«Μαμά, θα γίνει πόλεμος;» Πώς εξηγούμε στα παιδιά μας τι συμβαίνει σήμερα;

29.06.2015
Οι ημέρες που ζούμε είναι δύσκολες γιατί είναι γεμάτες άγχος, πανικό, ανασφάλεια, φόβο και αγωνία. Αυτά τα έντονα συναισθήματα που βιώνουν οι γονείς, μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία των παιδιών τους, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να αρχίσουν να ανησυχούν μήπως οι γονείς τους και τα ίδια πάθουν κάτι κακό.

Μην απορήσετε, λοιπόν, αν ξαφνικά το παιδί σάς ρωτήσει «Μαμά, θα γίνει πόλεμος;», γιατί αυτό βιώνει την κατάσταση που επικρατεί μέσα από το πώς εσείς διαχειρίζεστε συναισθηματικά αυτό που συμβαίνει.

Και μπορεί όλα αυτά που θα σας αναφέρουμε να σας φαίνονται αυτονόητα, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι. Γι΄αυτό και όλοι οι γονείς πρέπει να οπλιστούν με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και να ακολουθήσουν κάποια απλά βήματα, προκειμένου να θωρακίσουν ψυχολογικά τα παιδιά τους.

Καταρχάς είναι σημαντικό:

  • Να αναγνωρίσετε τις ικανότητες και δεξιότητες που έχετε ως άτομα στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.
  • Να αναγνωρίσετε τα δικά σας – τα προσωπικά δηλαδή- συναισθήματα απέναντι σ΄αυτό που συμβαίνει. Τα παιδιά ανησυχούν όχι τόσο εξαιτίας ενός γεγονότος, αλλά από το πώς βλέπουν τους γονείς τους να διαχειρίζονται αυτό το γεγονός. Αν δηλαδή ο γονιός βιώνει το γεγονός σαν κάτι που μπορεί να το αντιμετωπίσει ή σαν κάτι που τον οδηγεί στην κατάρρευση, αυτό επηρεάζει άμεσα την ψυχική υγεία του παιδιού.
  • Αφήστε τα παιδιά σας να εκφράσουν τις απορίες και τα συναισθήματά τους ελεύθερα και προσπαθήστε να απαντήσετε με λόγια απλά, κατανοητά και καθυσηχαστικά.

Τι μπορούν, όμως, να κάνουν σε πρακτικό επίπεδο οι γονείς ώστε να νιώθουν τα παιδιά τους ασφαλή;

  • Μην έχετε την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το ίντερνετ συνέχεια ανοιχτά ή σε κοινή θέα. Πέρα από την απαραίτητη ενημέρωση, θα πρέπει να συνεχίσετε κανονικά τη ζωή σας. Το σταθερό καθημερινό πρόγραμμα προάγει την ψυχική υγεία παιδιών και γονιών. Αποφύγετε, λοιπόν, να δείτε τις ειδήσεις- θρίλερ των 20.00 και επιλέξτε να κάνετε μία οικογενειακή εξόρμηση στο πάρκο της γειτονιάς σας.
  • Αποφύγετε συζητήσεις, τηλεφωνήματα και παντός είδους καταστροφολογικά σχόλια μπροστά στα παιδιά.
  • Φροντίστε τα παιδιά να διατηρήσουν τις καθημερινές ασχολίες, συνήθειες και ενδιαφέροντά τους, καθώς η «ρουτίνα» αυτή τα καθησυχάζει.

Γ.Οικονόμου