Αλαίν ντε Μποττόν, Πως ο Προυστ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου

30.09.2002
Ενα βιβλίο για τον Προυστ ή ένα εγχειρίδιο ζωής για τον καθένα μας; Πως θα ήταν αν ζούσαμε μία μέρα σαν τον ιδιόρρυθμο Προυστ, του οποίου μία μόνο πρόταση στο Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο φτάνει σε μήκος τα τέσσερα μέτρα και μπορεί να τυλιχτεί δεκαεπτά φορές γύρω από τη βάση μίας μποτίλιας κρασιού, ενώ δεκαεπτά σελίδες αναφέρονται στο πως στριφογυρίζει στο κρεβάτι του πριν κοιμηθεί;
"Όταν ο Μάρσελ Προυστ ρωτήθηκε από μία γαλλική εφημερίδα πως θα περνούσε τις τελευταίες ώρες της ζωής του αν ήξερε ότι μία μεγάλη καταστροφή θα έφερνε το τέλος του κόσμου, απάντησε ότι δεν θα δίσταζε διόλου να επισκεφθεί τις νέες αίθουσες του Λούβρου, να πέσει στα πόδια της δεσποινίδος Χ, να ταξιδέψει στην Ινδία. Και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά: Η καταστροφή δεν επέρχεται, αλλά εμείς δεν κάνουμε τίποτε απ' όλα αυτά, διότι επανερχόμαστε στην καρδιά της καθημερινότητας, όπου η ολιγωρία νεκρώνει την επιθυμία μας. Κι όμως δεν θα έπρεπε να έχουμε ανάγκη την καταστροφή για να αγαπούμε τη ζωή σήμερα. Θα ήταν αρκετό να σκεφτούμε ότι είμαστε άνθρωποι και ότι μπορεί κάλλιστα να πεθάνουμε απόψε." (απόσπασμα από το βιβλίο)

Ενα βιβλίο για τον Προυστ ή ένα εγχειρίδιο ζωής για τον καθένα μας; Πως θα ήταν αν ζούσαμε μία μέρα σαν τον ιδιόρρυθμο Προυστ, του οποίου μία μόνο πρόταση στο Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο φτάνει σε μήκος τα τέσσερα μέτρα και μπορεί να τυλιχτεί δεκαεπτά φορές γύρω από τη βάση μίας μποτίλιας κρασιού, ενώ δεκαεπτά σελίδες αναφέρονται στο πως στριφογυρίζει στο κρεβάτι του πριν κοιμηθεί; Τότε ίσως βρίσκαμε οδυνηρή την επαφή με ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα άλλο να πουν όταν βρέχει δυνατά, παρά μόνο "ρίχνει καρεκλοπόδαρα" και σχολιάζουν την παγωνιά λέγοντας πάντα "τι ψοφόκρυο". Το πρόβλημα με τα κλισέ κατά τον Προυστ είναι ότι αποτελούν επιφανειακές διατυπώσεις και μας βλάπτουν καθώς δεν καταφέρνουν να αγγίξουν την ουσία που έγκειται στην ιδιαίτερη απόχρωση της σκέψης του κάθε ανθρώπου.

Ο Μποττόν επέλεξε τα πιο χαρακτηριστικά ίσως αποσπάσματα του Προυστ, μυθιστορηματικά και δοκιμιακά- συναντούμε ακόμα και τον ίδιο τον Προυστ να μιλά για τον εαυτό του- και προσθέτει τις δικές του παρατηρήσεις και ερμηνείες, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει όχι μόνο μελετήσει βαθιά η φιλοσοφία του, αλλά και ότι η ζωή του έχει ήδη αλλάξει. Σκοπός του συγγραφέα είναι να κάνει τη αλλαγή αυτή μεταδοτική.
Οσο και αν ακούγεται περίεργο το βιβλίο είναι πολύ διασκεδαστικό και έξυπνα γραμμένο, "ικανό" να αποτελέσει αντικείμενο ανάγνωσης για όλους. Χαριτωμένα διαγράμματα και παγκόσμιες- ανθρώπινες αλήθειες προσφερόμενες μέσω μίας λιτής και κατανοητής μεθόδου που συνδυάζει το παιχνίδι με τη βαθύτητα των νοημάτων.


Εκδόσεις Πατάκη
Τίτλος: Πως ο Προυστ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου
Συγγραφέας: Αλαίν ντε Μποττόν
Μετάφραση: Ιωάννης Ανδρέου
Σελίδες: 231
ISBN: 960-16-0398-0