Η Paimio chair

25.06.2015
Χάρη, φυσικότητα, άνεση. Φόρμα διακριτική, που μπορεί να βρει θέση σε οποιονδήποτε σύγχρονο χώρο, να πρωταγωνιστήσει ή να πλαισιώσει.

Η Paimio chair σχεδιάστηκε με μόνο γνώμονα τον άνθρωπο –το τι ξεκουράζει το σώμα και την ψυχή του. Υπήρξε δε οργανικό στοιχείο ενός πολύ μεγαλύτερου συνόλου: Tου σανατoρίου για φυματικούς που κλήθηκε να σχεδιάσει ο Alvar Aalto το 1929, κοντά στη φινλανδική πόλη Paimio, αναλαμβάνοντας, μαζί με τη σύζυγό του, Aino, να διαμορφώσουν και τους εσωτερικούς χώρους του.

Αποστρέφοντας το βλέμμα από τα χρωμιωμένα ατσάλινα έπιπλα που πρόσταζε το κυρίαρχο τότε Bauhaus, ο Aalto επέλεξε για τη συγκεκριμένη καρέκλα το ξύλο σημύδας, υλικό ζεστό και εύπλαστο, με το οποίο μπορούσε να πειραματιστεί, δημιουργώντας τις κατάλληλες –ελικοειδείς στην προκειμένη περίπτωση– καμπύλες που θα υποδέχονταν και θα αγκάλιαζαν, για πολλές ώρες, το ανθρώπινο σώμα –διευκολύνοντας μάλιστα την αναπνοή. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία:

Η Paimio chair πέρασε στην παραγωγή από την Artek του ζεύγους Aalto, βρήκε θέση στις μόνιμες συλλογές του νεοϋορκέζικου MoMA και του Φινλανδικού Μουσείου Design και άνοιξε τον δρόμο στο σκανδιναβικό design, που κυριάρχησε στον χώρο του επίπλου μέχρι τα sixties.

Εύη Γεωργάτου