Βertoia Side Chair: Γλυπτό κάθισμα

05.04.2016
Καμία έκπληξη δεν νιώθει κανείς όταν μαθαίνει ότι ο Harry Bertoia (1915-1978), εκτός από σχεδιαστής επίπλων και λέκτορας πανεπιστημίου, ήταν και γλύπτης.

Αρκεί, λοιπόν, να κοιτάξει ένα από τα πιο γνωστά δημιουργήματά του, την Bertoia Side Chair, για να καταλάβει ότι ο Ιταλός ντιζάινερ έβλεπε τον κόσμο του επίπλου με μια καλλιτεχνική ματιά. Η συγκεκριμένη καρέκλα δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα επιτυχημένο πείραμα του 1950.

Ο Bertoia προσπάθησε να μετατρέψει βιομηχανικά μεταλλικά καλώδια σε μια συλλογή καθισμάτων – και τα κατάφερε. Σε μια εποχή που οι περισσότερες καρέκλες ήταν φτιαγμένες από ξύλο.

Το 1952 η Κnoll παρήγαγε την πρώτη Bertoia Side Chair, μια άνετη, πρωτοποριακή και χαριτωμένη καρέκλα. Το ανάλαφρο περίγραμμα και το αέρινο design της «κρύβει» την εξαιρετική αντοχή και σταθερότητά της.
Οπως είχε πει και ο σχεδιαστής, «κοιτάζεις αυτές τις καρέκλες και νομίζεις ότι είναι φτιαγμένες από αέρα, όπως ένα γλυπτό. Το κενό περνάει από μέσα τους».

Με αισθητική που αντέχει στον χρόνο, η Βertoia Side Chair θεωρείται πλέον μία από τις κορυφαίες δημιουργίες του design του 20ού αιώνα. Και εξακολουθεί να στολίζει με την αιθέρια φιγούρα της βεράντες, κήπους και καθιστικά σε μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων.

www.knoll.com/product/bertoia-side-chair

Μάρθα Κορινθίου