Το έξυπνο σπίτι

01.02.2011
Η υψηλή τεχνολογία στην υπηρεσία του άνετου τρόπου ζωής και της καθημερινής πραγματικής πολυτέλειας.

Η υψηλή τεχνολογία στην υπηρεσία του άνετου τρόπου ζωής και της καθημερινής πραγματικής πολυτέλειας.

Τι είναι πραγματικά το έξυπνο σπίτι;
Είναι το σύνολο των αυτοματισμών ενός σπιτιού με βάση τους οποίους ελέγχονται οι εγκαταστάσεις του. Είναι ένα σπίτι με νοημοσύνη που σκέπτεται και ενεργεί με βάση τις καθημερινές μας ανάγκες και συνήθειες. Στο σπίτι του μέλλοντος, όπως αποκαλείται αλλιώς το έξυπνο σπίτι, τα πάντα είναι στον απόλυτο έλεγχό μας με στόχο την ομαδοποίηση ή την αυτοματοποίηση των λειτουργιών του: τα συστήματα ασφάλειας, η θέρμανση, ο φωτισμός, η λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών, αλλά και τα συστήματα audio- video. Όλα μπορούν να ελεγχθούν με το πάτημα ενός κουμπιού, άσχετα εάν ο χρήστης βρίσκεται μέσα ή χιλιόμετρα μακρυά από το σπίτι. Το έξυπνο σπίτι προσαρμόζεται σε κάθε ιδιαιτερότητα των χρηστών του και προσφέρει άνεση και ασφάλεια με τρόπους που πριν από λίγα χρόνια ήταν αδύνατοι. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται περίεργα ή και τελείως απραγματοποίητα στην ελληνική πραγματικότητα, καθώς για πολλά χρόνια τα επιτεύγματα της υψηλής τεχνολογίας αυτού του τύπου παρέμεναν άγνωστα ή άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους και παρέμεναν φουτουριστικά σκηνικά σε Χολυγουντιανές παραγωγές. Σήμερα όμως οι ερευνητές και οι τεχνικοί έχουν στραφεί σε μια περισσότερο ανθρωποκεντρική τεχνολογική ανάπτυξη δίνοντας λύσεις σε μία σειρά από σύνθετες και περίπλοκες καταστάσεις που προκύπτουν από την καθημερινή ζωή στο σπίτι.
Στα έξυπνα συστήματα περιλαμβάνονται για παράδειγμα, λειτουργίες που συνδέουν τους αισθητήρες του συναγερμού με το σύστημα ελέγχου φωτισμού, ή εξοπλισμός που αφορά στην διατήρηση ενός προεπιλεγμένου προγράμματος κλιματισμού αλλά και πολλές άλλες δυνατότητες.
Υπάρχουν συστήματα που επικοινωνούν με τους χρήστες τους ακόμη και με ανθρώπινη φωνή μέσα από τα πληκτρολόγια ή τις οθόνες που βρίσκονται στο χώρο, οι οποίοι ενημερώνουν ή υπακούν σε πολύπλοκες ή απλές εντολές. Το έξυπνο σύστημα ειδοποιεί ότι όλα είναι ασφαλισμένα οπότε μπορούμε να φύγουμε από το σπίτι, δίνει σήμα σε περίπτωση πυρκαγιάς ή πλημμύρας, ή ακόμη καλεί προκαθορισμένα τηλέφωνα, κινητά ή σταθερά είτε για να ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες, είτε για να ενημερώσει την αστυνομία ή την πυροσβεστική.
Σε περίπτωση που ο ήλιος «καίει» το πάτωμα, το σύστημα μπορεί κατεβάσει την ηλεκτρική τέντα, χωρίς ο ένοικος ν’ ασχοληθεί μ’ αυτό. Κι όταν ο αέρας απειλεί να τη σχίσει τότε θα τη μαζέψει και θα κατεβάσει το ρολό για να προστατέψει το πάτωμα.
Σε περίοδο διακοπών μπορούμε να ορίσουμε σενάριο ποτίσματος των φυτών. Στο σενάριο αυτό μπορούμε, εκτός από τη ρύθμιση των ωρών ποτίσματος, να λάβουμε υπ’ όψη μας και άλλους παράγοντες. Όπως για παράδειγμα εάν βρέχει, να μην εκτελεστεί το πότισμα, ή εάν έχουμε υψηλότερη θερμοκρασία, να παραταθεί ο χρόνος ποτίσματος. Όταν σηκωνόμαστε τη νύχτα από το κρεβάτι, το σύστημα αυτοματισμού θ’ ανάψει ήπια το φωτισμό του δωματίου. Θα ξεκινήσει μ’ ένα επίπεδο φωτισμού, π.χ., 30% του μεγίστου και μέσα σε 30 δευτερόλεπτα θα τον φέρει στο 60% και θα σταματήσει ν’ αυξάνει την ένταση. Παράλληλα θ’ ανάψει το φως του διαδρόμου και του λουτρού, διευκολύνοντάς μας. Όταν επιστρέψουμε στο δωμάτιο και σβήσουμε το φως, το σύστημα θα σβήσει αυτόματα όλα τα φώτα που άναψε για να μας διευκολύνει.
Το έξυπνο σπίτι μπορεί ακόμη να μας εντυπωσιάσει και να μας βοηθήσει στις καθημερινές μας ανάγκες, αφού όλες οι οικιακές ηλεκτρικές συσκευές μπορούν να δικτυωθούν και να ελεγχθούν μέσω μιας φορητής τηλεόρασης. Ετσι το ψυγείο για παράδειγμα μπορεί να ενημερώνεται μέσω των barcodes των προϊόντων για ελλείψεις και να φτιάχνει μόνο του κατάλογο με τα ψώνια που πρέπει να γίνουν. Οι κουρτίνες του σπιτιού μπορούν να ανοίγουν και κλείνουν αυτόματα και από απόσταση, το ίδιο και ο κλιματισμός ή τα φώτα που μπορούν να ανοιγοκλείνουν προκειμένου να αποθαρρύνονται οι υποψήφιοι κλέφτες. Τα περισσότερα έξυπνα σπίτια ενημερώνουν τον ιδιοκτήτη τους για την κατάστασή τους μέσω internet για τις συνθήκες που επικρατούν ακόμη και εάν υπάρχουν αποθέματα νερού ή πετρελαίου.

Ποιά είναι όμως η σωστή στιγμή για να μετατραπεί ένα σπίτι σε έξυπνο;
Εάν η κατασκευή του βρίσκεται στη φάση της μελέτης των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων είναι η ενδεδειγμένη στιγμή να ζητήσετε από τον υπεύθυνο μηχανικό να συμπεριλάβει την ανάλογη εγκατάσταση. Σε άλλη περίπτωση μετά την εγκατάσταση θα πρέπει να ακολουθήσει ανακαίνιση αρκετά εκτεταμένη προκειμένου να καλυφθούν οι καλωδιώσεις του συστήματος που εγκαταστήσαμε.