"Ναι" στον Νόμο από τους "Ομιχλιστές"

29.10.2010
Θετική είναι η αντίδραση των Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη απέναντι στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τον κινηματογράφο.

Θετική είναι η αντίδραση των Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη απέναντι στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τον κινηματογράφο.

Η ομάδα των ελλήνων κινηματογραφιστών πιστεύει ότι τα μέτρα είναι θετικά και τονίζει ότι συμμετέχει στην επόμενη φάση που είναι η διαδικασία της διαβούλευσης. Φυσικά ζητά την άμεση ψήφιση του νόμου.

Σε ανακοίνωση τους, οι Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη αναφέρουν ότι η φιλοσοφία και οι στρατηγικές επιλογές του νομοσχεδίου, όπως ο πολλαπλασιασμός των πηγών χρηματοδότησης, η ανακατανομή των κονδυλίων προς όφελος της παραγωγής, η ενίσχυση της ανεξάρτητης παραγωγής, η εξάλειψη γραφειοκρατικών πρακτικών, και η απόδοση του ειδικού φόρου «είναι σαφώς θετικές και ικανοποιούν αυτά που ζητάμε εδώ και ενάμιση χρόνο».

Συνεχίζοντας αναφέρουν ότι «το νομοσχέδιο έχει το χαρακτήρα πλαισίου και κρίσιμα θέματά του προβλέπεται να υλοποιηθούν είτε με υπουργικές αποφάσεις είτε από τον νέο εσωτερικό κανονισμό του Ε.Κ.Κ. Γι’ αυτόν το λόγο διεκδικούμε τη συμμετοχή ενεργών κινηματογραφιστών στη διαμόρφωση του κανονισμού. Ζητάμε να υπάρξει άμεσα η υπουργική απόφαση για τα φορολογικά κίνητρα και να διασφαλιστεί ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ η εφαρμογή του 1,5%. Περιμένουμε την εξειδίκευση των μέτρων που θα εξασφαλίσουν το «άνοιγμα» του επαγγέλματος του παραγωγού, τη διαφύλαξη της πολυφωνίας του ελληνικού κινηματογράφου, τη στήριξη της ανεξάρτητης διανομής και τη διεθνή προβολή της ελληνικής ταινίας από το Φ.Κ.Θ.

Η βασική επιδίωξη των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη» όπως η ανακοίνωση τονίζει «είναι αυτός ο νόμος να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί. Και επειδή τα πάντα στη χώρα μας εξαρτώνται από την ικανότητα των προσώπων που καλούνται κάθε φορά να τα υλοποιήσουν, θα είμαστε σταθερά αντίθετοι σε επιλογές που θα ανατρέπουν στην πράξη τη φιλοσοφία του νόμου. Περιμένοντας την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος του χώρου μας για την αναβάθμιση της κινηματογραφικής παιδείας, οι «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» συμμετέχουμε στη διαδικασία διαβούλευσης με εξειδικευμένες προτάσεις, ταυτοχρόνως όμως δηλώνουμε πως επιθυμούμε την ΑΜΕΣΗ ΨΗΦΙΣΗ του ΝΟΜΟΥ, χωρίς να αλλοιωθεί στο παραμικρό το αναπτυξιακό του πνεύμα.

Στο αντίποδα πριν από μερικές ημέρες, σωματεία και οργανώσεις του κινηματογραφικού χώρου είχαν εκφράσει με ανακοίνωσή τους σοβαρές αντιρρήσεις επί του νομοσχεδίου για την ανάπτυξη του κινηματογράφου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «παρωδία» τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, επειδή διαρκεί μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.

H δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου περί ενίσχυσης και ανάπτυξης της κινηματογραφικής τέχνης διεξάγεται στον διαδικτυακό τόπο: http://www.opengov.gr/yppol/ και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 4 Νοεμβρίου.

K. A.