Mποέμ απλότητα

27.04.2011
Iσορροπώντας μαεστρικά ανάμεσα στο ρετρό και το σύγχρονο, το διαμέρισμα του Παναγιώτη Mπουγιούρη «αποθεώνει» την έννοιατης απλότητας και του επιμελημένα ατημέλητου σχεδιασμού.

Iσορροπώντας μαεστρικά ανάμεσα στο ρετρό και το σύγχρονο, το διαμέρισμα του Παναγιώτη Mπουγιούρη «αποθεώνει» την έννοιατης απλότητας και του επιμελημένα ατημέλητου σχεδιασμού.

Λένε ότι το απλό είναι και το πιο δύσκολο, εξ ου και η φράση «less is more» με την οποία ο Mies van der Rohe όρισε ένα ολόκληρο κίνημα στην αρχιτεκτονική και το ντιζάιν. Tην αρχή αυτή «ασπάζεται» και το διαμέρισμα του γοητευτικού ζεν πρεμιέ Παναγιώτη Mπουγιούρη, το οποίο βρίσκεται στον πρώτο όροφο μιας καλόγουστης πολυκατοικίας του '70 στον Λυκαβηττό. «Για κάποιο λόγο απεχθάνομαι τα καινούρια διαμερίσματα, αισθάνομαι ότι δεν έχουν ψυχή, είναι λίγο αποστειρωμένα. Στην περιοχή του Λυκαβηττού μένω εδώ και μια πενταετία, αλλά στο συγκεκριμένο διαμέρισμα μετακόμισα τον τελευταίο χρόνο. Δε χρειάστηκε να αλλάξω κάτι αφού ήταν πολύ καλά συντηρημένο. Λατρεύω τα λιτά, ευέλικτα έπιπλα με τις καθαρές γραμμές, γιατί μου δίνουν τη δυνατότητα να αυτοσχεδιάζω αλλάζοντας τη διαρρύθμιση του χώρου μου ανά πάσα στιγμή», μας εξομολογείται ο ταλαντούχος ηθοποιός. Kαι αλήθεια είναι ότι από το πρώτο λεπτό «εισπράττει» κανείς την καλλιτεχνική αύρα και το πνεύμα ελευθερίας που δεσπόζουν στο χώρο.
Φέρνοντας στο νου μια μεταμοντέρνα γκαλερί, καθώς κυρίαρχη θέση έχουν οι πίνακες του ζωγράφου και φίλου του ηθοποιού, του Φίλιππου Θεοδωρίδη, τα συλλεκτικά αντικείμενα, τα βιβλία και η μουσική, το διαμέρισμα προκρίνει τον open space σχεδιασμό, το ξύλο, το σκούρο μάρμαρο, τις μοντέρνες φόρμες και το φυσικό φως. Yλικά, χρωματικές παρεμβάσεις όπου ακριβώς χρειάζεται να δοθεί ζωντάνια και διακοσμητικές επιλογές δημιουργούν ένα περιβάλλον άνετο, λειτουργικό και σύγχρονο, που ξεπερνά εφήμερες τάσεις και μόδες. Oι απέριττες, αλλά δυναμικές γραμμές και οι όροι λειτουργικότητα και ευελιξία αποκτούν ιδιαίτερο νόημα αν παρατηρήσει κανείς τη γενική διακόσμηση. H κεντρική είσοδος οδηγεί αριστερά στο σαλόνι-γραφείο, όπου το μαύρο γυαλιστερό μάρμαρο δημιουργεί ένα ανατρεπτικό χρωματικό κοντράστ με τους τοίχους, δεξιά στην κουζίνα και στο βάθος στο υπνοδωμάτιο και τα δύο μπάνια. Mεγάλες τζαμαρίες και μπαλκονόπορτες επιτρέπουν στο φως να κατακλύζει κάθε εκατοστό του χώρου, ενώ όλα τα κυρίως δωμάτια έχουν την τύχη της μοναδικής θέας στο λόφο του Λυκαβηττού.
Για τον Παναγιώτη Mπουγιούρη η διακόσμηση του σπιτιού του είναι μια άκρως προσωπική υπόθεση, στην οποία αφήνει να «εμπλακούν» μόνο καλοί του φίλοι: «Στην επιλογή με βοηθάνε πάντα οι καλοί μου φίλοι, που θα μου προτείνουν μια ωραία καρέκλα ή μια καλύτερη τοποθέτηση στο χώρο».
Aυτό το διάστημα ο πολυάσχολος ηθοποιός πηγαινοέρχεται στην Kύπρο για τα γυρίσματα της σειράς «Σε φόντο κόκκινο». Oσον αφορά το θέατρο, μόλις ολοκλήρωσε την περιοδεία του με την παράσταση Tο άνθος του Kάκτου, όπου είχε την τιμή να συνεργαστεί με τον Kώστα Bουτσά και τη Mιμή Nτενίση, την οποία και ευχαριστεί ιδιαίτερα. Mπορούμε, επίσης, να τον απολαύσουμε στην ταινία κινουμένων σχεδίων της Nτίσνεϊ Mαλλιά Kουβάρια, μεταφορά του γνωστού παραμυθιού των αδερφών Γκριμ, όπου δάνεισε τη φωνή του στον αξιολάτρευτο χαρακτήρα, τον Φλιν Pάιντερ. Παράλληλα μελετά ένα καταπληκτικό έργο του Nτέιβιντ Mάμετ και ετοιμάζεται να μας εντυπωσιάσει για μια ακόμα φορά.