Βιβλία για μωρά, παιδιά και για μεγάλους!

02.12.2010
Τα παιδικά βιβλία είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο που απασχολεί πολλούς γονείς από πολύ νωρίς, ακόμη και από τη στιγμή που το παιδί τους έρχεται στο κόσμο. Ερωτήσεις του τύπου «από πότε το παιδί μπορεί να έλθει σε επαφή με ένα βιβλίο», «από πότε μπορούμε να του διαβάζουμε παραμύθια» κατακλύζουν τους νέους γονείς και πολλές φορές τους μπλοκάρουν.

Τα παιδικά βιβλία είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο που απασχολεί πολλούς γονείς από πολύ νωρίς, ακόμη και από τη στιγμή που το παιδί τους έρχεται στο κόσμο. Ερωτήσεις του τύπου «από πότε το παιδί μπορεί να έλθει σε επαφή με ένα βιβλίο», «από πότε μπορούμε να του διαβάζουμε παραμύθια» κατακλύζουν τους νέους γονείς και πολλές φορές τους μπλοκάρουν.

Απάντηση σε όλους αυτούς τους προβληματισμούς είναι πολύ δύσκολο να δώσουμε, ίσως όμως η καλύτερη τακτική είναι να ακολουθούμε χωρίς άγχος την ανάπτυξη και τις ανάγκες του ίδιου του παιδιού. Αυτό συνήθως μας δείχνει μόνο του το δρόμο. Εμείς ξεχωρίσαμε λίγα από τα άπειρα βιβλία που κυκλοφορουν και σας δίνουμε κάποιες ιδέες.

Για τα μωράκια που κλείνουν τον πρώτο χρόνο ζωής τους, εξαιρετικά βιβλία βρίσκουμε στις εκδόσεις Πατάκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «ΦΑΡΜΑ», όπου το παιδί πατά ένα κουμπί πάνω στο ζώο κάθε σελίδας και... ανακαλύπτει τις φωνές τους! Το βιβλίο αυτό πραγματικά θα κεντρίσει την προσοχή του!

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα «Ζωάκια», επίσης από τις εκδ. Πατάκης. Από τα χαδιάρικα γατάκια μέχρι τις τρομερές τίγρεις, αυτό είναι το ιδανικό βιβλίο για να μάθουν τα μικρά αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά τα πάντα για τα ζώα. Πολύχρωμες εικόνες και απλές ερωτήσεις θα βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν να σκέφτονται και να μιλούν!


Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα βιβλία που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός και σχετίζονται με «γλυκούς» αποχωρισμούς (βλ. πιπίλα), αλλά και μαθήματα ζωής:

ΠΙΠΙΛΑ ΜΟΥ ΓΛΥΚΙΑ, ΡΑΝΙΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΗ

Ο Λευτέρης είναι ένα αγοράκι που αγαπάει πολύ την πιπίλα του. Πλησιάζει όμως η στιγμή να την αποχωριστεί για πάντα! Το ποτάμι θα την ταξιδέψει μακριά, στην όμορφη πιπιλολίμνη, όπου την περιμένουν οι αδελφές της. Αλλά ο Λευτέρης δε στενοχωριέται, γιατί τον περιμένει μια υπέροχη έκπληξη...

ΔΕΝ ΠΑΩ ΠΟΥΘΕΝΑ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ!, ΝΤΑΓΚΜΑΡ ΓΚΑΪΣΛΕΡ

Το σχολείο τελείωσε. Όλοι οι συμμαθητές της Μελίνας έχουν φύγει. Μόνο εκείνη περιμένει υπομονετικά έξω στο πεζοδρόμιο. Μια κυρία περνάει από μπροστά της. "Έλα μαζί μου", της λέει. "Δεν έρχομαι, γιατί δε σας ξέρω", απαντά η Μελίνα. Κι όσο κι αν επιμείνει η κυρία, η Μελίνα θα περιμένει, όπως της είπε να κάνει η μαμά. Μια ιστορία που εξηγεί με όμορφο τρόπο στα παιδιά ότι δεν πρέπει να ακολουθούν ποτέ τους ξένους αλλά να ακούνε πάντα τους γονείς τους.


Για λίγο μεγαλύτερα παιδιά, πολύ ωραίο είναι το βιβλίο «Αγγίζω... το σύμπαν» από τις εκδ. Πατάκη. Ένα βιβλίο γνώσεων για μικρά παιδιά, που θα αγγίξουν και θα ανακαλύψουν το σύμπαν με τα δάχτυλά τους. Την προσοχή τους κερδίζει ένα δισέλιδο που φωσφορίζει!



Από τις εκδόσεις Καστανιώτη, την προσοχή μας κέντρισε το καινούριο, ξεκαρδιστικό μυθιστόρημα για παιδιά του Βασίλη Παπαθεοδώρου, «Μια αστεία επιδημία», είναι εμπνευσμένο από ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη το 1962 στην Τανζανία. Στο απομακρυσμένο πριγκιπάτο της Σουρλανδίας, αρχίζει ξαφνικά να εξαπλώνεται μια περίεργη επιδημία... μια επιδημία γέλιου. Οι κάτοικοι γελάνε χωρίς σταματημό και χωρίς να υπάρχει λόγος, προς μεγάλο εκνευρισμό του μοχθηρού πρίγκιπα Οράτιου. Το Παλάτι κάνει τα πάντα για να τους σταματήσει, γιατί νιώθει πως κινδυνεύει. Δεν έχει υπολογίσει όμως πως μετά τα ασταμάτητα γέλια μπορεί να έρθει και... η οργή.

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το «Τσόκο Μπλοκ» της Ελένη Πριοβόλου που απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά. Η υπόθεση του βιβλίου διαδραματίζεται τον παγωμένο χειμώνα του 1941-42, όπου δύο παιδιά, μια κοπέλα, η Ανθή, εθελόντρια νοσοκόμα, και ο μικρότερος αδελφός της, ο Τσόκο, μαθητής γυμνασίου και μέλος της μπάντας του μαέστρου Φι-Φι, μπαίνουν στην Αντίσταση... Το βιβλίο χαρακτηρίζεται από ένα άρωμα αισιοδοξίας μέσα στο ζόφο. Οι άνθρωποι ζουν τον όλεθρο και την καταστροφή, αλλά αγωνίζονται. Η μουσική και η ποίηση τους βοηθούν να αντέξουν. Και όταν μοιάζει πως όλες οι ανθρώπινες αξίες έχουν χαθεί, ανακαλύπτουν την αλληλεγγύη και τη σύμπνοια.

Τέλος, προτείνουμε την Αγνωστούπολη, ένα γοητευτικό βιβλίο του Γιάννη Πανουτσόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ταξιδευτής. Πρόκειται για ένα παραμυθένιο ταξιδιωτικό οδηγό για δύο ονειρικές πολιτείες συν ένα ονειρικό ρεπορτάζ για την πιο τρυφερή και ευφάνταστη εξέγερση. Πολύτιμος ξεναγός αναλαμβάνει ο Κούλης Ξαφνικούλης που παρακολουθεί με χιούμορ τους βαθιά νυχτωμένους κατοίκους της Αγνωστούπολης να εξαγοράζουν με γραμμάτια σιωπής όσα τους στερεί το ψαλίδι του Τείδη Λογοκριτίδη και όσα φοβούνται να πούνε μην και φτάσουνε στα αυτιά του Κωστή του Ωτακουστή. Γιατί η Αγνωστούπολη δεν είναι κάπου αλλού. Είναι εδώ και είναι μέσα μας.... Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε μικρούς, αλλά και μεγάλους αναγνώστες.

Γεωργία Οικονόμου