Τα λάθη που (σχεδόν) όλοι κάνουν όταν επιλέγουν χρώματα βαφής

23.07.2021
Τα λάθη που (σχεδόν) όλοι κάνουν όταν επιλέγουν χρώματα βαφής
Όσα πρέπει να προσέξεις και να αποφύγεις, σύμφωνα με τους ειδικούς

Η επιλογή ενός χρώματος βαφής για τους τοίχους του σπιτιού σου, με το οποίο πρόκειται να ζήσεις για χρόνια είναι μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των προσωπικών σου χώρων. Όταν βλέπεις ένα μικροσκοπικό κομμάτι βαφής, είναι δύσκολο να φανταστείς πώς θα μοιάζει το χρώμα μόλις εφαρμοστεί σε έναν ολόκληρο τοίχο.

Τα διακοσμητικά tips που θα κάνουν το σπίτι σου να φαίνεται πιο καθαρό

Παρακάτω θα βρεις τα λάθη που καλό είναι να προσέξεις και να αποφύγεις, σύμφωνα με τους ειδικούς:

Αποφασίζεις πολύ γρήγορα
Πολλοί ειδικοί βαφών συνιστούν να πάρεις μερικές μέρες για να αποφασίσεις μεταξύ των δειγμάτων. Όχι επειδή μπορεί να αλλάξεις γνώμη με την πάροδο του χρόνου (αν και αυτό είναι μια δυνατότητα), αλλά επειδή το χρώμα θα αλλάξει με το φως καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να φαίνεται διαφορετικό σε μια συννεφιασμένη μέρα σε σχέση με μια ηλιόλουστη μέρα. "Βάλε λίγη ποσότητα από διάφορα χρώματα και παρατήρησε τα για λίγες μέρες", συνιστά η ειδικός χρώματος Erika Woelfel. "Δοκίμασε τα σε πολλά διαφορετικά μέρη του δωματίου σας με διαφορετικό φωτισμό για να σας βοηθήσουν να οπτικοποιήσετε καλύτερα το χρώμα του χώρου σας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας."

Δεν λαμβάνεις υπόψη τα έπιπλα και τη διακόσμηση
"Συνιστούμε πάντα να βάφουν ένα μικρό χαρτόνι ή ένα κομμάτι αφρολέξ και να αξιολογούν το χρώμα σε διάφορα μέρη του δωματίου και καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας", λέει ο Andrea Magno, Διευθυντής του τμήματος Color Marketing and Development για την Benjamin Moore. "Αυτό θα σου επιτρέψει να δεις πώς φαίνεται το χρώμα λαμβάνοντας υπόψη το φως (τόσο φυσικό όσο και τεχνητό) και άλλα περιβάλλοντα στοιχεία, όπως έργα τέχνης και έπιπλα".

Απόφυγε τη δοκιμή δειγμάτων σε ένα εντελώς άδειο δωμάτιο. Ακόμα κι αν μόλις μετακόμισες ή θέλεις να αδειάσεις το δωμάτιο πριν ξεκινήσεις το βάψιμο, το να διατηρήσεις κάποια έπιπλα και διακοσμητικά στο δωμάτιο καθώς επιλέγεις ένα χρώμα, θα σε βοηθήσει να σιγουρευτείς ότι η απόχρωση λειτουργεί με τα άλλα χρώματα του χώρου.

Τοποθετείς τα δείγματα ακριβώς το ένα δίπλα στο άλλο
Ενώ πρέπει σίγουρα να δοκιμάσεις διαφορετικές επιλογές χρωμάτων, απόφυγε το δειγματισμό του ενός χρώματος το ένα δίπλα στο άλλο στον ίδιο τοίχο, συμβουλεύει ο Patrick O'Donnell, International Brand Ambassador στο Farrow & Ball. "Θα αποδυναμώσει το ένα το άλλο και θα σε δυσκολέψει να κάνεις μια σίγουρη επιλογή".

Δεν παίρνεις υπόψη σου τον υποτόνο
Όταν κοιτάζεις διάφορες αποχρώσεις του λευκού χρώματος, μερικές φαίνεται να περιέχουν μια δόση κίτρινου χρώματος, ενώ άλλες εμφανίζονται ελαφρώς μπλε. Αυτό το διακριτικό χρώμα ονομάζεται υποτόνος. Ο Magno προτείνει να σκεφτείς πώς οι αποχρώσεις ενός χρώματος μπορεί να δημιουργήσουν παρόμοιους τόνους που βρίσκονται στα έπιπλα και τη διακόσμηση σε όλο το δωμάτιο.