Πώς να διακοσμήσεις σωστά το σπίτι σου αν θέλεις ιταλικό στυλ

18.11.2019
Πώς να διακοσμήσεις σωστά το σπίτι σου αν θέλεις ιταλικό στυλ
Οι ειδικοί μοιράζονται τα σημαντικότερα tips για ένα κομψό σπίτι σε στυλ Μεσογείου

Από style icons, θρυλικούς ζωγράφους μέχρι μια διαχρονικά κομψή αρχιτεκτονική, για τους περισσότερους από εμάς η Ιταλία είναι συνώνυμη της ομορφιάς και του στυλ. Αλλά η υιοθέτηση του ιταλικού στυλ μπορεί να είναι ένα μεγάλο ρίσκο, αφού θα πρέπει κανείς να συνδυάσει τα σωστά χρώματα, υφές και στοιχεία για να φαίνονται μοντέρνα και φρέσκα και για να πετύχει την αίσθηση της αβίαστης κομψότητας.

Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι ακατόρθωτο. Είτε θέλεις να δώσεις ένα νέο αέρα σε ένα πιο παραδοσιακό δωμάτιο, να συμπληρώσεις την τωρινή εμφάνισή του σπιτιού σου με μια καλόγουστη μεσογειακή αίσθηση, ή να μετατρέψεις τον χώρο σου σε μια σύγχρονη ιταλική φαντασίωση από το μηδέν, παρακάτω θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι. Οι ειδικοί από το site Artemest, που έχει δημιουργηθεί για την προσέλκυση μικρών ιταλών επιχειρηματιών στη διεθνή σκηνή, μοιράζονται τα καλύτερα και σημαντικότερα tips για ένα αδιαμφισβήτητα κομψό αποτέλεσμα.

Διάβασε και αυτό: 4 αποδεδειγμένα αποτελεσματικοί τρόποι να είσαι τυχερή κάθε μέρα!

Βρες την ισορροπία ανάμεσα σε ένα "καθαρό" look και μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα
Αν επιζητάς το μοντέρνο ιταλικό στυλ, πρέπει να ξεχάσεις τον σκανδιναβικό μινιμαλισμό, σύμφωνα με την ιδρύτρια του Italianbark, Elisabetta Rizzato.

"Το σύγχρονο ιταλικό στυλ δεν έχει τόσο να κάνει με πλούσια μοτίβα και υφάσματα," λέει η Rizzato. Αν λοιπόν επιθυμείς να πετύχεις ένα ιταλικό στυλ, απόφυγε τις υπερβολές όπως έντονα μοτίβα ή πολλά χρώματα, χαρακτηριστικά του παραδοσιακού Ευρωπαϊκού στυλ.

Ένας τρόπος για να πετύχεις αυτήν τη λεπτή ισορροπία, είναι να δώσεις έμφαση σε κομμάτια όπως ένα μεγάλο δερμάτινο καναπέ σε ζεστό χρώμα, ο οποίος θα χρησιμεύσει ως βάση για τις υπόλοιπες πινελιές. Για να αποφύγεις την οπτική φλυαρία, επίλεξε δραματικά, εντυπωσιακά κομμάτια σε ήπιες αποχρώσεις και υφές όπως το κομψό χρυσό ή το μάρμαρο.

Δώσε έμφαση στα ενδιαφέροντα ουδέτερα
Ειδικά όταν πρόκειται για μια σύγχρονη παλέτα, τα "ήπια" χρώματα δεν είναι καθόλου παράξενα. Αν και το ιταλικό στυλ μπορεί να σου φέρνει στο μυαλό βαθιές αποχρώσεις του κρασιού και πλούσιους τόνους της γης, η Rizzato προτείνει τη χρήση ουδέτερων χρωμάτων, καθώς οι απαλές, κρεμώδεις αποχρώσεις προσδίδουν μια αίσθηση δροσιάς και ευεξίας, που θα κάνει κάθε δωμάτιο να φαίνεται κομψό.

"Θα συνιστούσα μια ουδέτερη χρωματική παλέτα, όπως κάτι μεταξύ μπεζ και γκρι," λέει. "Πρόσθεσε χρώμα με ένα κομμάτι έπιπλο ή με μερικά έγχρωμα αξεσουάρ." Αναζήτησε κομμάτια που έχουν μέσα τους τολμηρούς τόνους, όπως το σμαραγδένιο πράσινο, για να δημιουργήσεις σημεία εστίασης που δίνουν μια σύγχρονη αίσθηση.

Φυσικά, ο σύγχρονος ιταλικός σχεδιασμός δίνει επίσης έμφαση στη μίξη του παλιού με το νέο. Η υπερσύγχρονη επίπλωση απαιτεί μερικές κλασικές πινελιές για να προσθέσεις μια ηλιόλουστη, μεσογειακή αίσθηση. "Τα κεραμικά πλακίδια είναι πολύ κοινά στην Ιταλία", λέει η Rizzato. "Πρόσφατα, έγινε η τεράστια επιστροφή στα μικρά πλακίδια τσιμέντου, τα οποία ήταν διαδεδομένα από τη δεκαετία του '20 και αργότερα".

Διάβασε επίσης: Το αντικείμενο που όλες αγαπάμε αλλά… απαγορεύεται να έχουμε στην κρεβατοκάμαρά μας

Προτίμησε τα ιταλικά κλασικά κομμάτια
Η ιστορία της Ιταλίας είναι γεμάτη με θρύλους του design, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ακόμη και τα πιο μοντέρνα ιταλικά στυλ εμπεριέχουν στοιχεία από την κληρονομιά της χώρας. Η Rizzato προτείνει να ανακαλύψεις σύγχρονα κομμάτια εμπνευσμένα από θρυλικούς Ιταλούς σχεδιαστές. "Μπορείς να προσθέσεις ένα εμβληματικό κομμάτι από τον ιταλικό σχεδιασμό της δεκαετίας του '60 και του '70".

Επένδυσε σε statement φωτιστικά
Όταν κάνεις τη διαμόρφωση του φωτισμού στο σπίτι, η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις είναι ένας μοντέρνος ιταλικός πολυέλαιος. Οι μοντέρνοι σχεδιαστές αποφεύγουν το συνηθισμένο φωτισμό και τις απλίκες που ξεθωριάζουν στο παρασκήνιο. Για να πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που ταιριάζει με το στυλ της Ιταλίας, αναζήτησε κομμάτια που συνδυάζουν την παραδοσιακή ιταλική τεχνική του γυάλινου Murano με πιο εκλεπτυσμένα στοιχεία.