Ο χειμώνας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

17.10.2002
Μετά την επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία ανά την Ελλάδα, με την "Κωμωδία των Παρεξηγήσεων" του Σαίξπηρ, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης προετοιμάζει για τη φετινή θεατρική περίοδο τέσσερις ενδιαφέρουσες παραγωγές. Δύο σύγχρονα έργα, ένα ξένο και ένα ελληνικό, μια μεγάλη συμπαραγωγή για παιδιά και εφήβους και μια.. ανοιξιάτικη έκπληξη, αποτελούν το ρεπερτόριο.
Μετά την επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία ανά την Ελλάδα, με την "Κωμωδία των Παρεξηγήσεων" του Σαίξπηρ, το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης προετοιμάζει για τη φετινή θεατρική περίοδο τέσσερις ενδιαφέρουσες παραγωγές. Δύο σύγχρονα έργα, ένα ξένο και ένα ελληνικό, μια μεγάλη συμπαραγωγή για παιδιά και εφήβους και μια.. ανοιξιάτικη έκπληξη, αποτελούν το ρεπερτόριο.
Συγκεκριμένα:
Στις 15 Νοεμβρίου ξεκινάει από τη Νέα Σκηνή, που καθιέρωσε την ιδέα να δίνει παραστάσεις στα μπαράκια της πόλης, το έργο "Αθήνα-Μόσχα", μια ανατρεπτική κωμωδία ππυ έγραψε ο Ευδόκιμος Τσολακίδης, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη της σκηνοθεσίας.
Μια πρωτότυπη ιδέα, που δημιουργεί επί σκηνής αλλεπάλληλα σπαρταριστά, κωμικά γεγονότα και φαρσικές καταστάσεις, αλλά και συγκρούσεις, καθώς οι "Τρεις αδελφές" του Τσέχωφ βρίσκονται...μετανάστριες στη σημερινή Ελλάδα! Η παράσταση θα παρουσιαστεί στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη την περίοδο των εορτών και αμέσως μετά στην Αθήνα.
Τις τρεις αδελφές υποδύονται οι: Άννα Κουρή (Όλια), Κωνσταντίνα Μιχαήλ (Μάσα) και Θάλεια Προκοπίου (Ιρίνα).

Η ευφυέστατη κωμωδία του Νηλ Σάιμον "Οι Ηλίθιοι" είναι το έργο της Κεντρικής Σκηνής, που θα κάνει πρεμιέρα στις 24 Ιανουαρίου 2003. Το έργο, με αστραυτερούς διαλόγους, αστείρευτο χιούμορ, καταστάσεις πέραν πάσης λογικής, αλλά και τρυφερότητα για τον άνθρωπο, μας μεταφέρει σε ένα χωριό, οι κάτοικοι του οποίου έχουν καταδικαστεί να...είναι ηλίθιοι σε όλη τους τη ζωή!
Την μετάφραση επιμελήθηκε ο Ερρίκος Μπελιές, τη σκηνοθεσία έχει αναλάβρι ο Νίκος Αρμάος, μουσική και τραγούδια υπογράφει ο Ηρακλής Πασχαλίδης, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Ντούλης Δημητροπούλου και οι χορογραφίες της Μαρίας Γκούτη.
Πρωταγωνιστούν: Νίκος Ευθυμίου, Νίκος Κάπιος, Ντόρα Σιμοπούλου, Κατερίνα Παπουτσάκη, Μιχάλης Έλληνας, σε ένα θίασο δέκα ηθοποιών.

Παράλληλα θα λειτουργήσει η παιδική-Εφηβική Σκηνή, στην οποία το ΔΗΠΕΘΕ δίνει ιδιαίτερη σημασία. Σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, θα παίζονται από 2 Νοεμβρίου στο Αγρίνιο και από 10 Νοεμβρίου στην Κοζάνη, οι "Ιππότες της Τηγανιτής Πατάτας" του Ευγένιου Τριβιζά, σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, σκηνικά Σωτήρη Στέλλιου, κοστούμια Άννας Μαχαιριανάκη, μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη και χορογραφίες Κικής Μπάκα.
Παίζουν: Γ. Γκρίτσιος, Ειρήνη Γραμματικοπούλου, Χαρά Ζησιμάτου, Νίκος Καμόντος, Τάσος Κορόζης, Δανάη Παναγιωτοπούλου, Γιάννης Παπαθανάσης.

Τέλος, την άνοιξη, το βιβλίο ενός σημαντικού τέκνου της Κοζάνης και ττης πολιτικής ζωής αυτού του τόπου, η "Γιαγιά μου η Ρούσα" του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, θα αποτελέσει τη βάση για τη μεγάλη παραγωγή ενός πολυθεάματος, όπου οι μνήμες, ο πολιτισμός και η ιστορία του τόπου, μέσω του θεατρικού λόγου, της μουσικής, του χορού και της εικόνας, θα ζωντανέψουν σε σκηνοθεσία Τώνη Λυκουρέση. Συμμετοχή και καίρια συμβολή στο όλον εγχείρημα θα έχουν οι ντόπιες καλλιτεχνικές και δημιουργικές δυνάμεις.