18 τρόποι για να κερδίσετε χώρο

08.03.2007
Σε κάθε κουζίνα υπάρχουν πολύτιμα τ.μ. που δε χρησιμοποιούνται. Εκμεταλλευτείτε τα σωστά, αλλάζοντας τη διάταξη των επίπλων και των συσκευών ή χρησιμοποιώντας έξυπνες κατασκευές, και αποκτήστε αποθηκευτικούς χώρους που θα σας λύσουν τα χέρια.

· Κρεμάστε μικρές κατσαρόλες και άλλα σκεύη μαγειρέματος από μια βέργα προσαρμοσμένη στον τοίχο, κοντά στο φούρνο.

· Ανάλογα με το ύφος της κουζίνας σας, εγκαταστήστε ξύλινες, επιτοίχιες βάσεις στήριξης ή μεταλλικές σχάρες για τις κούπες και τα ποτήρια.

· Αντικαταστήστε τα κοινά συρτάρια με βαθιά, συρόμενα. Ετσι, θα μπορέσετε να τακτοποιήσετε όλα τα μαχαιροπίρουνα ή τις πετσέτες και τα τραπεζομάντιλα.

· Αποθηκεύστε τα σκεύη μαγειρέματος που χρησιμοποιείτε καθημερινά σε συρόμενα, μεταλλικά ράφια κάτω από την επιφάνεια του πάγκου εργασίας. Με αυτό τον τρόπο θα ελευθερώσετε ένα ντουλάπι.

· Τοποθετήστε ένα συρτάρι με ενσωματωμένο ξύλο κοπής και θήκη για μαχαίρια. Κάθε αντικείμενο πρέπει να έχει τη θέση του!

· Εφαρμόστε στον τοίχο έναν μεγάλο μαγνήτη. Είναι μια πολύ έξυπνη λύση για τα μαχαιροπίρουνα και άλλα μεταλλικά αντικείμενα.

· Οργανώστε τα βαζάκια με τα καρυκεύματα σε μια οριζόντια, ξύλινη κατασκευή που θα κρεμάσετε στον τοίχο, κοντά στο φούρνο και γλιτώστε από περιττές «διαδρομές»!

· Σε ένα ντουλάπι με βάθος, τοποθετήστε μια μικρή κάβα για τα μπουκάλια του κρασιού.

· Τοποθετήστε μεταλλικές ράγες στο πάνω μέρος των ψηλών ντουλαπιών και κρεμάστε τα κρυστάλλινα ποτήρια από το «πόδι», αφήνοντας ελεύθερο χώρο από κάτω για τα καθημερινά.

· Κολλήστε στον τοίχο ειδικές βάσεις για το αλουμινόχαρτο, τη μεμβράνη ή το χαρτί κουζίνας. Με αυτή την κατασκευή θα μπορείτε να αγοράζετε μεγαλύτερα ρολά και να εξοικονομείτε όχι μόνο χώρο αλλά και χρήμα.

· Σε μια κουζίνα λίγων τετραγωνικών, τα πτυσσόμενα έπιπλα αποτελούν ιδανική λύση. Αντικαταστήστε το τραπέζι με ένα αναδιπλούμενο και πλαισιώστε το με σπαστές καρέκλες. Οταν δε χρησιμοποιούνται θα μπορούν να κλείνουν, χαρίζοντας στο χώρο μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και μια αίσθηση ευρυχωρίας.

· Βάλτε γάντζους στα εσωτερικά πλάγια κάποιων ντουλαπιών και κρεμάστε τις κούπες και τα φλιτζάνια σας. Στο κάτω μέρος μπορείτε να τοποθετήσετε τα πιατάκια και τα κουταλάκια τους.

· Εάν υπάρχει κενός χώρος ανάμεσα σε ένα ντουλάπι και μια ηλεκτρική συσκευή, μην τον αφήσετε ανεκμετάλλευτο. Παραγγείλετε μια στενή τροφοθήκη-βαγονέτο με δύο ή τρεις σχάρες, ανάλογα με το ύψος, και βάλτε τα μπουκάλια με το λαδόξιδο ή τις κονσέρβες.

· Αναρτήστε στον τοίχο ένα μεγάλο κομμάτι από φελλό για συνταγές, σημειώματα ή λίστες για ψώνια.

· Προσαρμόστε τον κάδο απορριμμάτων στο πίσω μέρος ενός ντουλαπιού, κάτω από το νεροχύτη.

· Ενσωματώστε το φούρνο μικροκυμάτων σε ένα ανοιχτό, από μπροστά, κουτί που θα παραγείλλετε σε έναν ξυλουργό. Τοποθετήστε το στον τοίχο, κερδίζοντας έτσι χώρο από τον πάγκο εργασίας.

· Εκμεταλλευτείτε το χώρο ανάμεσα σε δοκάρια ή κολόνες, κατασκευάζοντας γωνιακά ντουλάπια με περιστρεφόμενη βάση.

· Αντικαταστήστε μια ογκώδη ψωμιέρα με ένα κεραμικό, αεροστεγές βάζο. θα διατηρεί το ψωμί φρέσκο, ενώ παράλληλα θα διακοσμεί το χώρο.