Τεστ: Κάνε μια βόλτα στο δάσος και μάθε τον εαυτό σου!

26.10.2015
Ένα απλό τεστάκι αποκαλύπτει τις κρεφές σου σκέψεις και πεποιθήσεις.

1. Δάσος

Φαντάσου πως περπατάς στο δάσος

Τι βλέπεις και πώς σε κάνει να αισθάνεσαι;

Τι είδους δέντρα υπάρχουν στο τοπίο;

Είναι ημέρα ή βραδυ;

2. Μονοπάτι

Καθώς περπατάς συναντάς ένα μονοπάτι. Περίγραψέ το σε σχέση με το δάσος

Φαίνεται καθαρά;

Υπάρχει άλλο μονοπάτι;

Είναι πλατύ ή στενό;

Είναι ερημωμένο ή πολυσύχναστο;

Είναι ευκολοδιάβατο ή έχει εμπόδια πχ κλαδιά, θάμνους κτλ;

3. Αρκούδα

Καθώς συνεχίζεις το περπάτημα μέσα στο δάσος βλέπεις μια αρκούδα

Περίγραψε την αρκούδα

Τι κάνει; Επίλεξε ένα από τα παρακάτω

α. Δε με βλέπει

β. με βλέπει και κάνει χαδιάρικα νάζια

γ. με βλέπει και με αγνοεί

δ. με βλέπει και δείχνει απειλητική

ε. έρχεται κατά πάνω μου

Πρέπει να συνεχίσεις το δρόμο προς το μονοπάτι: διάλεξε μια από τις παρακάτω επιλογές

α. Είναι γλυκούλα τόσο που σκέφτομαι την... υιοθεσία

β. Δε δίνω σημασία, την αγνοώ και προσπερνώ

γ. Ψάχνω να βρω τρόπο να περάσω από δίπλα

δ. Αποφασίζω να κάνω πίσω και να προσπαθώ να κρυφτώ

ε. Αποφασίζω να παλέψω και τελικά κερδίζω

ζ. Παλεύω και τραυματίζομαι

η. Καμία από τις παραπάνω επιλογές δε μου ταιριάζει

4. Κλειδί

Συνεχίζεις να περπατάς στο μονοπάτι μέσα στο δάσος και σκοντάφτεις πάνω σε κάτι. Είναι ένα κλειδί

1. Περίγραψέ το

2. Τι πιστεύεις πως ξεκλειδώνει;

Ανάλυση απαντήσεων

Μάθε τι δείχνουν

1. Δάσος

Το δάσος αντιπροσωπεύει το πώς βιώνεις τον κόσμο καθώς μεγαλώνεις.

Αν για παράδειγμα είδες σκιουράκια να παίζουν νιώθεις πως ο κόσμος είναι ασφαλής.

Τα δέντρα και το φως (ήλιος ή σκοτάδι) δείχνει την επικοινωνία σου με τους ενηλίκους καθώς μεγάλωνες και την επηρροή που είχαν σε εσένα. Όσο ψηλότερα είναι τα δέντρα που είδες, τόσο μεγαλύτερη υπήρξε η επηρροή των ενηλίκων (γονιών, παππούδων, δασκάλων κλπ) στη ζωή σου.

Ο φωτισμός αντιπροσωπεύει την αυστηρότητα των γονιών σου. Όσο πιο φωτεινή είναι η ημέρα, τόσο περισσότερο αίσθημα ελευθερίας είχες και τόσο πιο χαρούμενα παιδικά χρόνια. Όσο πιο σκοτεινό ήταν το δάσος δείχνει μεγαλύτερο περιορισμό ή απλούστατα βρίσκεσαι στην παρούσα φάση σε μια δύσκολη και στρεσογόνο κατάσταση.

2. Μονοπάτι

Το μονοπάτι αντιπροσωπεύει την εφηβεία

Το πόσο φανερό είναι το μονοπάτι δείχνει το πόσο προετοιμασμένη ήσουν ως έφηβη να χειριστείς διάφορε καταστάσεις και προκλήσεις. Αν δεν φαινόταν ιδιαίτερα σημαίνει πως ήσουν λιγότερο ενημερωμένη για το τι να περιμένεις και είχες συχνά ασίσθημα αμηχανίας.

Η δυνατότητα επιλογής περισσοτέρων από ένα μονοπατιών δείχνει τις επιλογές που θα μπορούσες να έχεις κάνει. Αν είδες πολλά μονοπάτια, μάλλον είχες πολλές ευκαιρίες που άφησες ή απλά ήσουν πολύ μπερδεμένη σχετικά με τις επιλογές που έπρεπε να κάνεις.

Το μέγεθος του μονοπατιού ως προς το πλάτος του δείχνει την συναισθηματική σου ωριμότητα. Όσο πιο φαρδύ είναι το μονοπάτι, τόσο πιο πολλές ευκαιρίες για συναισθηματική ανάπτυξη έχεις.

Αν συνάντησες ταξιδιώτες ή αν το μονοπάτι ήταν καλοδιατηρημένο και καθαρό, είναι ενδείξεις πως νιώθεις κοντά σου τους φίλους και τους συγγενείς. Αντίθετα ένα παρατημένο μονοπάτι, πχ με σκουπίδια δείχνει απομόνωση από φίλους και οικογένεια.

Τα εμπόδια δείχνουν τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων κατά την εφηβεία. Όσο πιο πολλές κοτρώνες, αγκάθια, κλαδιά υπάρχουν κατά μήκοε του μονοπατιού, τόσο πιο πολύ νιώθεις πως κάποιες συνθήκες είναι υπαίτιες για το ότι δεν πέτυχες τους στόχους σου.

3. Η αρκούδα

Η αρκούδα συμβολίζει τα προβλήματα και το πώς τα διαχειρίζεσαι.

Α. Η ερώτηση έχει να κάνει με μια κατά βάση επικίνδυνη κατάσταση. Αν είδες ένα γλυκό και ακίνδυνο αρκουδάκι ή έστω και μεγαλύτερη αλλά φιλική αρκούδα η ζωή σου είναι ανέμελη και όταν συναντάς κάποιο πρόβλημα βλέπεις απλά μια πρόκληση ή μια ευκαιρία σε αυτό.

Αντίθετα αν είδες μια απειλητική αρκούδα τότε είναι πιθανότερο να εστιάζεις στο πρόβλημα αντί να βλέπεις την ευκαιρία των αλλαγών. Συνήθως τα άτομα που ζουν το στρες της ρουτίνας βλέπουν μεγάλες κι επικίνδυνες αρκούδες.

Αν η αρκούδα δεν σε είδε καν ή σε είδε κι έκανε κλασικές κινήσεις μιας αρκούδας τότε δεν είσαι κάθε ημέρα σε συνθήκες στρες και στην πραγματικότητα δεν έχεις πολλά αληθινά προβλήματα. Ερχόμενη αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα προτιμάς να εστιάζεις στη λύση.

Αν η αρκούδα σε είδε αλλά σε αγνοεί, τότε μάλλον ανησυχείς έντονα για κάτι αλλά το στρες σου είναι ελεγχόμενο.

Αν η αρκούδα σε κοιτά απειλητικά ή αν έρχεται κατά πάνω σου χρειάζεσαι επειγόντως διακοπές. Πιθανότατα βιώνεις έντονο κι ανεξέλεγκτο στρες.

Β. Ο τρόπος με τον οποίο συνέχισες τη διαδρομή δείχνει το πόσο επηρεάζεσαι από το στρες και πώς διαχειρίζεσαι τις αλλαγές και πώς παίρνεις αποφάσεις.

Αν προχώρησες προς την αρκούδα, αντιμετωπίζεις πάντα τα προβλήματα με θάρρος και παίρνεις άμεσες και πραγματιστικές αποφάσεις.

Αν αποφύγεις την αρκούδα πιστεύεις συχνά πως τα προβλήματά σου είναι ανυπέρβλητα και προτιμάς μια πιο έμμεση, μη συγκρουσιακή πρισέγγιση στη λήψη αποφάσεων.

Αν αγνοήσεις την αρκούδα δε δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στην αποτυχία και δεν επηρεάζεσαι από το στρες.

Αν εξετάζεις το ενδεχόμενο να την υιοθετήσεις - αν δηλαδή η αρκουδίτσα σου φάνηκε τόσο φιλική - τότε έχεις μια υγιή προσέγγιση προς τη ζωή και τις καθημερινές προκλήσεις.

6. Κλειδί

Το κλειδί αντιπροσωπεύει ζητήματα εργασίας.

Η εμφάνιση του κλειδιού δείχνει το πώς οι άλλοι βλέπουν την καριέρα σου ενώ η λειτουργία του αποκαλύπτει τους εργασιακούς σου στόχους.

1. Εμφάνιση (πώς βλέπουν οι άλλοι την καριέρα σου)

Όσο πιο όμορφο και περίτεχνο είναι το κλειδί, τόσο περισσότερο οι άλλοι εκτιμούν την καριέρα σου και πιστεύουν πως κάνεις κάτι αξιοσημείωτο και μοναδικό.

Παλιά ή φθαρμένα κλειδιά δείχνουν πως αισθάνεσαι πιο άνετα με μια συμβατική σταδιοδρομία ακόμη κι αν δεν έχει πολλές δυνατότητες εξέλιξης.

2. Λειτουργία του κλειδιού

Αν το κλειδί ανοίγει πράγματα της καθημερινότητας όπως για παράδειγμα ένα αμάξι, ένα ντουλαπάκι, συρτάρι ή μια θυρίδα, τότε οι προσδοκίες σου για πλούτο και καταξίωση είναι στο γενικό μέσο όρο.

Τα κλειδιά που ανοίγουν παλάτια, κάστρα, φρούρια ή αρχοντικά φανερώνουν επιθυμία για εξουσία.

Αν από την άλλη το κλειδί είναι πολυεργαλείο και μπορεί να ξεκλειδώσει μια σειρά από πράγματα, τότε μάλλον είσαι αναποφάσιστη και όχι και τόσο σίγουρη ως προς τη σταδιοδρομία σου.

Αν το κλειδί ήταν στοιχείο για τη διαδρομή τότε σου αρέσουν οι προκλήσεις στη δουλειά.

Κλειδιά που επιτρέπουν την πρόσβαση σε πολύτιμα αγαθά όπως για παράδειγμα ένα μπαουλάκι θησαυρού δείχνουν την επιθυμία σου να συσσωρύεις πλούτο.

Κλειδιά που ανοίγουν προσωπικά αντικείμενα όπως για παράδειγμα ημερολόγια ή μενταγιόν δείχνουν πως ακολουθείς σταδιοδρομία που ανταποκρίνεται στο τι θέλουν οι άλλοι από εσένα.

Αν το κλειδί είναι μικρό και δίχως ιδιαίτερη αξία τότε μάλλον είσαι ιδιαίτερα απαισιόδοξη κι αυτό σε ακολουθεί και στην περίπτωση της καριέρας.

Ένα μαγικό κλειδί ή ένα κλειδί που οδηγεί σε έναν μαγικό κόσμο μπορεί ν΄αποκαλύπτει υπερβολική αισιοδοξία και φιλοδοξία.

Αν δεν είσαι σίγουρη για το τι θα μπορούσε ν΄ανοίξει ένα κλειδί, δεν έχεις ακόμη ορίσει τους στόχους της σταδιοδρομίας σου.