Αυτό είναι το χρώμα του 2023 της Pantone - και είναι μια διασκεδαστική και ατρόμητη απόχρωση

05.12.2022
Αυτό είναι το χρώμα του 2023 της Pantone - και είναι μια διασκεδαστική και ατρόμητη απόχρωση
Είτε πρόκειται για βαφή, βερνίκι νυχιών, ή χρώμα ρούχων—αυτή η ευέλικτη απόχρωση φαίνεται πάντα υπέροχη.

Το Χρώμα της Χρονιάς Pantone είναι κάτι περισσότερο από μια απόχρωση που καθορίζει τις τάσεις που σύντομα θα εμφανιστούν στα καταστήματα, θα φορεθούν στην πασαρέλα και θα βαφτούν στους τοίχους των σπιτιών μας—είναι μια πολιτιστική παράδοση που αντικατοπτρίζει την εκάστοτε εποχή που ζούμε. Κατά την επιλογή του Pantone Color of the Year 2023, Viva Magenta 18-1750, μια πληθωρική απόχρωση του κόκκινου, οι ειδικοί χρωμάτων αξιολόγησαν όχι μόνο τον κόσμο του σχεδιασμού, αλλά και το πνεύμα της εποχής μας. Έπρεπε να είναι ένα θαρραλέο χρώμα που αντανακλά την εσωτερική δύναμη. Δυνατό και ζωηρό, το Viva Magenta ανακηρύχθηκε το χρώμα της χρονιάς.

Τα λάθη που (σχεδόν) όλοι κάνουν όταν επιλέγουν χρώματα βαφής

Μόλις η ομάδα της Pantone αποφάσισε την αίσθηση που ήθελε να προκαλέσει το επιλεγμένο χρώμα, η επιλογή του Viva Magenta ήταν εύκολη. «Δεν νομίζω ότι είχαμε ποτέ μια στιγμή που είχαμε μεγάλη διαμάχη», λέει η Leatrice Eiseman, εκτελεστική διευθύντρια του Pantone Color Institute. «Είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα». Η ψυχολογία πίσω από το χρώμα έρχεται πρώτη και μετά από εκτενή έρευνα —συμπεριλαμβανομένης της έμπνευσης που αντλήθηκε από εκθέσεις τέχνης, ταξίδια, επιδείξεις μόδας, ακόμη και βίντεο TikTok.

Όσα πρέπει να κάνεις πάντα πριν διαλέξετες χρώμα τοίχου

«Τα τελευταία χρόνια ήταν μεταβατικά από πολλές απόψεις όσον αφορά την αίσθηση του εαυτού των ανθρώπων και τον τρόπο με τον οποίο εξετάζεται η ευημερία, οι προτεραιότητες και η ταυτότητα», λέει η Laurie Pressman, αντιπρόεδρος του Pantone Color Institute. Εμπνευσμένη από την κόκκινη απόχρωση του cochineal, μια φυσική βαφή που προέρχεται από το bug cochineal, η απόχρωση είναι «ριζωμένη στο αρχέγονο», εξηγεί η Eiseman. Ωστόσο, είναι επίσης ένα μοντέρνο χρώμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τολμηρούς νέους τρόπους, από μια απροσδόκητη σκιά ματιών έως έναν τοίχο που τραβάει την προσοχή.