Μικρές δόσεις ευτυχίας στο σπίτι!

26.07.2016
Παλιές φωτογραφίες, ενθύμια και σουβενίρ τονώνουν την αυτοπεποίθηση μας σαν μπαλόνι.

O Αμερικανός εξερευνητής του National Geographic, εκπαιδευτικός και συγγραφέας Dan Buettner γύρισε τον κόσμο με το ποδήλατό του προκειμένουν να μελετήσει τις πιο ευτυχισμένες περιοχές του πλανήτη. Στη συνέχεια, κατέγραψε τις εμπειρίες του σε βιβλία.

Σε ένα από αυτά, υποστηρίζει ότι δραστηριότητες όπως το κοίταγμα παλιών φωτογραφιών και ενθυμίων λειτουργούν σαν αερόστατα για την αυτοπεποίθηση, αφού μας κάνουν να κοιτάμε τον εαυτό μας θετικά. Προτείνει, λοιπόν, να «ναρκοθετήσουμε» το σπίτι μας με φωτογραφίες, σουβενίρ, εισιτήρια συναυλιών –οτιδήποτε μας θυμίζει ξένοιαστες στιγμές από το παρελθόν. Και όποτε χρειαζόμαστε ένα σφηνάκι χαράς, να τους ρίχνουμε μια ματιά.

Προτείνει, λοιπόν, ο συγραφέας να “ναρκοθετήσουμε” το σπίτι μας με φωτογραφίες, σουβενίρ, εισιτήρια συναυλιών –οτιδήποτε μας θυμίζει ξένοιαστες στιγμές από το παρελθόν.

Πρόσφατα, μάλιστα, δημοσιεύτηκε έρευνα σύμφωνα με την οποία, αν νιώθουμε χάλια, το αντίδοτο είναι να χαζέψουμε τις παλιές φωτογραφίες μας στο Facebook. Ή στην πόρτα του ψυγείου, να προσθέσουμε. Η οποία πόρτα μπορεί να φιλοξενήσει φωτογραφίες από την Αντίπαρο και μαγνητάκια από το Αμστερνταμ, ο πίνακας ανακοινώσεων στην κουζίνα το εισιτήριο από τη συναυλία του Bowie του 1996 και οι πόρτες της ντουλάπας flyers από τη φοιτητική ζωή στο Λονδίνο και polaroids από την πενταήμερη.

Kι αν θέλουμε το παρατραβάμε κιόλας, μετατρέποντας ολόκληρους τοίχους του σπιτιού –όπως εκείνους του διαδρόμου– σε πάνελ που αφηγούνται τη ζωή μας. Κι όσο τα κοιτάμε, τόσο θα ανεβαίνουμε.

Mάρθα Κορινθίου