Heimtextil 2017: Ενα "θεματικό πάρκο" για την εξερεύνηση του design

03.11.2016
Η Heimtextil 2017 μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι στο άγνωστο, γεμάτο μαγευτικά και συναρπαστικά συμβάντα. «Explorations», το κατάλληλο σλόγκαν για το «Theme Park» της Heimtextil από τις 10 έως τις 13 Ιανουαρίου 2017. Οι υπεύθυνοι της έκθεσης προσέφεραν μια πρώτη ματιά στις νέες τάσεις για το 2017/2018 στη συνάντηση που μεταδόθηκε ζωντανά παγκοσμίως στις 6 Σεπτεμβρίου 2016 στο ξενοδοχείο Lindenberg στη Φρανκφούρτη.

Στη συνάντηση συμμετείχε η Natalie Weinmann του γραφείου Carlin International/Exalis, το οποίο έχει αναλάβει το στήσιμο του «Theme Park». Εκτός από την Anne Marie Commandeur της Stijlinstituut Amsterdam και τον Felix Diener του ομώνυμου γραφείου σχεδιασμού, στη διάσκεψη συμμετείχαν και άλλα μέλη της συνάντησης Trendtable της Heimtextil προσφέροντας μια πρόγνωση για τον κλάδο της εσωτερικής διακόσμησης υφασμάτων της επόμενης σεζόν.

Στην ανάλυσή τους, οι ειδικοί σε θέματα τάσεων της Heimtextil εξέτασαν τους κλάδους Retail, Technology, Hospitality, Transport, Work και Home και προέβησαν σε πολλές νέες ανακαλύψεις. Με τη λέξη-κλειδί «Marketing Decoding», ο κατάλογος αποκωδικοποιεί τις καινοτομίες που θα προσφέρουν πλεονέκτημα μελλοντικά στις επιχειρήσεις και τις μάρκες τους. Παρουσιάζονται πρωτοποριακά έργα και ιδέες start-up και προσφέρονται δημιουργικά και μη συμβατικά ερεθίσματα. Οι ερευνητές τάσεων ακολουθούν την ανάγκη εξερεύνησης και την επιθυμία ανακάλυψης άγνωστων κόσμων. Σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, η δημιουργική αυτοπαρατήρηση και η ανάγκη εξέτασης και κατανόησης του τρόπου λειτουργίας των ανθρώπων. «Έχοντας στο επίκεντρο το θέμα «Exploration», αναζητήσαμε υλικά, υφές και στοιχεία που θα ξυπνήσουν το καινοτόμο πνεύμα. Σε αυτήν τη διαδικασία ανακαλύψαμε υφάσματα, τα οποία, μαζί με άλλα υλικά, μας προσέφεραν ανέλπιστα αποτελέσματα. Πρόκειται για νέα υφάσματα από άγνωστους κόσμους που μας μαγεύουν. Ταυτόχρονα, οι φυσικές πτυχές βγάζουν στην επιφάνεια μια μη αναμενόμενη αισθαντικότητα», όπως μας εξηγεί η Natalie Weinmann του γραφείου σχεδιασμού Carlin International/Exalis.

«Theme Park» το κεντρικό σημείο της έκθεσης

Στην Heimtextil, την μεγαλύτερη παγκοσμίως εμπορική έκθεση για υφάσματα κατοικίας κι επαγγελματικού εξοπλισμού, προστίθεται μια ειδική λειτουργία που αποτελεί βαρόμετρο τάσεων και σημείο αναφοράς ποιοτικών υφασμάτων με σχεδιασμό και καινοτόμα λειτουργικότητα. Για αυτόν το λόγο, η Έκθεση Φρανκφούρτης ξεκίνησε ήδη από το 1991 την τάση Heimtextil και έκτοτε τη διευρύνει διαρκώς. Μια συνάντηση Trendtable με διεθνείς παρουσίες επεξεργάζεται κάθε χρόνο τα σημαντικότερα καθολικά ρεύματα και προσφέρει σε δημιουργούς προϊόντων, ομάδες δημιουργών, διαμορφωτές και σχεδιαστές πολύτιμη καθοδήγηση και αξιόπιστα στοιχεία όσον αφορά στις τάσεις. Στην Heimtextil 2017, οι υπεύθυνοι της έκθεσης συνεχίζουν τη λογική αυτή και, με το «Theme Park» στην αίθουσα 6.0, διαμορφώνουν έναν κεντρικό χώρο τάσεων και έμπνευσης. Τη σύλληψη και το στήσιμο της έκθεσης, καθώς και τη διαμόρφωση του συνοδευτικού καταλόγου και του νέου ιστότοπου έχει αναλάβει το γαλλικό γραφείο Carlin International μέσω της Exalis από το Βερολίνο.

Heimtextil Theme Park «Explorations» – Trends 2017/2018
Τα θέματα με μια ματιά:

Virtual Explorations
Οι ψηφιακές διαδικασίες καθιστούν δυνατή μια νέα ερμηνεία της διαφάνειας. Μέσω της μαργαριταρένιας λάμψης, το ύφασμα παίρνει ζωή. Χάρη στην αστραφτερή λάμψη ολογράμματος, η ζελατίνα και το μετάξι προσδίδουν την όψη αντανακλάσεων νερού. Τα εκκεντρικά λουλουδένια σχέδια, τα κεντήματα, τα Jacquard και οι μύτες κυριαρχούν και χαρίζουν μια εντυπωσιακή αίσθηση. Δημιουργείται μια νέα μορφή ψηφιακού εξωτισμού. Οι κυτταρικές δομές εμπνέουν και προσφέρουν μια νέα αντίληψη περί 3D. Οι οργανικές δομές προσφέρουν μια ποιητική ροή σε τεχνικά υφάσματα. Τα χρώματα είναι έντονα και μας θυμίζουν το νερό.

Cultural Explorations
Μια νέα αστική πολυπολιτισμικότητα ξεδιπλώνεται: Διάφορες πολιτισμικές επιρροές αναμειγνύονται σε μια μοναδική πολυεθνική κουλτούρα. Αυτή η μεταμόρφωση εξελίσσεται και στο εσωτερικό. Η προσήλωση σε μια συγκεκριμένη κουλτούρα εξαφανίζεται σταδιακά. Οι παραδοσιακές τεχνικές εκσυγχρονίζονται και αναμειγνύονται. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα σύγχρονες όσο και πολυτελείς τροποποιήσεις. Οι χρωστικές αναμειγνύονται με αστικές αποχρώσεις προσδίδοντας μια παγκόσμια έθνικ εμφάνιση.

Planetary Explorations
Σε έναν άγνωστο, διαπλανητικό κόσμο χρησιμοποιούνται ακατέργαστες ύλες και το εσωτερικό γίνεται ορυκτό. Από τα ορυκτά, τα οποία διαθέτουν προβολικά χαρακτηριστικά, δημιουργείται μια νέα, μαγευτική λάμψη.
Αυτό το βασίλειο ορυκτών προσφέρει εκχυλίσματα υφασμάτων και άγνωστες έως τώρα υφές. Νέες τεχνικές δημιουργούν λεπτές δομές ορυκτής απαλότητας. Η λογική της ελεγχόμενης σύμπτωσης οδηγεί σε νέες φωτοσκιάσεις. Τα ογκώδη υφάσματα διάφορων τόνων θυμίζουν την επιφάνεια της σελήνης και λειτουργούν ως μαλακό, προστατευτικό κάλυμμα. Η παλέτα χρωμάτων εναλλάσσεται μεταξύ φωτεινών και σκοτεινών αποχρώσεων και μεταξύ λαμπερού λευκού και σταχτί.

Natural Explorations
Η διαδρομή προς τον επαναπροσδιορισμό του αστικού περνάει από τη φύση. Η χρήση φυσικών υλικών σε βιομηχανικές διαδικασίες παραγωγής επιβάλλεται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε – κυρίως από σεβασμό προς τους πλανήτες μας. Αλλά αυτό δεν αρκεί: Το εσωτερικό συμβιώνει με τη φύση.
Η υφή χαράσσεται μέσω των εφέ φυσικής ίνας, όπως το ανάγλυφο τύπου ξύλου ή οι δομές φλοιού. Τα υλικά χρησιμοποιούν γεωμετρικά στοιχεία, για να μιμηθούν τη χλωρίδα. Με τη βοήθεια διάφορων υφών, συλλαμβάνονται λεπτομέρειες από την πανίδα. Έτσι, δημιουργούνται σχέδια παραλλαγής από την πανίδα και τη χλωρίδα. Οι έντονοι τόνοι του πράσινου αναμειγνύονται με τα χρώματα του φλοιού δέντρων και του χώματος.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση Heimtextil και το «Theme Park» θα βρείτε στις ακόλουθες διευθύνσεις:
www.heimtextil.messefrankfurt.com
www.heimtextil-theme-park.com
www.heimtextil-blog.com
www.facebook.com/heimtextil
www.twitter.com/heimtextil
www.instagram.com/heimtextil
Πληροφορίες για τις εκθέσεις υφασμάτων της Έκθεσης Φρανκφούρτης ανά τον κόσμο θα βρείτε στην ακόλουθη διεύθυνση: www.texpertisenetwork.com