SOS: Καθαριστικά που δεν πρέπει να ανακατέψεις ΠΟΤΕ

17.09.2014
Ακόμη και στα θέματα καθαριότητας κρύβονται κίνδυνοι αν κάνεις τη λάθος κίνηση. Δες ποια προϊόντα δεν πρέπει ποτέ να αναμειχθούν μεταξύ τους.

Λευκαντικό με καθαριστικά τουαλέτας που περιέχουν οξύ – τύπου άκουα φόρτε: Αν αυτά τα δύο αναμειχθούν θα δημιουργηθούν παχύς και πολύ επικίνδυνος τοξικός καπνός.

Χλωρίνη με ξύδι: Ένας πιο συγκεκριμένος συνδυασμός του προηγούμενου "επικίνδυνου ζεύγους" παραμένει το ίδιο επικίνδυνος. Οι τοξικές αναθυμιάσεις μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν.

Λευκαντικό με αμμωνία: Αυτός ο συνδυασμός προκαλεί δυνητικά θανατηφόρες αναθυμιάσεις, βασικά χλωραμίνης, που μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια αλλά αν εισπνευστούν είναι πολύ επικίνδυνες.

Οινόπνευμα με λευκαντικό: Αυτός ο συνδυασμός είναι τελείως απαγορευτικός καθώς παράγει… χλωροφόρμιο και υδροχλωρικό οξύ. Τελικά, αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις λευκαντικό, μην το μπερδεύεις με τίποτα άλλο. Μη ρισκάρεις…

Δύο διαφορετικά καθαριστικά: Μπορεί να πιστεύεις ότι ανακατεύοντας δύο από τα καθαριστικά που έχεις π.χ. ένα για τα τζάμια και ένα για κάθε χρήση θα σου φέρει ένα σούπερ μείγμα που θα καθαρίσει τα πάντα καλύτερα, όμως καλό είναι να θυμάσαι ότι καθετί έχει τον σκοπό του και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ενδεχομένως τα υλικά του κάθε προϊόντος να γίνονται επικίνδυνα αν αναμειχθούν με άλλα και να βρεθείς προ απροόπτου –και πολύ φοβάμαι επικίνδυνου- αποτελέσματος.

Για παν ενδεχόμενο, πάντως, γιατί δεν φτιάχνεις τα δικά σου οικολογικά καθαριστικά να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο; Κάνε κλικ εδώ και μάθε πώς.

Γενικότερα, αν έχεις φόβους ότι εκτέθηκες σε κίνδυνο, ή αν ανησυχείς για την ασφαλή χρήση κάποιου καθαριστικού σου το τηλέφωνο για το κέντρο δηλητηριάσεων είναι το 210 7793777 και φυσικά το 166 για το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας. Και αχρείαστα να' ναι!