A capella σουπερήρωες στην Αθηναϊδα!

29.11.2010
Όσο και να σε προετοιμάσει κάποιος, όσα και να σου πει δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβεις τι γίνεται με αυτούς τους δύο τύπους με τα μικρόφωνα και τις πέντε γυναίκες τους. Είναι απ’ αυτά που πρέπει να τα δεις για να μπεις στο κλίμα και να μη θες να φύγεις γιατί ό,τι συμβαίνει στην αίθουσα της Αθηναϊδας είναι λίγο αδύνατον να μεταφερθεί επακριβώς στους «απ’ έξω».

Όσο και να σε προετοιμάσει κάποιος, όσα και να σου πει δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβεις τι γίνεται με αυτούς τους δύο τύπους που κάνουν κάτι περίεργους ήχους στα μικρόφωνα και τις πέντε γυναίκες τους. Είναι απ’ αυτά που πρέπει να τα δεις για να μπεις στο κλίμα και να μη θες να φύγεις γιατί ό,τι συμβαίνει στην αίθουσα της Αθηναϊδας είναι λίγο δύσκολο να μεταφερθεί επακριβώς στους «απ’ έξω».

Αυτό το a capella είναι μια τρέλα χωρίς να σου φωνάζει επιδεικτικά για να σε θαμπώσει και χωρίς να χρησιμοποιεί διάφορα ειδικά εφέ που σε παραπλανούν. Οι beat boxers Word of mouth (Bitman, El pap chico) και οι Σανάδες (Μάτα Κούρτη, Μαρία Κώτη, Σοφία Σαρρή, Μαρία Σταύρακα, Μαριαστέλλα Τζανουδάκη) έχουν στείλει διακοπές τα μουσικά όργανα και το μοναδικό τους υπερόπλο είναι οι φωνές τους, οι οποίες απλά δεν διανοείσαι που μπορούν να φτάσουν και τι μπορούν να κάνουν όσοι ώρα τους έχεις απέναντι σου.

Τη μουσική τους παράσταση (αν θες να το πεις λίγο επίσημα) άνετα μπορείς να τη δεις στο εξωτερικό και σου δίνει μαθήματα για το πόσο εντυπωσιακή μπορεί να είναι η..απουσία κάθε είδους σκηνικού. Παραδόσεις από χωριά της Ελλάδας και ξένων χωρών και διαχρονικά παλιά τραγούδια διασκευάζονται και μπλέκουν με τις ηχητικές θηριωδίες και τις έξυπνες απόπειρες παντομίμας των Bitman και El pap chico, έχοντας την αίσθηση ενός χιούμορ που δεν υπάρχει περίπτωση να μη σε κάνει να δείξεις τα δόντια σου. Απ’ τα γέλια.

Από τη "Μπέμπα" και το "Γυφτάκι" μέχρι τη "Desperida" και τον "Funky drummer" και από το "Το καινούριο τ' αγοράκι μου" στο "Καραβάνι" , εφτά άνθρωποι βρίσκονται στη σκηνή τιγκαρισμένοι ως πάνω με θετική ενεργεια, σκηνοθετημένοι από το ευρηματικό μυαλό της Κέλλυ Καραχάλιου έχοντας μαζί τους μια συμφωνική ορχήστρα από φωνητικές χορδές, καταβολές από σχεδόν όλο το σύμπαν της μουσικής και μεγάλη δόση φαντασίας. Ανεβοκατεβαίνουν τα σκαλιά τη σκηνής, έρχονται δίπλα σου, γύρω σου, ανάμεσα σου, σε προκαλούν να συμμετέχεις κι εσύ σε κάποια κομμάτια, σε συγκινούν και σ’ ανατριχιάζουν φέρνοντας το αδύνατο στην πραγματικότητα. Τα φώτα ανάβουν. Ακούγονται χειροκροτήματα διαρκείας.

Κική Παπαδοπούλου