Ντουλάπες: Έτσι θα τις οργανώσεις εύκολα και αποτελεσματικά

04.06.2020
Ντουλάπες: Έτσι θα τις οργανώσεις εύκολα και αποτελεσματικά
Εάν η ντουλάπα σου χρειάζεται ξεκαθάρισμα, τώρα μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσεις. Και δεν είναι τόσο τρομακτική δουλειά όσο νομίζεις. Επίσης, εαν δεν έχεις τακτοποιήσεις τη ντουλάπα σου εδώ και πολύ καιρό, μπορεί να ανακαλύψεις ξανά αντικείμενα που έχεις ξεχάσει εντελώς και να αισθανθείς σαν να αγοράζεις ξανά κάτι καινούργιο. Δες παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές που ζήτησε το Prima από την ειδικό Gill Hasson με τη βοήθεια του Showerstoyou.co.uk., σχετικά με το πώς να οργανώσεις τη ντουλάπα σου

Ξεκίνησε με τα εύκολα πράγματα

Οι περισσότερες από εμάς φοράμε το 20% των ρούχων μας, το 80% του χρόνου, σύμφωνα με την Gill.

Για να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις, τι να κρατήσεις και τι να ξεφορτωθείς, οι δύο πιο σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι: Μου αρέσει; Και, το χρειάζομαι;

Ξεκίνησε ξεχωρίζοντας 10 αντικείμενα που είσαι σίγουρη ότι θα κρατήσεις και στη συνέχεια πάρε όλες τις άλλες αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:

  • Νιώθω καλά όταν το φοράω;
  • Μου φαίνεται καλό όταν το φοράω;
  • Νιώθω άνετα σε αυτό;

Είναι εκτός μόδας και δεν επιστρέφει; Και ακόμα κι αν επιστρέψει, είναι πιθανό να θέλω την ανανεωμένη έκδοση;

  • Έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής μου; Ίσως δούλευες σε ένα γραφείο, αλλά τώρα δουλεύεις ως ανεξάρτητη εργαζόμενη από το σπίτι, οπότε δεν χρειάζεσαι «ρούχα γραφείου».
  • Διατηρεί κάποια συναισθηματική αξία;
  • Χρειάζεται καθάρισμα ή μεταποίηση;

Διάβασε και αυτό: Περί... φασίνας ο λόγος: 8 κόλπα που θα κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη

Ξεχώρισε όσα χρειάζονται πέταμα

«Εάν έχεις πολλά ρούχα, η κατηγοριοποίηση τους σε συνδυασμό με το πέταμα των μη χρήσιμων, θα κάνει τη δουλειά λιγότερο δύσκολη», λέει η Gill.

«Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι κατά τύπο. Πρώτα από όλα, τα παντελόνια σου, ακολουθούμενα από μπλουζάκια και πουκάμισα κ.ο.κ., θα σε βοηθήσουν να παρακολουθείς την πρόοδο που σημειώνεις.

Το πέταμα και η οργάνωση ανά χρώμα, καθιστά την τακτοποίηση της ντουλάπας σου μια ευχάριστη δουλειά. Όχι μόνο καταφέρνεις να πετάξεις αντικείμενα που δεν σε εξυπηρετούν πλέον, αλλά μπορείς ήδη να αρχίσεις να δημιουργείς στο μυαλό σου συνδυασμούς ρούχων.

Ξεχώρισε τα ανά εποχή και είδος. Για παράδειγμα ρούχα δουλειάς, casual, επίσημα ρούχα και πολλά άλλα για να προσδιορίσεις τι χρειάζεσαι και τι δεν χρειάζεσαι. Επιπλέον, στο τέλος μιας σεζόν και στην αρχή μιας άλλης, εντόπισε τυχόν κομμάτια που δεν βγήκαν από τη ντουλάπα τους τελευταίους τρεις μήνες και πούλησε ή χάρισε τα.

Αν η δουλειά σου φαίνεται πολύ δύσκολη, πες στον εαυτό σου ότι θα το κάνεις για μόλις 10 λεπτά. Ίσως διαπιστώσεις ότι μόλις προχωρήσεις, θα καταλήξεις να συνεχίσεις πολύ πέρα από το όριο των 10 λεπτών που είχες αποφασίσει».

Αυτό το διάβασες; Ιδού γιατί ΔΕΝ πρέπει να στρώνεις το κρεβάτι σου κάθε μέρα!

Προσκάλεσε μια φίλη

Μπορείς μέσω βιντεοκλήσης να ζητήσεις από μια φίλη σου να σε βοηθήσει να είσαι αδίστακτη καθώς πετάς πράγματα από τη ντουλάπα σου.

«Θα μπορούσε να είναι μια φίλη που θα σε προκαλέσει και θα σου θέσει ερωτήματα όπως “Πιστεύεις ότι σου πάει πραγματικά…;” ή “Τι να το κάνεις αυτό…;”», λέει η Gill. «Θα μπορούσε να είναι αυτή που θα σε ενθαρρύνει και θα σε στηρίξει να κρατήσεις συναισθηματικά αντικείμενα. Ή θα μπορούσε απλά να κάνει τη διαδικασία πολύ πιο διασκεδαστική – πάρτε από ένα ποτήρι κρασί και ξεκινήστε!».

Άλλες κορυφαίες συμβουλές για την οργάνωση της ντουλάπας σου

  • Χρησιμοποίησε την αρχή της μπάρας όπου βάζεις τις κρεμάστρες των ρούχων και κρέμασε όλα τα ρούχα σου σε μια κατεύθυνση. Καθώς τα φοράς και τα πλένεις, γύριζε τις κρεμάστρες. Στο τέλος των 6 μηνών, ότι κρέμεται με λάθος τρόπο μπορεί να πεταχτεί. Αυτό το τέχνασμα μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε βιβλία ή αρχεία.
  • Οργάνωσε συρτάρια και ντουλάπια με τη σειρά του τρόπου με τον οποίο ντύνεσαι. Αυτό θα σώσει πολύτιμα λεπτά από την πρωινή δυσκολία να πάρεις αποφάσεις για το τι θα φορέσεις.
  • Βγάλε τα ρούχα από την κρεβατοκάμαρα. Μερικές φορές το να βρίσκεσαι σε διαφορετικό δωμάτιο μπορεί να προσφέρει αντικειμενική γωνία, επιτρέποντάς σου να ξεχωρίσεις τα ρούχα πιο εύκολα.
  • Δημιούργησε μια αίσθηση συνέχειας χρησιμοποιώντας ένα στυλ κρεμάστρας. Θα κάνει τα πάντα να δείχνουν πιο τακτοποιημένα και επομένως πιο απλόχωρα.
  • Χρησιμοποίησε ακρυλικά organisers για να οργανώσεις είδη μακιγιάζ, εσώρουχα και άλλα περιστασιακά αντικείμενα.