Gorillaz in the mizt

16.09.2008
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ Κολεκτίβα με μπροστάρη τον Ντέιμον Αλμπαρν πίσω από τις κάμερες οι οποίες εστιάζουν στους χαρακτήρες που επιμελήθηκε αριστοτεχνικά ο Τζέιμι Χιούλετ, δημιουργός του αστραφτερού «Τank Girl» μεταξύ άλλων.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ Κολεκτίβα με μπροστάρη τον Ντέιμον Αλμπαρν πίσω από τις κάμερες οι οποίες εστιάζουν στους χαρακτήρες που επιμελήθηκε αριστοτεχνικά ο Τζέιμι Χιούλετ, δημιουργός του αστραφτερού «Τank Girl» μεταξύ άλλων. Μαζί με τον Αλμπαρν, ο Νταν Νακαμούρα (The Automator), η Μίχο Χατόρι (Cibo Matto), η Τίνα Γουέιμουθ (Tom Tom Club) και ο Κρις Φρανζ (από τους ίδιους). Το μπουλούκι των Gorillaz είναι χαλαρό -μπαίνουν και βγαίνουν κατά βούληση οι συνεργάτες- αλλά στα κελεύσματα του παραγωγού τους, Danger Mouse, στέκονται όλοι σούζα που τους οργανώνει σε διακριτούς ρόλους για να δημιουργήσουν ένα οπτικο-ακουστικό σύνολο για τη μετά-ποπ εποχή.

ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ Διότι έτσι κι αλλιώς είναι προτιμότερο να μας απασχολεί ένα σχήμα εικονικής πραγματικότητας με αισθητική και συμβολική αξία, παρά ζώντες διάττοντες. Εξάλλου, το ντοκιμαντέρ «Βananaz» του Σέρι Λέβι που προβάλλεται στο 14ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Conn-X βοηθάει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει πίσω από όλο αυτό το πολυπρισματικό πρότζεκτ. Οι άνθρωποι πίσω από τα κόμικ και οι συχνά παράδοξες σχέσεις μεταξύ τους: εγγυημένη διασκέδαση για τους φαν του Δάμωνα και όχι μόνο.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ οι Gorillaz είναι σημαντικότεροι από πολλά άλλα σχήματα στη δεκαετία των 00s και οι δίσκοι τους, τουλάχιστον οι δύο από αυτούς - «Gorillaz» και «Demon Dayz»- συγκαταλέγονται στα πιο ενδιαφέροντα πειράματα ηλεκτρονικού χιπ χοπ δρόμου της τρέχουσας δεκαετίας.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ Μια θετική απομυθοποίηση ενός σχήματος που βρίσκεται ήδη πέραν της δημιουργίας του μύθου κι ένα καλό ντοκιμαντέρ που έρχεται την κατάλληλη στιγμή, παράλληλα με την κυκλοφορία του πρότζεκτ Monkey - την όπερα των Gorillaz με ατμόσφαιρα Απω Ανατολής.