Μικρό αλλά πλήρες!

22.03.2007
Ενα μπάνιο περιορισμένων διαστάσεων μπορεί να σχεδιαστεί και να οργανωθεί έτσι ώστε να μην έχει να ζηλέψει σε τίποτα ένα μεγαλύτερο. Απλώς, ακολουθήστε τις οδηγίες...

Από τη Σύλβια Μαζλούμη-Μαρσέλλου

Η ιδιαίτερη σχέση του ανθρώπου με το χρηστικό χώρο του μπάνιου και η διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης σε ό,τι αφορά την εικόνα του, οδήγησε τους σύγχρονους σχεδιαστές στη θεαματική μεταμόρφωσή του, ενσωματώνοντας στον εξοπλισμό του πρακτικά είδη υγιεινής και πρωτότυπα gadgets. Οι μοντέρνες, μινιμαλιστικές προσεγγίσεις εξυπηρετούν τον περιορισμένο χώρο των διαμερισμάτων, προσδίδοντάς του συγχρόνως το ανάλογο στιλ. Τα απολύτως απαραίτητα είναι και τα πιο ουσιαστικά: μονόχρωμες επιφάνειες σε ουδέτερα ή βασικά χρώματα (μαύρο, λευκό, μπεζ, γκρι), ευθείες γραμμές, «άδειοι» χώροι, φυσικά υλικά, συγκρατημένη χρήση της τεχνολογίας, ευφυείς «αόρατες» λύσεις αποθήκευσης. Το σχεδιαστικό ύφος του μπάνιου συνήθως επηρεάζεται από το γενικότερο ύφος της κατοικίας, με αποτέλεσμα να ενσωματώνονται σε αυτό αναφορές διαφόρων διακοσμητικών τάσεων, όπως ρουστίκ, ρομαντικό, minimal, σκανδιναβικού τύπου κτλ.

Οργανώστε το μπάνιο σας

Η βασική αντίληψη στο σχεδιασμό του μπάνιου, ανεξαρτήτως διαστάσεων, περιλαμβάνει τρεις λειτουργικές ζώνες: το boudoir (νιπτήρας, αποθηκευτικοί χώροι), το μπάνιο και την τουαλέτα. Για τη σωστή οργάνωσή του απαιτείται ιδιαίτερη μελέτη στην επιλογή των ειδών υγιεινής, των χρωμάτων αλλά και του υπόλοιπου εξοπλισμού του (αξεσουάρ), ιδίως όταν ο χώρος είναι περιορισμένος.

Εξοικονόμηση χώρου

Οι δυνατότητες εξοικονόμησης χώρου αφορούν αρχικά την επιλογή των κατάλληλων ειδών υγιεινής και κατόπιν την αίσθηση του μεγαλύτερου σε διαστάσεις χώρου, που επιτυγχάνεται με το φωτισμό και τους κατάλληλους χρωματικούς συνδυασμούς (τρικ). Η πιο συνηθισμένη λύση στο πρόβλημα αυτό, είναι να εξοπλίσετε το μπάνιο με μικρότερα είδη υγιεινής σε λευκό χρώμα. Να θυμάστε ότι μια προσεκτική επιλογή από λίγα αλλά χρηστικά αξεσουάρ, είναι πολύ πιο λειτουργική από ένα φορτωμένο περιβάλλον.

· Η αντικατάσταση της κλασικής μπανιέρας από ένα ντους εξοικονομεί σίγουρα πολύτιμο χώρο και... νερό. Ειδικοί θάλαμοι περιορισμένων διαστάσεων με ενσωματωμένο μηχανισμό υδρομασάζ, μπορούν να καλύψουν όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις.

· Η επιλογή κρεμαστού νιπτήρα ή επικαθήμενου σε έπιπλο, που χρησιμεύει σαν χώρος αποθήκευσης αναγκαίων ειδών, είναι μια πρακτική και μοντέρνα λύση.

· Η εγκατάσταση γραμμικών θερμαντικών σωμάτων στον τοίχο, που καλύπτουν τις ανάγκες θέρμανσης και προσφέρονται σε διάφορες διαστάσεις, αποδεικνύεται μια πολύ χρηστική επιλογή.

· Τα εντοιχισμένα είδη υγιεινής (τουαλέτα-καζανάκι) είναι μια μοντέρνα λύση που εξοικονομεί χώρο και παράλληλα προσδίδει ένα μοντέρνο ύφος.

Φωτισμός

Ο φωτισμός του μπάνιου έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Πολύτιμοι σύμμαχοι, όπως το χρώμα και οι καθρέφτες, καταφέρνουν να δώσουν μια αίσθηση ευρυχωρίας σε κάθε μπάνιο. Ο κρυφός φωτισμός, τα spot, ακόμη και οι διακόπτες με dimmer, που προτείνουν οι σχεδιαστές, δίνουν ένα πολύ φωτεινό αποτέλεσμα.

Υλικά και χρώματα

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στο μπάνιο πρέπει να είναι ανθεκτικά, κατά προτίμηση οικολογικά. Για ένα περιορισμένων διαστάσεων μπάνιο, τα χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι παστέλ και φωτεινά. Υλικά όπως το γυαλί και το μέταλλο είναι ιδανικά γι αυτήν την περίπτωση. Οι διακοσμητικές επενδύσεις (listello) που συνδυάζονται συχνά με τα πλακάκια τοίχου κάνουν το χώρο να φαίνεται μικρότερος, αυξάνουν όμως το κόστος. Ιδανικές αποχρώσεις είναι οι γήινες (κρεμ-λευκό), οι δροσερές (αποχρώσεις του πράσινου) και οι ήπιες (του θαλασσί).

· Αποφύγετε τη χρήση σκούρων χρωμάτων που κάνουν το μπάνιο να φαίνεται μικρότερο.

· Προτιμήστε αντιολισθηρά πλακάκια δαπέδου (ελαφράς κυκλοφορίας).

· Αποφύγετε τα μεγάλων διαστάσεων πλακάκια με έντονα χρώματα.

· Προτιμήστε εξοπλισμό σε μοντέρνο ύφος και λιτή γραμμή.

· Βασική προϋπόθεση για την καλή λειτουργία του χώρου είναι η σωστή υδραυλική εγκατάσταση, που πρέπει να γίνει από έμπειρο και εξειδικευμένο τεχνίτη.

· Το ανοξείδωτο ατσάλι και το αμμοβολημένο γυαλί είναι ιδανικά υλικά για ένα μικρό μπάνιο.

· Το ξύλινο δάπεδο (ειδικά επεξεργασμένο για μπάνιο) ή το laminate παρκέ, αποτελούν μια μοντέρνα λύση και δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα στο χώρο.

· Στην περίπτωση που το μπάνιο δεν έχει παράθυρο, φτιάξτε στον τοίχο ένα πλαίσιο παραθύρου και στη θέση που κανονικά θα βρισκόταν το τζάμι βάλτε έναν μεγάλο καθρέφτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ