Η νέα βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

17.10.2002
"Σύμβολο συνάντησης πολιτισμών και παγκόσμιο φάρο της γνώσης" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ τη νέα βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν με μεγαλοπρέπεια το βράδυ της Τετάρτης. Η νέα βιβλιοθήκη -ένα από τα πιο φαντασμαγορικά μοντέρνα κτίρια στον κόσμο- ανεγέρθη στη θέση της αρχαίας, η οποία από πυρκαγιά στα χρόνια της ρωμαϊκής κατοχής της Αιγύπτου, τον 4ο αιώνα μ.Χ.
"Σύμβολο συνάντησης πολιτισμών και παγκόσμιο φάρο της γνώσης" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, τη νέα βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν με μεγαλοπρέπεια το βράδυ της Τετάρτης. Η νέα βιβλιοθήκη -ένα από τα πιο φαντασμαγορικά μοντέρνα κτίρια στον κόσμο- ανεγέρθη στη θέση της αρχαίας, η οποία από πυρκαγιά στα χρόνια της ρωμαϊκής κατοχής της Αιγύπτου, τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Στην τελετή παρέστησαν ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, όπως η σύζυγος του βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, Σοφία και η βασίλισα Ράνια της Ιορδανίας.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ στην ομιλία του τόνισε ότι η βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας αποτελεί "ένα δώρο της Αιγύπτου στον κόσμο, με στόχο τη σύγκλιση των πολιτισμών και των θρησκειών, αλλά και το διάλογο, ώστε να αποτραπεί η βία ως μέσο επίλυσης των διαφορών".
Από ελληνικής πλευράς εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας παρέστησαν στην τελετή, οι υπουργοί Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, όπως επίσης και ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος. Παρέστη επίσης η πρέσβειρα καλής θελήσεως της ΟΥΝΕΣΚΟ κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, που είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας. Ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Ζαΐμης παρέδωσε επίσης βραβείο στην Πρώτη Κυρία της Αιγύπτου Σουζάν Μουμπάρακ, που είναι και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της βιβλιοθήκης, για την προσφορά της στην ολοκλήρωση του ιστορικού έργου.

Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσίασαν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και η διάσημη τραγουδίστρια Σίνιντ Ο'Κόνορ. Στο πλαίσιο των εγκαινίων την Πέμπτη θα δώσει στο χώρο της βιβλιοθήκης συναυλία ο Ελληνας συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, με τους τραγουδιστές Ελευθερία Αρβανιτάκη και Αλκίνοο Ιωαννίδη. Στη συναυλία θα πάρει μέρος και η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.