Αυλαία για την 54 η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης

09.10.2002
Εληξε τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου η Buchmesse Frankfurt 2002 , η μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στον κόσμο. Όπως κάθε χρόνο εδώ και μισό αιώνα, στο διάστημα 9-13 Οκτωβρίου στο καλειδοσκόπιο αυτό της παγκόσμιας εκδοτικής παραγωγής ανακοινώνονται νεωτερισμοί, καταγράφονται οι νέες τάσεις και παρουσιάζονται οι εφαρμογές των νέων τεχνολογιών στο βιβλίο.
Εληξε τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου η Buchmesse Frankfurt 2002 , η μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στον κόσμο. Όπως κάθε χρόνο εδώ και μισό αιώνα, στο διάστημα 9-13 Οκτωβρίου στο καλειδοσκόπιο αυτό της παγκόσμιας εκδοτικής παραγωγής ανακοινώνονται νεωτερισμοί, καταγράφονται οι νέες τάσεις και παρουσιάζονται οι εφαρμογές των νέων τεχνολογιών στο βιβλίο.
Η συμμετοχή εφέτος ήταν κατά 4% μειωμένη, παρά ταύτα, οι συμμετέχοντες ήταν 2.128 γερμανοί και 4.247 ξένοι εκδότες.
6.375 εκθέτες από 110 χώρες θεωρείται αριθμός ικανοποιητικός, παρά την πανθομολογούμενη από οργανωτές, συμμετέχοντες, αλλά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης οικονομική ύφεση. Τιμώμενη χώρα εφέτος ήταν η Λιθουανία με το σύνθημα «Ακολουθεί συνέχεια...». Η απόφαση να καταργηθεί ο θεσμός της τιμώμενης χώρας ανακλήθηκε μέχρι το 2003 και έτσι του χρόνου τιμώμενη χώρα θα είναι η Ρωσία. Κεντρικό σύνθημα της έκθεσης βιβλίου της Φραγκφούρτης ήταν εφέτος «Γέφυρες για έναν διχασμένο κόσμο».

Φραγκφούρτη ... Η συμμετοχή της Ελλάδας
Μετά την εντυπωσιακή σε όγκο και ποικιλία παρουσία της το 2001 όταν ήταν Τιμώμενη Χώρα, η Ελλάδα εφέτος συμμετείχε στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης με κοινό εθνικό περίπτερο και μία ομάδα πρωτοεμφανιζόμενων λογοτεχνών που είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το αμετάφραστο ακόμη έργο τους στο διεθνές εκδοτικό κοινό. Στο περίπτερο όπου φιλοξενήθηκαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών (ΠΟΕΒ), το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ),το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ) και η Εταιρεία Συγγραφέων, παρουσιάστηκαν έξι πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς. Σε άλλο χώρο, το Lesezelt, παρουσιάστηκε και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος του οποίου το βιβλίο «Το γονίδιο της αμφιβολίας» κυκλοφόρησε στα γερμανικά από τις εκδόσεις Reclam.

Για το βιβλίο του Ν. Παναγιωτόπουλου μίλησε την Τετάρτη το πρωί η επιμελήτρια των εκδόσεων Susan Bindermann, ενώ συνεντεύξεις έδωσε ο συγγραφέας στην εφημερίδα Neue Westfaellische και το ραδιοφωνικό σταθμό Deutschland Radio του Βερολίνου.

Την ίδια μέρα παρουσιάστηκε το βιβλίο της Μαρίας Κονδύλη «Τετράδιον Πρόχειρον 1963-1964» (Εκδόσεις Μεταίχμιο 2002). Για τη συγγραφέα και το βιβλίο η φιλόλογος και επιμελήτρια εκδόσεων Σοφία Γεωργαλλίδη.

Οι παρουσιάσεις της Τετάρτης έκλεισαν με τον Αστέριο Τσίκρα και το βιβλίο του «Μάτζικ, θα πει μαγεία» (Ωκεανίδα 2001). Για το βιβλίο μίλησε η εκδότρια Νίκη Eideneier:
Την Πέμπτη 10.10.2002 παρουσιάστηκε το βιβλίο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη «Οι τέσσερις τοίχοι» ( Ροδακιό 2000). Για το βιβλίο μίλησε ο δημοσιογράφος, υπεύθυνος του ελληνικού τμήματος της Deutsche Welle Σπύρος Μοσκόβου.
Λίγη ώρα αργότερα, στον ίδιο χώρο η Σοφία Γεωργαλλίδη παρουσίασε το βιβλίο του Σέργιου Γκάκα «Κάσκο» (Καστανιώτης 2001).

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κοινού την Πέμπτη το βράδυ όταν στο γνωστό εστιατόριο της πόλης Niebelungenschaenke η παρουσίαση των βιβλίων της Βασιλικής Κάππα και της Ελένης Γιαννακάκη συνοδεύτηκαν από τα εδέσματα που περιγράφονται στα κείμενα τους. Ηταν ένα μενού πέντε πιάτων που ενθουσίασε και βοήθησε στη δημιουργία μιας θερμής ατμόσφαιρας, γνωστής και από την περασμένη χρονιά. Γενικά, πρέπει κανείς να αναφέρει ότι στην πόλη έχει μείνει ακόμη έντονη η ανάμνηση της λαμπρής ελληνικής παρουσίας του 2001. Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι το καφέ στο εθνικό περίπτερο της Ελλάδας είναι πάντα γεμάτο, ακόμη και τις ώρες που δεν φιλοξενούνταν εκδηλώσεις.

Την Παρασκευή 11.10.2002 παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ελένης Γιαννακάκη «Περί ορέξεως και άλλων δεινών» (Εστία 2001) από τη Νίκη Eideneier, ενώ το βιβλίο της Βασιλικής Κάππα «Η δίαιτα της ύαινας» (Καστανιώτης 2000) παρουσιάστηκε από τον Σπύρο Μοσκόβου.
Το πρόγραμμα των παρουσιάσεων ελλήνων συγγραφέων έληξε την Παρασκευή το μεσημέρι με ένα πάρτι στο οποίο παραβρέθηκαν γερμανοί και έλληνες εκδότες, καθώς και πολλοί παράγοντες του χώρου.