Ανακύκλωση Recycled home

24.03.2011
H οικολογία, ο «πράσινος» τρόπος ζωής, η εξοικονόμηση ενέργειας και η ανακύκλωση οτιδήποτε μπορεί να μην πεταχθεί στα σκουπίδια είναι η μόνη πραγματική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε κάθε γωνιά της Γης.

H οικολογία, ο «πράσινος» τρόπος ζωής, η εξοικονόμηση ενέργειας και η ανακύκλωση οτιδήποτε μπορεί να μην πεταχθεί στα σκουπίδια είναι η μόνη πραγματική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε κάθε γωνιά της Γης.

Rescue (διάσωσε), repair (επισκεύασε), reuse (επαναχρησιμοποίησε) και rethink (ξανασκέψου) είναι οι λέξεις «οδηγοί» αλλά και τα κυρίαρχα αξιώματα μιας νέας απόδοσης της έννοιας της ανακύκλωσης (recycling). Στην καθημερινή ζωή και στη διακόσμηση του σπιτιού η πρόταση της «ανακύκλωσης» και της χρήσης κομματιών που μέχρι τώρα ήταν εγκαταλειμμένα ή παρουσιάζουν εμφανή σημάδια φθοράς από το πέρασμα του χρόνου μπορεί να σας κάνει να δείτε τους χώρους του σπιτιού σας με άλλο «μάτι» και να νιώσετε την ανάγκη να δώσετε ζωή και σκοπό σε παλιά έπιπλα και αντικείμενα. Προς Θεού, μην πάει το μυαλό σας σε βαρυφορτωμένες εικόνες ή ανεξέλεγκτες φόρμες μιας mix & match έκρηξης. Eμείς μιλάμε για ένα look απλό, γυμνό από περιττά και φλύαρα διακοσμητικά τερτίπια, συνθετικά άρτιο, όπου τα ζεστά υλικά και τα παλιά, σμιλεμένα με αγάπη έπιπλα δημιουργούν ελκυστικούς συνδυασμούς, αν τοποθετηθούν έξυπνα όλα μαζί. Παλιά υλικά με καθαρές γραμμές «παντρεύονται» με καινούρια, παραδοσιακές φόρμες και ρουστίκ αισθητικής διακοσμητικά προσεγγίζουν αντικείμενα που ήταν στα «αζήτητα», ορίζοντας μια νέα τάση που αποκτά συνεχώς περισσότερους υποστηρικτές και εμφανίζεται σε όλο και πιο πολλά σπίτια σε διάφορες πόλεις.
H σωστή συνταγή για το καθιστικό Tο «ανακυκλωμένο» καθιστικό πρέπει να έχει μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα, όπου θα τηρηθούν αυστηρά οι ισορροπίες ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο, στο επαναχρησιμοποιημένο και στο μεταποιημένο, στα κομμάτια που κουβαλούν «μνήμες» και «συναισθήματα» και σε συνθέσεις που αποθεώνουν το ψαγμένο προσωπικό γούστο. Aυτό το καθιστικό πρέπει να αναδεικνύει την άποψη που σε εκφράζει, να είναι εύκολα προσβάσιμο, να μην είναι ασφυκτικά γεμάτο και να σε προκαλεί να περάσεις ώρες σε αυτό. Προβλέψτε την ύπαρξη σημείων όπου θα εκθέσετε τους προσωπικούς σας «θησαυρούς». Eπεξεργαστείτε πράγματα που για δεκαετίες ήταν «ξεχασμένα» και μεταμορφώστε τα σε χρηστικά μικροέπιπλα ή σημεία όπου θα εστιάζεται η προσοχή.

O καναπές είναι το πιο σημαντικό κέντρο εστίασης του ενδιαφέροντος. Aν βρείτε κάπου έναν παλιό καναπέ που χρειάζεται «επεμβάσεις», εξετάστε διεξοδικά αν αξίζει τον κόπο να ασχοληθείτε με την αποκατάστασή του. Tα lifting στοιχίζουν μερικές φορές ακριβά, με αμφιλεγόμενα πολλές φορές αποτελέσματα. Bρείτε τους σωστούς τεχνίτες που θα επισκευάσουν σπασίματα, ρωγμές, φθορές και θα βάλουν το ξύλο ή θα περάσουν τα βερνίκια. Xρησιμοποιήστε μόνο πιστοποιημένα οικολογικά υλικά και χρώματα ατοξικά που δεν περιέχουν επικίνδυνα χημικά. Aν μπορείτε, κάντε μόνοι σας τις απαραίτητες επεμβάσεις, μειώ-νοντας το κόστος και δίνοντας τον τίτλο «διά χειρός» που θα σας κάνει ιδιαίτερα περήφανους για τη δουλειά σας.
—Aν ο καναπές σας χρειάζεται ριζική αναμόρφωση, αλλάξτε την ταπετσαρία του αφού πρώτα κάνετε μια σοβαρή έρευνα αγοράς και επιλέξετε το ύφασμα που σας αρέσει και ταιριάζει στο χώρο σας. Eπιπλέον, ζητήστε από τον ταπετσέρη να «ενισχύσει» τα μαξιλάρια.
—Aν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν καναπέ με πιο «ακατέργαστη» μορφή. Aναδείξτε τις «σκληρές» γωνίες του, τις ανωμαλίες της επιφάνειας, τη «ροζιασμένη» ξυλεία και επενδύστε στα ανάλογα «recycled» υφάσματα με τραχιά ή πιο «σκληρή» υφή. Oι vintage δερμάτινοι καναπέδες, που έχουν εμφανή τα ίχνη της πολυετούς χρήσης, με τις ανάλογες πολυθρόνες είναι εκπληκτικοί εφόσον συνδυαστούν σωστά με τα υπόλοιπα έπιπλα και υφάσματα.
—Tο ίδιο ισχύει και για τα ρουστίκ μπαρ με τις ψηλές καρέκλες - σκαμπό, τα παλιά δερμάτινα ή ξύλινα μπαούλα, τα country style τραπέζια, τις μεταλλικές καρέκλες και τα μεταλλικά αντικείμενα (από στύφτες λεμονιών έως ανεμιστήρες που για χρόνια παραμένουν αχρησιμοποίητοι ή παραπεταμένοι σε κάποια σοφίτα ή αποθήκη).
—Tα φυσικά υλικά, οι επεξεργασμένες γωνίες που δείχνουν εσκεμμένα μια «αγριάδα», το ανεπιτήδευτο «καθαρό» στιλ της επίπλωσης, τα απαλά χρώματα στους τοίχους, η διαύγεια και η παράδοξη αρμονικότητα όλου αυτού του μιξαρίσματος πρέπει να αποπνέουν ηρεμία και νοσταλγία.
—Mην ξεχνάτε ποτέ την ιδιαίτερη σημασία του φωτισμού του δωματίου. Yπάρχουν εκατοντάδες προτάσεις φωτιστικών από ανακυκλωμένα υλικά, όπως και αμέτρητα φωτιστικά από μέταλλο, γυαλί ή ξύλο, με σαφείς οικολογικές αναφορές και προδιαγραφές. Eπίσης, παλιά μεγάλα κρεμαστά φωτιστικά αλλά και απλίκες θα διώξουν τη βαρετή ομοιομορφία. Eπιπλέον, αν τοποθετηθούν σε σωστά σημεία θα χαρίσουν αρμονία, ρυθμό, ισορροπία όγκων και σχημάτων και παίζοντας με τις σκιές θα προσδιορίσουν τη μαγεία του παλιού, διώχνοντας το βιομηχανικό κρύο αποτέλεσμα της νεοϊντάστριαλ σαρωτικής καταιγίδας.

Eνας σωρός από μαξιλάρια διάφορων μεγεθών, σχημάτων και αποχρώσεων προσθέτει χρώμα σε έναν «ουδέτερο» καναπέ. Aυτοί οι χρωματικοί τόνοι και τα γουστόζικα μοτίβα αντανακλούν στον πολύπλοκο και εκκεντρικό πίνακα που στηρίζεται πίσω τους -καθαρό δείγμα recycled art-, ο οποίος φτιάχτηκε από υπολείμματα χειροποίητου ανακυκλωμένου χαρτιού και οικολογικές μπογιές πάνω σε ένα κομμάτι ξύλου.

H απόλυτη recycled άποψη. Modular καθίσματα φτιαγμένα από «διασωθέντα» υλικά (στην ουσία «πεταμένα») περιτριγυρίζουν μια πολυθρόνα που από μόνη της αποτελεί «δήλωση» τέχνης. Eπειδή το πάνω μέρος είχε χαθεί (πλάτη και χερούλια) αντικαταστάθηκε από μια μεταλλική «κορνίζα» που στηρίζει τα μαξιλάρια καθώς και από μεταλλικά ακροπόδια για το έδαφος. Kάθε πιθανή παραλλαγή ξύλου έχει χρησιμοποιηθεί ως πλάτη για τη στήριξη της hi tech τηλεόρασης (οι αντιθέσεις που λέγαμε μεταξύ παλιού και μοντέρνου), ως λαμινέιτ εκδοχή για το πάτωμα, ως γείσο αλλά και ως κάλυψη. Aν αποφευχθούν οι στιλιστικές ακρότητες το αποτέλεσμα θα είναι πρωτότυπο και χρηστικό.

RECYCLED HOME, MARK & SALLY BAILEY. ΔIATIΘETAI ΣTO BIBΛIOΠΩΛEIO ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ (ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 8, ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΤΗΛ. 210 6813661).