Μία τραγικά κωμική Συμβολαιογράφος (****)

08.12.2010
Η Υρώ Μανέ έδωσε μία ερμηνεία- έκπληξη, ενσαρκώνοντας έναν ρόλο τελείως διαφορετικό από αυτούς που την έχουμε συνηθίσει, αυτόν της Ερασμίας, μιας γυναίκας που μάταια προσπαθεί να παλέψει με τη γυναικεία της φύση.

Η τραγική κωμωδία του Νίκου Βασιλειάδη «Συμβολαιογράφος», σε θεατρική διασκευή Εμμανουέλας Αλεξίου και Γιώργου Καραμίχου και σε σκηνοθεσία Γιώργου Καραμίχου με την Υρώ Μανέ στον πρωταγωνιστικό ρόλο παρουσιάζεται στο Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη, «Αίθουσα Κάρολος Κουν».

Η Ερασμία ζει σε μια επαρχιακή πόλη. Χήρα και μητέρα της Ματούλας, εγκλωβισμένη σε ένα περίπτερο και στα ήθη της τοπικής κοινωνίας. Θεωρείται «μεταχειρισμένη» και έτσι ζει καταδικασμένη σε μία μοναχική ζωή, προσπαθώντας να αποτινάξει από τη ζωή και τα όνειρά της κάθε ερωτικό στοιχείο. Μοναδικό αντίδοτο σε όλες τις φαντασιώσεις της είναι τα κολοκυθάκια που καλλιεργεί στον κήπο της. Εκεί ξεσπά μαγειρεύοντάς τα με κάθε τρόπο. Ο ανδρικός πειρασμός εμφανίζεται στο πρόσωπο του συζύγου της κόρης της. Κοντός, αλλά... προικισμένος, κάθε βράδυ ξυπνά τα ανομολόγητα πάθη της. Θύτης και θύμα μαζί, η Ερασμία επιθυμεί το απαγορευμένο. Κι όταν τολμά να το προκαλέσει, η τιμωρία είναι άμεση. Ο λόγος είναι συμβόλαιο και το υπεσχημένον οφείλει να τηρηθεί...

Η Υρώ Μανέ έδωσε μία ερμηνεία- έκπληξη, ενσαρκώνοντας έναν ρόλο τελείως διαφορετικό από αυτούς που την έχουμε συνηθίσει, αυτόν της Ερασμίας, μιας γυναίκας που μάταια προσπαθεί να παλέψει με τη γυναικεία της φύση. Η πρωταγωνίστρια όχι μόνο κατόρθωσε να ανταποκριθεί απόλυτα στον απαιτητικότατο μονόλογο και τη «δύστροπη» καθαρευουσιάνικη γλώσσα του Νίκου Βασιλειάδη, αλλά μας συνεπήρε με τη χειμαρρώδη ερμηνεία της, κρατώντας επί 70 λεπτά αμείωτο το ενδιαφέρον μας. Ακροβατώντας διαρκώς ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό στοιχείο απέδωσε όλες τις ψυχολογικές μεταπτώσεις της ηρωίδας, σκορπώντας απλόχερα γέλιο και συγκίνηση μαζί.

Ο Γιώργος Καραμίχος στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, σκηνοθέτησε το έργο διακριτικά, όπως ακριβώς χρειαζόταν ώστε να αναδειχθεί αφενός μεν το κείμενο του Βασιλειάδη, αλλά - προπάντων- η ερμηνεία της Υρώς Μανέ, εκμεταλλευόμενος το όμορφο και ατμοσφαιρικό σκηνικό της Χριστίνα Κωστέα.

Μια παράσταση που σίγουρα θα δούμε και του χρόνου...

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]