4 ουδέτερα χρώματα βαφής που προσθέτουν αξία στο σπίτι σου

07.01.2023
4 ουδέτερα χρώματα βαφής που προσθέτουν αξία στο σπίτι σου
Μια φρέσκια στρώση χρώματος μπορεί να κάνει θαύματα για το σπίτι σου και ενδεχομένως να αυξήσει την αξία του

Το χρώμα μπορεί να δώσει τόνο και διάθεση σε διάφορα μέρη του σπιτιού σου και μπορεί επίσης να αυξήσει την αξία του. Εάν σκέφτεσαι να πουλήσεις ή να νοικιάσεις το σπίτι σου, η αναβάθμιση του χρώματος μπορεί να ενισχύσει τη συνολική αξία και να προσελκύσει πιθανούς αγοραστές—αν επιλέξεις τα σωστά χρώματα. «Μια φρέσκια στρώση χρώματος προσφέρει 100 τοις εκατό απόδοση επένδυσης και μπορεί να αυξήσει την αξία του σπιτιού», λέει η Liz Walton, Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας πολυτελούς εσωτερικής διακόσμησης, Liz Walton Home.

Ναι, το βάψιμο του σπιτιού σου απαιτεί χρόνο και χρήμα, αλλά θα μπορούσες να έχεις σημαντικές αποδόσεις με βάση τα χρώματα που θα επιλέξεις. Κατά κανόνα, τα ανοιχτά, ουδέτερα χρώματα είναι η καλύτερη επιλογή, επειδή η επιλογή χρώματος είναι άκρως υποκειμενική.

Πώς τα χρώματα στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού σου επηρεάζουν τη διάθεσή σου

«Οι ιδέες του καθενός για το τι θέλει και τι του αρέσει—σε χρώματα, διαθέσεις και ενέργεια—είναι πολύ διαφορετικές», εξηγεί ο David Bluhm, συνιδρυτής της Plunk, μιας εφαρμογής που βοηθά τους ιδιοκτήτες κατοικιών να αυξήσουν την αξία του σπιτιού τους μέσω βελτιώσεων. «Οπότε όσο πιο τολμηρές είναι οι χρωματικές επιλογές που κάνεις, τόσο περισσότερο κινδυνεύεις να προσελκύσεις ένα μικρότερο κοινό πιθανών αγοραστών».

Το χρώμα που επιλέγεις για το εξωτερικό του σπιτιού σου παίζει επίσης ρόλο στην αύξηση της αξίας του. «Από εξωτερική άποψη, το χρώμα του σπιτιού σου μπορεί να ενισχύσει δραστικά την ελκυστικότητα», λέει ο Eamon Lynch, διευθυντής του τμήματος εγγύησης στην Power Home Remodeling. Ο Lynch προτείνει το λευκό, το γκρι και το μπεζ για τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σου επειδή είναι «τα πιο καθολικά και διαχρονικά».

Εάν θέλεις να προσθέσεις ένα πιο έντονο χρώμα στο σπίτι σου, το εξωτερικό είναι το μέρος για να το κάνεις. Ο Lynch προτείνει μια statement πόρτα, κουτιά λουλουδιών παραθύρων και παντζούρια στο ίδιο χρώμα για να κάνεις το σπίτι σου να ξεχωρίζει. Παρακάτω θα βρεις τα κορυφαία ουδέτερα χρώματα βαφής που θα αναβαθμίσουν το σπίτι σου και θα αυξήσουν την αξία του.

Άσπρο
Ιδανικό για: Κουζίνες, σαλόνια, υπνοδωμάτια, μπάνια, εξωτερικούς χώρους
Αν ψάχνεις για ένα χρώμα που θα φωτίσει το σπίτι σου, θα κάνει τους χώρους να φαίνονται και να αισθάνονται μεγαλύτεροι και πιο φιλόξενοι, δεν μπορείς να κάνεις λάθος με το λευκό. "Υπάρχει πραγματικά μόνο ένα χρώμα που αυξάνει - ή, καλύτερα να το πούμε, δεν μειώνει την αξία του σπιτιού σου, και αυτό είναι το λευκό", λέει ο Anthony Carrino, αντιπρόεδρος σχεδιασμού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κατασκευής κατοικιών Welcome Homes.

Το ζεστό λευκό μπορεί να επιτρέψει στους πιθανούς αγοραστές να δουν τον εαυτό τους σε έναν χώρο—κάτι που ένα τολμηρό χρώμα μπορεί να εμποδίσει. Το να βάψεις το σπίτι σου απαλό λευκό ή ουδέτερο θα κάνει το σπίτι σου πιο εμπορεύσιμο στις μάζες, βοηθώντας το να φαίνεται μεγαλύτερο και σαν καθαρός καμβάς.

Αυτό το trick κάνει αμέσως ένα μικρό δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο

Κρεμ
Ιδανικό για: Κουζίνες, σαλόνια, υπνοδωμάτια
Το κρεμ είναι ένα άλλο ουδέτερο χρώμα που φρεσκάρει έναν χώρο. «Όταν διαμορφώνουμε ένα ακίνητο, μας αρέσει να χρησιμοποιούμε ανοιχτά κρεμ χρώματα στους εσωτερικούς τοίχους», λέει η Marina Vaamonde, επενδύτρια εμπορικών ακινήτων και ιδρύτρια της PropertyCashin. Η Vaamonde λέει ότι το κρεμ δίνει σε ένα δωμάτιο μια φιλόξενη αίσθηση και μπορεί να ενισχύσει την αξία ενός σπιτιού.

Γαλάζιο
Ιδανικό για: Μπάνια, υπνοδωμάτια
Μια έρευνα στο Zillow του 2021 διαπίστωσε ότι το γαλάζιο ήταν το πιο δημοφιλές χρώμα για να βάψεις ένα μπάνιο και κατά μέσο όρο, θα μπορούσε να αυξήσει την αξία ενός σπιτιού. «Τα μπάνια είναι περιοχές όπου οι ιδιοκτήτες σπιτιού θέλουν να αισθάνονται χαλαροί· κάθε χρώμα που βοηθά στην ενίσχυση αυτής της αίσθησης αυξάνει αμέσως την αξία», λέει ο Lynch. Εκτός αυτού, το ανοιχτό μπλε μπορεί να κάνει ένα μπάνιο να φαίνεται φιλόξενο, άνετο αλλά και πιο ευρύχωρο και μεταφέρει συναισθήματα γαλήνης.

Greige
Ιδανικό για: Σαλόνια, υπνοδωμάτια, εξωτερικούς χώρους
Τόσο το γκρι όσο και το μπεζ είναι εξαιρετικά ουδέτερα χρώματα για εσωτερικούς χώρους, αλλά αν δεν μπορείς να αποφασίσεις μεταξύ των δύο, το greige προσφέρει έναν νικητήριο συνδυασμό. «Το Greige μπορεί να είναι μια εναλλακτική στο λευκό και το γκρι και φέρνει μια αίσθηση κομψότητας», λέει ο Warner Quiroga, επενδυτής ακινήτων και ιδιοκτήτης της Prestige Home Buyers.