Καθηγητής - Σεξουαλική Παρενόχληση

19.02.2015
Κάθε φορά που εμφανίζεται στον χώρο προσπαθώ να μην δώσω αφορμή καν να δει ότι είμαι στον χώρο. Σιχαίνομαι και που μου μιλάει πλέον...

Θεία Λουκία,συγχαρητήρια για την στήλη σου. Θα μπω αμέσως στο θέμα για να μην σε καθυστερώ. Έχω πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Στην σχολή μου ο καθηγητής μου από την αρχή είχε δείξει ότι μας συμπαθεί όλους πολύ και ότι βρίσκεται κοντά μας (σαν να μας καταλαβαίνει). Είναι γύρω στα 55 με παιδιά στην ηλικία μας. Την μία μιλούσε καλά και την άλλη μου έλεγε ότι μιλάω και με έκανε ρεζίλι,την στιγμή που δεν μίλαγα καθόλου! Τις προσπερνάω αυτές τις μεταβολές στην συμπεριφορά του. Το σημαντικό πρόβλημα ξεκίνησε την μέρα που χαιρετιόμασταν για τις διακοπές των Χριστουγέννων, όπου μας φιλούσε σταυρωτά και με πιάνει,με σφίγγει, μου κρατάει το πρόσωπο σταθερό και μου φιλάει στην άκρη τα χείλια μου. Σοκάρομαι αλλά λέω θα έγινε τυχαία. Περνάνε οι διακοπές, ερχόμαστε για μάθημα και μπροστά σε όλους, ενώ είχαμε συγκεντρωθεί με τους συμφοιτητές μου σε κύκλο και συζητάγαμε, έρχεται στην παρέα μας και με πιάνει από το στήθος μέχρι τα οπίσθια μου με το πέρασμα του χεριού του! Κοκαλώνω! Λέω ιδέα μου είναι, κατά λάθος το έκανε. Ύστερα όμως το ξανά έκανε. Ώσπου χθες και καλά πιάνοντας μου το χέρι γλίστρησε τα δάχτυλά του στο στήθος μου, ύστερα ενώ καθόμουν πάνω στο θρανίο με τις συμφοιτήτριές μου, ήρθε και κάθισε ακριβώς κολλητά μου και ενώ μας μίλαγε ο δεύτερος καθηγητής μας (έχουμε δύο καθηγητές σε μερικά μαθήματα) εκείνος πετάγεται και μας λέει να ετοιμάσουμε κάτι εργασίες και απλώνει το χέρι του και έτσι όπως ήμουν σταυροπόδι ακουμπάει ,χαϊδεύοντας και τρίβοντας παράλληλα το πάνω μέρος του ποδιού μου και γλιστράει τα δάκτυλά του στην ευαίσθητη μου περιοχή. Θεία Λουκία, δεν κοκάλωσα απλώς, τρελάθηκα από τον φόβο μου, την αηδία και ανακατεύτηκα πάρα πολύ. Με κοίταξε όλο νόημα και με είπε κοριτσάκι του. Την ίδια ακριβώς μέρα, ύστερα από λίγα λεπτά με άρπαξε στην αγκαλιά του και με έτριβε. Είχα μιλήσει γενικά στους συμφοιτητές μου όταν αναφέρθηκε το θέμα του και με είχαν πει υπερβολική. Δεν μπορώ να τους μιλήσω γιατί θα πουν ότι λέω ψέματα. Ακόμα και να μην ήθελα να πιστέψω πριν ότι το πάει αλλού, οι πράξεις του άλλο μου δείχνουν. Εμφανίστηκε άλλη μία κοπέλα και μου είπε σήμερα ότι της έφτιαξε την ζακέτα και της χάιδεψε το στήθος της. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε... ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΟΗΘΕΙΑ... Κάθε φορά που εμφανίζεται στον χώρο προσπαθώ να μην δώσω αφορμή καν να δει ότι είμαι στον χώρο. Σιχαίνομαι και που μου μιλάει πλέον. Απάντησέ μου όσο πιο γρήγορα μπορείς... Πηγαίνει σταδιακά και όλο γίνεται πιο επιθετικός.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Αγαπητή μου, είναι λυπηρό αλλά είναι αλήθεια πως η περίπτωση που περιγράφεις αποτελεί αρκετά συχνό φαινόμενο στους πανεπιστημιακούς χώρους. Ωστόσο, ακριβώς γι' αυτό έχουν θεσπιστεί ειδικές προβλέψεις και σοβαρές ποινές (π.χ. προσωρινή απόλυση) για τους καθηγητές που προβαίνουν σε τέτοιες ανάρμοστες συμπεριφορές και το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις την προβλεπόμενη διαδικασία.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταγγείλετε τόσο εσύ όσο και η συμφοιτήτρια σου τον καθηγητή σας στην αρμόδια υπηρεσία του πανεπιστημίου (π.χ. Συμβούλιο Λειτουργίας) όπου σπουδάζετε η οποία συνήθως υπάγεται στην Γραμματεία της Σχολής. Βέβαια, κάθε πανεπιστήμιο έχει το δικό του οργανόγραμμα, αλλά σίγουρα υπάρχει πρόβλεψη για ανάλογες διαδικασίες και σίγουρα θα βρεις αυτό που ζητάς ψάχνοντας στο σάιτ του δικού σου πανεπιστημίου.

Επίσης, μπορείτε να καταγγείλετε τα παραπάνω περιστατικά στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει σχετικά και μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία για την παραπομπή του καθηγητή σας στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Φυσικά, θα πρέπει να είσαστε προετοιμασμένες ότι θα υπάρξει δίκη και γι' αυτό θα πρέπει να στοιχειοθετήσετε προσεκτικά την υπόθεση σας συγκεντρώνοντας όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες για τη σεξουαλική παρενόχληση που έχετε υποστεί (ημερομηνίες, περιγραφή του περιστατικού κ.λπ.) και αν είναι εφικτό, να βρείτε και άλλες φοιτήτριες-θύματα του συγκεκριμένου καθηγητή οι οποίες μπορεί να κληθούν ως μάρτυρες.

Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό την επόμενη φορά που εκείνος θα αποπειραθεί να επαναλάβει τα ίδια, να του δείξετε (π.χ. σταματώντας το χέρι του) ή ακόμα καλύτερα να του πείτε (έστω και με ένα ξεκάθαρο "όχι") ότι δεν του επιτρέπετε να σας αγγίζει μ' αυτόν τον τρόπο.

Αν σας φοβίζει το ενδεχόμενο να πρέπει να αντιπαρατεθείτε μαζί του μπροστά σε μια εξεταστική επιτροπή ή σε ένα δικαστήριο, θα πρέπει να σκεφτείτε πόσες άλλες φοιτήτριες προστατεύετε με το θάρρος και να μην κάνετε πίσω. Βλέπεις, αυτές οι θρασύδειλες συμπεριφορές βασίζονται ακριβώς στον εκφοβισμό και στη σιωπή των θυμάτων και το να προσπαθήσετε να αποσιωπήσετε ή να υποβαθμίσετε την εμπειρία σας απλά τον ενθαρρύνει να συνεχίσει την ίδια απαράδεκτη τακτική και μάλιστα να αποθρασύνεται (όπως έχεις διαπιστώσει ήδη).


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ