Ωραιότερο καλοκαίρι στην πόλη. Πως;

25.07.2016
Αν φέτος σας είναι δύσκολο να πατε διακοπές, ηρεμήστε. Αν το σπίτι σας είναι πραγματικά “δικό σας”, μπορεί να είναι όαση και τον Αυγουστο.

Aν δεν καταφέρετε να πάτε κάπου φέτος, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα – εγώ μένω ευχαρίστως σε ένα διαμέρισμα τον Αύγουστο (αρκεί να είναι ευχάριστο), «πράγμα δύσκολο», θα μου πείτε. Για λόγους που ποτέ δεν κατάλαβα, συχνά φτιάχνουμε σπίτια άξια εγκατάλειψης. Βλέπω σπίτια οικογενειών που μοιάζουν εργένικα – καταθλιπτικά, λες και τον καλύτερο εαυτό μας τον φυλάμε για αλλού. Ετοιμοι και αποφασισμένοι για φυγή, σκορπάμε από την άνοιξη πολλά «θέλω επειγόντως διακοπές» – όλο ενθουσιασμό και άγχος.

Μου κάνει εντύπωση που πολλοί κάνουν σαν τρελοί να φύγουν, να ξεφύγουν – μη νομίζετε, η Αθήνα ποτέ δεν με τρέλαινε, όμως δεν υπάρχουν και πολλά να με διώχνουν από τη βάση μου. Μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι εναντίον των διακοπών. Eίμαι, όμως, υπέρ ενός σπιτιού που θα είναι το βασίλειο – αλλιώς «δεν είναι σπίτι» και αν ποτέ καταφέρετε να μείνετε σε σπίτι που αγαπάτε, θα δείτε ότι θα το εγκαταλείπετε με βαριά καρδιά ας είναι και καλοκαίρι.

Και η Ελλάδα, που έχει τόσα παραθαλάσσια σημεία, προσφέρεται για διακοπές σε μεγαλουπόλεις. Αθηναίοι, Θεσσαλονικείς και Πατρινοί (όπως και οι κάτοικοι της Χονολουλού και της Βαρκελώνης!) έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν στο κέντρο της πόλης τους και σε λίγη ώρα να βρίσκονται σε παραλίες. Αφήστε που όταν δεν πάμε διακοπές βρίσκουμε χρόνο να ασχοληθούμε με πράγματα που μας ενδιαφέρουν: να δούμε ταινίες που έχουμε χάσει, να διαβάσουμε, να δούμε φίλους. Αποκλείεται να είμαστε οι μόνοι που ξέμειναν στην πόλη.

%PHOTO4%

Summer in the σπίτι

  1. Βάψτε τους τοίχους Η ανανέωση θα σας κάνει να θέλετε να μείνετε.
  2. Νομίζετε ότι όσοι φεύγουν περνούν καλά; Η απάντηση είναι πως στις διακοπές τους περνούν «λίγο καλύτερα» – μη στενοχωριέστε. Μην τους ακούτε. Μη συμμετέχετε σε συζητήσεις με θέμα: «Εμείς κανονίσαμε».
  3. Για ένα ευχάριστο σπίτι το καλοκαίρι, χρειάζεται να έχετε φτιάξει τα πράγματα σε ανύποπτο χρόνο, όμως και την τελευταία στιγμή μπορείτε να γιορτάσετε το καλοκαίρι – αλλάξτε θέσεις στα έπιπλα, βρείτε τις δροσιές, γεμίστε κανάτες με παγωμένα ποτά.
  4. Κλείστε τα παντζούρια το μεσημέρι – δεν υπάρχει κίνηση που να φανερώνει τόση μέριμνα όσο η μεσημεριανή συσκότιση. Το κλείσιμο των παντζουριών είναι σήμα κατατεθέν του ελληνικού σπιτιού. 5 | Είναι πάντα προσόν: «ο χώρος να κλιματίζεται». Επενδύστε στη δροσιά σας – αν σκάτε από τη ζέστη, το καλοκαίρι στο σπίτι δεν θα είναι ευχάριστο.
Aθηναΐδα Νέγκα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ