Τι πρέπει να γνωρίζεις αν θέλεις να φτιάξεις τον δικό σου κήπο με βότανα

Τι πρέπει να γνωρίζεις αν θέλεις να φτιάξεις τον δικό σου κήπο με βότανα
Tίποτα δεν κάνει ένα πιάτο πιο νόστιμο και γευστικό από μια πλούσια χούφτα από φρέσκα βότανα. Από τη γλάστρα στο πιάτο σου.

Έχεις δοκιμάσει να ρίξεις μέντα σε μια τραγανή σαλάτα κατσικίσιο τυρί και σπανάκι ή να δώσεις νοστιμιά στον αρακά με λίγο σχοινόπρασο σε μπιζέλια; Ακόμα και αν προσθέσεις ένα κλαδάκι λεβάντας και δεντρολίβανο στη λεμονάδα, τα φρέσκα βότανα κάνουν τη διαφορά.

Τα βότανα είναι τόσο ελκυστικά για την κουζίνα σου που μια καλή ιδέα για να τα έχεις πάντα διαθέσιμα, είναι να τα καλλιεργήσεις σε έναν εσωτερικό κήπο σε ένα ηλιόλουστο περβάζι ή με ένα φως ανάπτυξης LED.

Τα περισσότερα βότανα αναπτύσσονται εξίσου καλά και σε μικρά γλαστράκια, ώστε να μπορείς να απολαύσεις τις γεύσεις τους ακόμα κι αν έχεις μόνο ένα μικρό μπαλκόνι για κηπουρική και πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι σχετικά εύκολα φυτά όσον αφορά στην καλλιέργειά τους, επομένως είναι τέλεια αν είσαι νέα κηπουρός. Δεν θα χρειαστεί να τα προσέξεις υπερβολικά για να έχεις μια πλούσια σοδειά!

Και σχεδόν ποτέ δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις παράσιτα ή ασθένειες. Το καλύτερο από όλα, είναι ότι η καλλιέργεια των δικών σου βοτάνων είναι φθηνότερη από την αγορά από το σούπερ μάρκετ των πλαστικών δοχείων με βότανα, τα οποία συνήθως δεν αντέχουν πάνω από μια ή δύο μέρες.

Υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη όταν ξεκινάς έναν κήπο με βότανα:

6 αντιφλεγμονώδη βότανα και μπαχαρικά που θα αναβαθμίσουν τα ψητά λαχανικά

Τα περισσότερα βότανα χρειάζονται πολύ ηλιακό φως

Όταν σχεδιάζεις έναν κήπο με βότανα, αναζητάς το φως. Για να αναπτυχθούν καλά, τα περισσότερα βότανα χρειάζονται τουλάχιστον 6 ώρες απευθείας ηλιακό φως την ημέρα. Μερικά βότανα όπως το θυμάρι και ο κόλιανδρος θα ανεχθούν κάποια σκιά, αλλά τα περισσότερα αγαπούν τον ήλιο - και όσο περισσότερος, τόσο το καλύτερο.

Παρακολούθησε για μερικές ημέρες τα πιθανά σημεία όπου θα οργανώσεις τον κήπο σου, για να καταλάβεις πόσες ώρες ηλιακού φωτός δέχεται κάθε περιοχή και να επιλέξεις την καλύτερη τοποθεσία.

Τα βότανα μπορούν να είναι ευέλικτα

Είναι ανεκτικά σε φτωχά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της άμμου, επομένως δεν χρειάζεται να προσθέσεις λίπασμα πριν τα τοποθετήσεις στον κήπο σου. Ωστόσο, δεν τους αρέσει ο βαρύς πηλός ή οι υγρές συνθήκες, οπότε βεβαιώσου ότι η περιοχή που τα φυτεύεις στραγγίζει καλά.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζεις ότι πολλά βότανα μοιάζουν με ζιζάνια στην ικανότητά τους να ευδοκιμούν. Ίσως να χρειαστεί να κρατήσεις σε γλάστρες μερικά βότανα, όπως η ρίγανη και η μέντα, μόνο και μόνο για να μην καταλάβουν ολόκληρο τον κήπο σου.

woman-herbs.jpg

Αυτά είναι τα 7 πιο εύκολα φρούτα και λαχανικά για καλλιέργεια

Μελέτησε τα βότανα πριν τα φυτέψεις

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες βοτάνων: τα ετήσια και τα πολυετή. Υπάρχουν πολλά υπέροχα πολυετή βότανα, τα οποία θα μπορείς να συλλέγεις για χρόνια μετά τη φύτευση, για παράδειγμα θυμάρι, σχοινόπρασο, ρίγανη, φασκόμηλο, μέντα, λεβάντα, εστραγκόν και ρωμαϊκό χαμομήλι. Σε θερμά κλίματα, το δεντρολίβανο είναι επίσης πολυετές, αλλά στα βόρεια θεωρείται ετήσιο.

Υπάρχουν επίσης πολλά ετήσια βότανα που πρέπει να σκεφτείς, όπως ο άνηθος, ο κόλιανδρος και ο βασιλικός, ο οποίος είναι διαθέσιμος σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες. Ο βασιλικός είναι ένα από τα λίγα βότανα που μερικές φορές παλεύει με ασθένειες όπως ο περονόσπορος και η κηλίδα στα φύλλα, γι' αυτό ψάξε για νεότερες ποικιλίες. Ο μαϊντανός είναι διετής, που σημαίνει ότι θα διαρκέσει δύο χρόνια πριν χρειαστεί να τον ξαναφυτέψεις.

herbs.jpg

6 φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες που μπορείς να καλλιεργήσεις και στο σπίτι σου

Μερικές συμβουλές για το πώς να μαζέψεις τα βότανα:

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για την καλλιέργεια βοτάνων είναι ότι μπορείς να συνεχίσεις να τα μαζεύεις όλο το καλοκαίρι. Ξεκίνησε να μαζεύεις φυλλώδη βότανα όταν ένα φυτό έχει ύψος τουλάχιστον 15 έως 20 πόντους. Κόψε σε διάφορα σημεία για να διατηρήσεις το φυτό ομοιόμορφο γύρω-γύρω και μην κόβεις περισσότερο από το ένα τρίτο του φυτού κάθε φορά.

Ενώ τα περισσότερα βότανα καλλιεργούνται για τα φύλλα τους, μερικά, όπως το χαμομήλι ή η καλέντουλα, καλλιεργούνται για τα λουλούδια. Ο άνηθος και ο κόλιανδρος χρησιμοποιούνται φρέσκα και επίσης συλλέγονται για τους σπόρους τους μόλις στεγνώσουν τα άνθη.

Εάν η καλλιεργητική περίοδος πλησιάζει στο τέλος της και αναμένεται παγετός, μάζεψε ότι μπορείς και στέγνωσε ή κατάψυξε τα φύλλα και τους σπόρους, ώστε να έχεις πολλά να χρησιμοποιήσεις όλο τον χειμώνα. Ο βασιλικός μπορεί να αναμειχθεί με λίγο νερό ή ελαιόλαδο και να καταψυχθεί σε παγοθήκες.

Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις τον δικό σου κήπο με βότανα;