Γυναίκες έτοιμες για όλα

30.09.2011
H Ρίτα είναι σύζυγος, μητέρα και εργάτρια στο εργοστάσιο της Ford, αλλά θα γίνει και η φωνή πολλών γυναικών της γενιάς της όταν αποφασίζει να διεκδικήσει το αυτονόητο. Αφού ανακαλύπτει ότι οι άνδρες πληρώνονται πολύ περισσότερο από τις γυναίκες για την ίδια ακριβώς εργασία, αποφασίζει να απαιτήσει την μισθολογική ισότητα και μάλιστα τα καταφέρνει.

Πρωτότυπος Τίτλος: Made In Dagenham

Σκηνοθεσία: Νάιτζελ Κόουλ

Πρωταγωνιστούν: Σάλι Χόκινς, Μιράντα Ρίτσαρντσον, Ρόζαμουντ Πάικ

Πλοκή: H Ρίτα είναι σύζυγος, μητέρα και εργάτρια στο εργοστάσιο της Ford, αλλά θα γίνει και η φωνή πολλών γυναικών της γενιάς της όταν αποφασίζει να διεκδικήσει το αυτονόητο. Αφού ανακαλύπτει ότι οι άνδρες πληρώνονται πολύ περισσότερο από τις γυναίκες για την ίδια ακριβώς εργασία, αποφασίζει να απαιτήσει την μισθολογική ισότητα και μάλιστα τα καταφέρνει.

Γνώμη: Όταν η Σάλι Χόκινς εισέβαλε στην κινηματογραφική μας πραγματικότητα με το υπέροχα ανάλαφρο Happy-Go-Lucky, ξέραμε ότι είχε έρθει για να μείνει. Tρία χρόνια μετά, ξέρουμε κάτι ακόμη: αυτή η ηθοποιός έχει μια γκάμα που εκτείνεται από την κωμωδία ως το δράμα, με όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς, αφήνοντας πάντα το προσωπικό της στίγμα σε κάθε ρόλο. Γεροντοκόρη καθηγήτρια στο Μια Κάποια Εκπαίδευση, επαναστατημένο πνεύμα στο sci-fiΜη Μ'Αφήσεις Ποτέ, καταπιεσμένη μανούλα στο μοδάτο Submarine κι εδώ φεμινίστρια κατά λάθος, στην οποία κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.

Με πάθος και χιούμορ, η Χόκινς δίνει ψυχή στην Αγγλίδα προλετάρια αλλά, όσο τσαγανό κι αν διαθέτει, δεν μπορεί να αναπληρώσει για την έλλειψη της σκηνοθετικής έμπνευσης και της σεναριακές αφέλειες. «Οι Γυναίκες Ετοιμες Για Όλα» προσφέρουν μια χλιαρή κομεντί με επίχρισμα φεμινισμού, ανακατεμένη με λίγο swinging Λονδίνο και μια εξαίσια πρωταγωνίστρια, αλλά οι πραγματικές γυναίκες του Ντάγκεναμ σίγουρα αξίζουν κάτι καλύτερο.

Φαίδρα Βόκαλη