Ο Πελεκάνος του Στρίντμπεργκ στο Bios

22.12.2010
Το αυτοβιογραφικό έργο του Όγκουστ Στρίντμπεργκ, ο Πελεκάνος, σε μια παράσταση με δύο άνδρες ηθοποιούς, στο Bios Basement από τις 7 Φεβρουαρίου.

Το αυτοβιογραφικό έργο του Όγκουστ Στρίντμπεργκ, ο Πελεκάνος, σε μια παράσταση με δύο άνδρες ηθοποιούς, στο Bios Basement από τις 7 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για το Opus 4 από τα Έργα Δωματίου που ο Σκανδιναβός συγγραφέας έγραψε όταν βρέθηκε στα πρόθυρα της τρέλας έπειτα από το τρίτο οδυνηρό του διαζύγιο. Στο έργο αυτό, ο Στρίντμπεργκ κωδικοποιεί αυτοβιογραφικά μυστικά κι επαναφέρει θέματα που απασχόλησαν την τρίτη κυρίως περίοδο της δραματουργίας του: τον θάνατο, τον έρωτα, τη σεξουαλικότητα, τη ζοφερότητα και την βιαιότητα των οικογενειακών σχέσεων.

Άξονα της παράστασης αποτελεί η προσωπικότητα του συγγραφέα, όπως αυτή διαφαίνεται μέσα από το ίδιο το έργο αλλά και την αλληλογραφία του. Δύο άνδρες ηθοποιοί επιχειρούν να αφηγηθούν την ιστορία μιας οικογένειας: μετά τον θάνατο του πατέρα, μέσα σε ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας, σε μια στιγμή αποκάλυψης, οι χαρακτήρες (μάνα, κόρη, γιος, γαμπρός, υπηρέτρια) βρίσκονται αντιμέτωποι με την αλήθεια για τον εαυτό τους και τους άλλους. Αμαρτίες, εγκλήματα, μυστικά και ψέματα έρχονται στην επιφάνεια για να αφήσουν τα πρόσωπα γυμνά κι απελπισμένα.

Οι ηθοποιοί παίζουν με τις υποκριτικές ισορροπίες καθώς βυθίζονται στον πυρήνα των σχέσεων και εφευρίσκουν αναπαραστατικούς τρόπους προκειμένου να φέρουν στην επιφάνεια τα κωδικοποιημένα μυστικά του κειμένου και να αποκαλύψουν τις προθέσεις των ηρώων ακολουθώντας τις σκέψεις, τις μνήμες και τις εξάρσεις των προσώπων του έργου και του συγγραφέα. Την παράσταση συμπληρώνουν η μουσική και τα video συνδέοντας μαγικά την τεχνολογία με το σώμα του ηθοποιού, το μπαρόκ με το άδειο, τον ρεαλισμό με τη φαντασία.

Μετάφραση: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία: Σύλβια Λιούλιου
Σκηνικά/ Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική: Δημοσθένης Γρίβας
Video: Χρήστος Δήμας
Φωτογραφίες: Μαριλένα Βαϊνανίδη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Λαέρτης Βασιλείου, Μιλτιάδης Φιορέντζης
Πρεμιέρα 7 Φεβρουαρίου

Πληροφορίες παράστασης
BIOS Basement
Διάρκεια παραστάσεων: 7 Φεβρουαρίου - 29 Μαρτίου 2011
Παραστάσεις: Δευτέρα-Τρίτη
Έναρξη: 21.15
Τιμή Εισιτηρίου: 15 ευρώ & 10 ευρώ (φοιτητ.)