Η «Eλπίδα» .... Διαβολογυναίκα!

13.12.2010
Η Ευδοκία Ρουμελιώτη ενσαρκώνει την «Διαβολογυναίκα» του Τιρολέζου Καρλ Σένχερ στο Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου.
Ένα έργο με απρόσμενες εξελίξεις της πλοκής και συναρπαστικές μεταπτώσεις, την «Διαβολογυναίκα» του Τιρολέζου Καρλ Σένχερ θα παρουσιαστεί το Δεκέμβριο το Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου.

Πρόκειται για ένα κείμενο των άρχων του 20ου αιώνα, που η δράση του ξετυλίγεται σε μια καλύβα, σε βουνά κοντά στα σύνορα δυο κρατών, τα οποία για λόγους αφαιρετικούς δεν κατονομάζονται. Εκεί κατοικούν ένας ασθενικός Άντρας και η συναρπαστική Γυναίκα του. Η περιοχή είναι πέρασμα λαθρεμπόρων και ο Άντρας είναι κλεπταποδόχος. Ένας νεαρός τελωνοφύλακας, που στο έργο αποκαλείται ο «Κυνηγός», αναλαμβάνει να διαλευκάνει το μυστήριο της ορεινής, ερημικής καλύβας. Ο Άντρας το μαθαίνει και πείθει τη Γυναίκα του να «ριχτεί» στον Κυνηγό, ώσπου αυτός να απομακρύνει τα κλοπιμαία απ’ το υπόγειο. Από κει και πέρα η πλοκή καλπάζει και οδηγεί στην κορύφωση με ένα αναπάντεχο τέλος.

Ο Καρλ Σένχερ γεννήθηκε στο Τιρόλο το 1867 και πέθανε στη Βιέννη το 1943. Είναι ένας από τους σημαντικότερους Αυστριακούς θεατρικούς συγγραφείς και η ακμή του τοποθετείται στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.
Το συγγραφικό του ύφος συνταιριάζει νατουραλιστικά στοιχεία με ρομαντικά, αλλά και συμβολικά- εξπρεσιονιστικά. Το κορυφαίο, ίσως έργο του «Η Διαβολογυναίκα» γράφτηκε το 1914 και πρωτοπαίχτηκε το 1915 στη Βιέννη. Για το έργο του αυτό έχει χαρακτηριστεί «φανατικός μαθητής του Στρίντμπεργκ», ιδιαίτερα γιατί προβάλλει τη δύναμη αλλά και την αδυναμία της ερωτικής σχέσης.

Η «Διαβολογυναίκα» ανεβαίνει σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα, σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, σκηνικά- κουστούμια Λαλούλας Χρυσικοπούλου και μουσική Γιάννη Αναστασόπουλου.

Η Διαβολογυναίκα θα είναι η Ευδοκία Ρουμελιώτη σε πρώτη εμφάνιση στο Αμφι-Θέατρο, Άντρας ο Μιχάλης Μητρούσης, επί σειρά ετών πρωταγωνιστικό στέλεχος του Αμφι-Θεάτρου και Κυνηγός ο Νικόλας Παπαγιάννης, που τα τελευταία χρόνια έχει ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους στο ίδιο θέατρο.


ΙΝFO:
ΑΜΦΙ-ΘΕΑΤΡΟ
ΣΠΥΡΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ
Αίθουσα ΛΗΔΑ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΔΡΙΑΝΟΥ 111, ΠΛΑΚΑ ΤΗΛ: 210-3233644

Παραστάσεις:
Τετάρτη (λαϊκή), Σάββατο (απογευμ.) και Κυριακή 7 μ.μ.,
Πέμπτη (λαϊκή) και Παρασκευή 9 μ.μ.,
Σάββατο (βραδ.) 9.30 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων:
Τετάρτη (λαϊκή) και Σάββατο (απογευμ.) Γενική είσοδος 15 ευρώ
Πέμπτη (λαϊκή) Γενική είσοδος 12 ευρώ
Παρασκευή, Σάββατο (βραδ.) και Κυριακή 20 ευρώ (κανονικό)
15 ευρώ (φοιτητικό)
Ώρες ταμείου: 5 - 9μ.μ. (εκτός Δευτέρας)