Φτιάξτε το μαζί (όχι μόνος σου)

04.02.2015
DIY στο σπίτι σημαίνει γυναίκειο και Αντρικό, μοιρασμένο από μια Ανώτερη δύναμη. και μη μου πείτε: "εγώ τα κανω όλα στο σπίτι"... δεν θα σας πιστέψω.

Για τους άντρες, ο Θεός έκανε το DIY, με τα τρυπάνια και τα ράφια που είναι άσχημα και τελικά άχρηστα. Για τις γυναίκες, έφτιαξε τις χειροτεχνίες, τα κουλουράκια, όλα τα όμορφα της γης. Και για τους δυο, υπάρχουν επίσης λίγες κοινές εργασίες, όπως το βάψιμο του σπιτιού και η κηπουρική, μόνο που η σαφώς ανώτερη γυναίκα, το πιο έξυπνο από τα δυο πλάσματα του Θεού, αν εμπλακεί σε μία από τις τόσες κοινές δραστηριότητες, πρέπει να κάνει βιβλική υπομονή και να μην φέρει αντιρρήσεις, καθώς το DIY αποκαθιστά τις σχέσεις.

Δεν θα σας πως το DIY είναι «μόδα», αλλά μάλλον «επιστροφή». Αλλωστε, τα σπίτια των γιαγιάδων μας ήταν γεμάτα από αντικείμενα που έφτιαχναν μόνες τους. Οι περισσότεροι έχουμε σεντούκια και πατάρια γεμάτα από κεντητά. Ομως, παρά τις αναμνήσεις της δημιουργικότητας των γιαγιάδων μας, μάς διαφεύγει το προφανές: Εφτιαχναν ποτό βύσσινο, κεντούσαν σεμεδάκια και οι γάμοι ισορροπούσαν -δεν υπήρχε χρόνος κενός για αναλύσεις σχέσεων, για τη βαρεμάρα του ζευγαριού.

Οι ρόλοι ήταν σαφείς και ο άντρας αισθανόταν υπέροχα. Το κοινό DIY του ζευγαριού -σήμερα- είναι μια ευκαιρία για να δουλέψετε μαζί, να δεθείτε, να σιωπήσετε παρέα ή να συνεργαστείτε σε τρέχοντα που δεν προκαλούν βαθιές ρωγμές σχέσεων. Είναι και μια πράξη ελέους για το χαμένο ρόλο του άντρα. Αφήστε τον να κάνει «όσα εσείς δεν μπορείτε», αφήστε να κάνει και λάθος. Για μία φορά μην έχετε απαιτήσεις, στο τέλος της ημέρας η σχέση σας θα είναι καλύτερη.

Πως το ζευγαρικό DIY θα κάνει καλό στη σχέση
1. Το DIY είναι μια δουλειά που, κατά κανόνα, καλό είναι να γίνεται γρήγορα, αλλά μην τον πιέσετε να την κάνει άμεσα, γιατί τότε δεν θα γίνει ποτέ... Οι σύγχρονοι άντρες θέλουν να έχουν την ψευδαίσθηση πως κάτι ξεκινά όταν εκείνοι αποφασίσουν...
2. Σκεφτείτε το χρόνο του DIY του ζευγαριού σαν «ουδέτερο έδαφος» και βάλτε τέλος σε εχθροπραξίες και αντίποινα. Μην τσακώνεστε για κάτι που έγινε προηγουμένως. Μπορείτε να διαφωνήσετε για το θέμα της στιγμής, αλλά μόνο για αυτό, σαν να παίζετε ένα παιχνίδι...
3. Μην εμφανίζεστε με δειγματολόγια απαιτώντας να σας πει τη γνώμη του: Συνήθως οι άντρες δεν ενδιαφέρονται για θέματα που μας ξετρελαίνουν. Πάρτε τις αποφάσεις μόνες σας και αφήστε του χώρο να δράσει ανενόχλητος αλλού (όμως προσοχή: είπαμε «ανενόχλητος»).
4. Είναι σίγουρο πως δεν μπορεί να συμμετέχει σε όλα, οπότε ξεκινήστε τα δικά σας δημιουργικά DIY και δείξτε το αποτέλεσμα. Θα σας θαυμάσει περισσοτερο από ό,τι νομίζετε.

Aθηναΐδα Νέγκα