Εξερευνώντας το εργένικο σπίτι

17.02.2015
Παρά τη γενική εντύπωση, το εργένικο σπίτι δεν είναι γυμνό. Εχει όσα κάνουν έναν άντρα ευτυχισμένο και τίποτε από όσα τον δυσαρεστούν.

Εφτασε η μέρα που περιμένατε. Ο εργένης σάς καλεί σπίτι του και εσείς, αντί να ανυπομονείτε για την ερωτική συνέχεια, περιμένετε να λυθούν οι απορίες σας. Να θυμάστε πως τα εργένικα σπίτια είναι σαν «αφηρημένα έργα τέχνης»: είναι λίγο ανάκατα και έχουν μεγάλο συμβολισμό, αλλά η καθεμία μπορεί να βρει δική της ερμηνεία. Για τις πιο ελεγκτικές του είδους, ακολουθούν μερικές βασικές αρχές παρατήρησης:

Το παρόν του εργένη βρίσκεται στο τραπεζάκι του καφέ και σε ακτίνα ενάμισι μέτρου περίπου γύρω του. Κανένα σημείο του σπιτιού δεν θα σας πει περισσότερα για το «σήμερα». Το μακρινό του παρελθόν θα το συναντήσετε διάσπαρτο μέσα στο σπίτι: φωτογραφίες, καπέλα, ταξιδιωτικά ενθύμια κ.λπ.

Αν ενδιαφέρεστε για την ερωτική του ιστορία, τότε θα τη βρείτε σίγουρα στο μπάνιο, γι’ αυτό και η καλύτερη ιδέα –αν είστε ανασφαλής ή απογοητεύεστε εύκολα– θα ήταν να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο του εργένη με κλειστό το φως ή κλειστά μάτια ή, τουλάχιστον, χωρίς μεγεθυντικό φακό. Το γιατί οι εργένηδες δεν πετάνε ποτέ όλα τα καλλυντικά της πρώην αποτελεί μυστήριο – αλλά μη φανταστείτε πως κρατάνε την κρέμα μαλλιών της γιατί ακόμη «την αγαπούν».

Το θέμα της μητρικής μέριμνας, πάλι, είναι τεράστιο. Οσο πιο δυνατή η μυρωδιά του μαλακτικού στα ρούχα, τόσο μεγαλύτερο το οιδιπόδειο. Αν δεν βρείτε και τάπερ στο ψυγείο, τότε μάλλον πέσατε σε ορφανό από μάνα. Να είστε ευχαριστημένη που τουλάχιστον ζει μόνος του – εκεί οφείλεται και η σχετική ακαταστασία, για την οποία μην κάνετε θέμα· σε εργένικο σπίτι μπήκατε...

Πως κινείται μια γυναίκα στον χώρο του εργένη
1. Σε καμία περίπτωση μην μπείτε στον κόπο να κρεμάσετε το πεταμένο μπουφάν που βρήκατε στον καναπέ – δεν είναι δουλειά σας και δεν είστε σπίτι σας.
2. Αν, πάλι, το σπίτι δεν θυμίζει γιάφκα, τότε ή έχετε να κάνετε με τακτικό ή μια οικιακή βοηθός –με την οποία υπάρχει συνήθως πλατωνικός έρωτας και αν δεν υπάρχει, εσείς έτσι θα πιστέψετε– φροντίζει το σπίτι να είναι καθαρό σαν... επαγγελματικός χώρος. Δηλαδή, δεν σκουπίζει τις γωνίες γιατί ο εργένης δεν το προσέχει, γι’ αυτό και εκείνη τον θεωρεί τον καλύτερό της πελάτη, και αυτοί οι δύο δεν θα χωρίσουν εύκολα.
3. Φερθείτε με διακριτικότητα –πράγμα που είναι, περίπου, ο σίγουρος τρόπος να σας ερωτευτεί– και κάντε την καλή νοικοκυρά αργότερα στη σχέση. Θα γίνει και αυτό αν δεν συμπεριφέρεστε σαν ντεντέκτιβ από τα πρώτα ραντεβού.

Aθηναΐδα Νέγκα