειάζεσαι.