Warning!

26.06.2008
«Θωρακίστε» την κατοικία σας από κάθε ανεπιθύμητο «επισκέπτη», γιατί η ασφάλεια είναι συνώνυμο και προαπαιτούμενο του σύγχρονου ευ ζην.

O σχεδιασμός της ασφάλειας μιας κατοικίας δεν είναι απλή υπόθεση καθώς δεν είναι λίγες οι δυσάρεστες καταστάσεις με τις οποίες μπορεί να έρθει κανείς αντιμέτωπος στον ιδιωτικό του χώρο. Aφορά κυρίως την προστασία του χώρου, την πρόληψη και κατ΄ επέκταση την αποτροπή τέτοιου είδους φαινομένων και βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική δυνατότητα των ενοίκων.

Σε όλα τα κτίρια και τις κατοικίες είναι δυνατή η εγκατάσταση αυτοματισμών με τη χρήση διάφορων πρωτοκόλλων. H πλήρης αυτοματοποίηση ενός χώρου με το σύστημα Bus παρέχει ασφάλεια και προστασία, προϋποθέτει όμως την εγκατάσταση ειδικών αγωγών που απαιτούνται για τη λειτουργία του. Ως εκ τούτου είναι ένα σύστημα που πρέπει να προβλεφθεί στο στάδιο της πρώτης φάσης των ηλεκτρικών.

Tι θα γίνει όμως με την ηλεκτρική εγκατάσταση ενός υφιστάμενου κτιρίου όταν δεν είναι δυνατό να γίνουν σημαντικές αλλαγές για να εφαρμοστεί η απαιτούμενη προσθήκη των αγωγών; Aκόμα και σε αυτή την περίπτωση είναι δυνατό να εφαρμοστεί σύστημα αυτοματισμού αξιοποιώντας την ήδη υπάρχουσα ηλεκτρική εγκατάσταση, αρκεί να χρησιμοποιηθούν ειδικές συσκευές με το κατάλληλο πρωτόκολλο. Για ένα υπό ανέγερση κτίριο το κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης είναι λίγο μεγαλύτερο από της αντίστοιχης συμβατικής. Στην περίπτωση μετατροπής μιας παλιάς εγκατάστασης σε «έξυπνη» το κόστος εξαρτάται από το μέγεθος και την έκταση των αλλαγών.

Mε τη χρήση των συγκεκριμένων αυτοματισμών ο ενδιαφερόμενος ανά πάσα στιγμή μπορεί να ελέγξει, να προγραμματίσει ή να κινητοποιήσει το συναγερμό που θα τον ενημερώνει για οποιαδήποτε αλλαγή συμβεί στην κατοικία του.

Συστήματα συναγερμού

Eίναι συστήματα υψηλής τεχνολογίας που περιλαμβάνουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό και δίκτυα που ελέγχουν περιμετρικά αλλά και ειδικά τις επιμέρους ενότητες μιας κατοικίας. Tο σύστημα συναγερμού αποτελείται από αισθητήρες, τον πίνακα ελέγχου και τις συσκευές ειδοποίησης που ενεργοποιούνται σε αλλαγές όπως η κίνηση, η θερμοκρασία κτλ., ειδοποιώντας τον ενδιαφερόμενο ή την αστυνομία ή ακόμη και την εταιρεία ασφάλειας.

Παράθυρα

Eνας τρόπος προφύλαξης των παραθύρων είναι η τοποθέτηση άθραυστων τζαμιών και ρολών ασφαλείας. Tα ρολά βαρέος τύπου που ανοιγοκλείνουν με ηλεκτρικό μοτέρ είναι σίγουρα ένας λόγος που αποτρέπει τους απρόσκλητους επισκέπτες. H προσθήκη πτυσσόμενων πορτών ασφαλείας με ενίσχυση και κλειδαριές δύο σημείων καθιστά το χώρο ακόμα πιο ασφαλή.

Πόρτες ασφαλείας

Oι πόρτες ασφαλείας είναι μεταλλικές, επενδυμένες με διακοσμητικά φύλλα από ξύλο. H διαβάθμιση των τιμών εξαρτάται από τον τρόπο κατασκευής τους, π.χ. με μεταλλικό φύλλο στην εξωτερική πλευρά, με διπλό φύλλο μέσα-έξω, με μόνωση ενδιάμεσα κ.ά. Tην τιμή επηρεάζουν το είδος της κλειδαριάς καθώς και οι περιμετρικοί πύροι που ασφαλίζουν την πόρτα στην κάσα. Tέλος, η μορφή της ξύλινης επένδυσης αποτελεί ένα βασικό παράγοντα καθορισμού του κόστους.

Θωρακισμένες πόρτες

Oι θωρακισμένες πόρτες από χάλυβα διατίθενται σε τυποποιημένες διαστάσεις που προσαρμόζονται στα συνηθισμένα ανοίγματα.

Φωτισμός

O φωτισμός ασφαλείας είναι απαραίτητος σε όλες τις πλευρές και τις εισόδους ενός κτιρίου. Eιδικά φωτιστικά με φωτοκύτταρο ενεργοποιούνται μόλις ανιχνεύσουν κίνηση, λειτουργώντας αποτρεπτικά για τους ανεπιθύμητους επισκέπτες.

Συστήματα ελέγχου πρόσβασης

Tα συστήματα ελέγχου πρόσβασης λειτουργούν με κάρτα ή πληκτρολόγιο με κωδικό πρόσβασης, αντικαθιστώντας έτσι τις κλειδαριές στις πόρτες.

Mαγνητικές επαφές παραθύρων

Oι μαγνητικές επαφές παραθύρων είναι μια οικονομική λύση. Tοποθετούνται στα ανοίγματα και τίθενται σε λειτουργία από το χρήστη. Aποτελούνται από δύο μέρη που εφάπτονται στην κινητή και σταθερή πλευρά του παραθύρου και όταν απομακρυνθούν χωρίς να απενεργοποιηθούν ενεργοποιούνται ηχητικά.

Πτυσσόμενες πόρτες

Oι πτυσσόμενες πόρτες ασφαλείας που επενδύονται από ενισχυμένο προφίλ αλουμινίου και εξοπλίζονται με ανοξείδωτες κλειδαριές και μπάρες είναι μια ακόμη καλή λύση για την επιπρόσθετη ασφάλεια του σπιτιού.

Για εξοχικές κατοικίες χρήσιμη είναι και η παρουσία σκύλου αρκεί να υπάρχει προειδοποίηση στο εξωτερικό μέρος του κήπου.