Είναι απαραίτητο να θεραπεύσω τους μύκητες;

09.03.2015
Εχω την εντυπωση ομως οτι ξαναεχω γιατι μερικες φορες εχω φαγουρα ομως εχω βαρεθει συνεχεια τα ιδια.

Γεια σου θεια! Θα ηθελα την συμβουλη σου! Πριν 3 χρονια ειχα κολλησει μυκητες, εκανα αρκετες θεραπειες για ενα χρονο και καποια στιγμη εφυγαν. Εχω την εντυπωση ομως οτι ξαναεχω γιατι μερικες φορες εχω φαγουρα ομως εχω βαρεθει συνεχεια τα ιδια και δεν εχω ασχοληθει αφου παλι μπορει και να μην φυγουν. Υπαρχει περιπτωση να παθω κατι αν το αφησω χωρις θεραπεια; Ευχαριστω!

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Άννα μου, είναι γεγονός ότι οι μύκητες μπορεί να γίνουν πολύ επίμονοι κάποιες φορές και να επανεμφανίζονται τακτικά. Όμως το να πάθεις μύκητες δύο χρόνια μετά την τελευταία φορά (μετρώντας απ’ όταν θεραπεύτηκες) δεν είναι παράξενο, ούτε θεωρείται «τακτικά».

Βλέπεις, οι μύκητες μπορεί να εμφανιστούν για πάρα πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, μπορεί να παθαίνεις μύκητες κάθε φορά που παίρνεις αντιβιοτικά. Ή μπορεί να εμφανίσεις μύκητες λόγω λανθασμένης υγιεινής της μικρής σου περιοχής (σπάνια, ή αντιθέτως, υπερβολικά πλυσίματα π.χ.), λόγω στενών ρούχων και εσωρούχων, λόγω ορμονικών διαταραχών, λόγω υψηλών ποσοστών ζακχάρου στο αίμα, ή ακόμα και λόγω αναιμίας. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι μύκητες μπορεί να εμφανίζονται πραγματικά συχνά, δηλαδή περισσότερο από 3 φορές τον χρόνο κι αν δεν εξαλείψεις την αρχική αιτία να είναι σχεδόν αδύνατον να τους ξεφορτωθείς οριστικά.

Ωστόσο, όσο συχνά κι αν σου παρουσιάζονται θα πρέπει πάντα να θεραπεύεις τους μύκητες γιατί όπως και κάθε μόλυνση που μένει αθεράπευτη, μπορεί να επηρεάσει υγεία σου άμεσα (τραχηλίτιδα, ουρολοιμώξεις κ.λπ.) ή μελλοντικά (μειωμένη γονιμότητα).

Επιπλέον όταν αφήνεις ανεξέλεγκτη οποιαδήποτε μόλυνση, γίνεται ακόμη δυσκολότερο να τη θεραπεύσεις, γι’ αυτό και πρέπει να παίρνεις άμεσα τα μέτρα σου, μόλις έχεις υποψίες ότι έχεις προσβληθεί.

Τέλος, ειδικά οι μύκητες κάνουν το σεξ ιδιαίτερα επώδυνο, με πόνο, ερεθισμούς και τσούξιμο, με αποτέλεσμα να υποφέρεις, ενώ ρισκάρεις να κολλήσεις και τον σύντροφο σου που δεν σου φταίει σε τίποτα.

Εφόσον λοιπόν έχεις τέτοιες υποψίες, θα πρέπει να δείξεις την απαραίτητη υπευθυνότητα και να κάνεις αυτό που πρέπει: καλλιέργεια κολπικού υγρού και συνεννόηση με τον γυναικολόγο. Τώρα, αν οι μύκητες επιμένουν και δεν φεύγουν μετά από μια εβδομάδα θεραπείας, θα πρέπει να τσεκάρεις ότι ακολουθείς την σωστή μέθοδο υγιεινής και να ελέγξεις σε βάθος την υγεία σου για να εξασφαλίσεις ότι δεν πάσχεις από κάτι άλλο που βοηθά τους μύκητες να επανεμφανίζονται.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ