«Έφυγε» ο ζωγράφος της... Επιθυμίας

16.12.2010
Από τους σημαντικότερους Ελληνες καλλιτέχνες της Διασποράς, που λάμπρυναν με το έργο τους τη διεθνή τέχνη, ο Νάσος Δάφνης έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 96 ετών. Ο Ελληνοαμερικανός ζωγράφος, που ζούσε στο Μανχάταν, πέθανε στις 23 Νοεμβρίου στη Μασαχουσέτη, αλλά μόλις χθες έγινε γνωστός ο θάνατός του με δημοσιεύματα σε αμερικανικές εφημερίδες.
Από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες της Διασποράς, που λάμπρυναν με το έργο τους τη διεθνή τέχνη, ο Νάσος Δάφνης (Nassos Daphnis) έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 96 ετών.

Ο Ελληνοαμερικανός ζωγράφος, που ζούσε στο Μανχάταν, πέθανε στις 23 Νοεμβρίου στη Μασαχουσέτη, αλλά μόλις χθες έγινε γνωστός ο θάνατός του με δημοσιεύματα σε αμερικανικές εφημερίδες. Ο Δάφνης γεννήθηκε το 1914 στο χωριό Κροκεές και μετανάστευσε το 1930 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και παρέμεινε.

Για λόγους επιβίωσης έκανε διάφορες δουλειές, αλλά ο ομογενής ανθοπώλης Μιχάλης Λεκάκης, γνωρίζοντας ότι αγαπά την τέχνη, τον βοήθησε να αποκτήσει το πρώτο του ατελιέ. Αν και τα έργα του στην ώριμη περίοδο ήταν αρκετά αφηρημένα, αρχικά είχε επηρεαστεί από τη βοτανική και τις μεταμορφώσεις των φυτών.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ζωγράφιζε μυστηριώδεις βιομορφικές εικόνες, όπως το έργο «Επιθυμία», επηρεασμένος ίσως από τους σουρεαλιστικούς πίνακες που είχε δει στο Παρίσι.

«Η γεωμετρική αφαίρεση στις Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησε κύρος μέσω των μεταγενέστερων έργων του Dafnis, τα οποία παραπέμπουν στο έντονο φως που συνάντησε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ελλάδα το 1950», εκτιμά ο Peter Selz εκ μέρους του Μουσείου Κουίνς της Νέας Υόρκης, το οποίο είχε συνδιοργανώσει το 2000 την έκθεση «Μοντέρνες Οδύσσειες. Ελληνοαμερικανοί καλλιτέχνες του 20ού αιώνα» με το Ιδρυμα Κωστοπούλου και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Οκτώ χρόνια νωρίτερα, το 1992, ο Δάφνης παρουσίασε μια ατομική έκθεσή του στην Αθήνα, στην γκαλερί «Ιλεάνα Τούντα».

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο έργα του θα περιλαμβάνονται στην έκθεση «Πολυγλωσσία» της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με σημαντικούς Ελληνες δημιουργούς του εξωτερικού (Σαμαράς, Κουνέλλης, Χρύσα, Μανέτας κ.ά.).

Δ. Ρουμπούλα