«Καταλόγια» του Θοδωρή Οικονομίδη στο "Βρυσάκι"

22.11.2010
Μια ιδιαίτερη σε σύλληψη θεατρική παράσταση του Θοδωρή Οικονομίδη με τίτλο «Καταλόγια» (Δοκιμή πάνω σε τρεις Παραλογές με κοινό θέμα τη Θυσία) φιλοξενείται από τις 8 Δεκεμβρίου 2010 στο Χώρο τέχνης "Βρυσάκι" στην Πλάκα, με την υποστήριξη της εταιρείας Πολιτισμού "Σύνθεση".

Μια μοναδική θεατρική παράσταση παρουσιάζεται από τις 9 Δεκεμβρίου στο Χώρο τέχνης "Βρυσάκι" στην Πλάκα: Τα «Καταλόγια» (Δοκιμή πάνω σε τρεις παραλογές με κοινό θέμα τη Θυσία) είναι ένα δρώμενο με τη συμμετοχή κουκλών, ανθρώπων και μουσικής, μια τελετουργική αναπαράσταση τριών ελληνικών παραλογών.

Η παράσταση είναι βασισμένη σε μια ιδέα του ηθοποιού και σκηνοθέτη Θοδωρή Οικονομίδη.

Λίγα λόγια για τα «Καταλόγια»:

Πρόκειται στην ουσία για ένα θέαμα που "ζωντανεύει" επό σκηνής τρία κλασικά δημοτικά τραγούδια που αναπαριστώνται με βάση τους κώδικες της αρχαιοελληνικής τραγωδίας.
Τα τραγούδια αυτά είναι :

1) Της μάνας φόνισσας.
Η ιστορία της μάνας που σκοτώνει το παιδί της επειδή την έπιασε με τον εραστή.
2) Του γιοφυριού της Αρτας.
Η θυσία της όμορφης γυναίκας του πρωτομάστορα για να σταθεί το γεφύρι.
3) Της κακιάς πεθεράς.
Η πεθερά που από ζήλια και φθόνο σκοτώνει την νύφη της.

Τα συγκεκριμένα κείμενα εκτός από τέλεια συμπυκνωμένες τραγωδίες αποτελούν επίσης και τον μόνο συνδετικό κρίκο της νεοελληνικής λογοτεχνίας με την κλασική εποχή. Συνιστούν, εξάλλου, καταγραφές ακουσμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι είναι ιστορίες που δε έχουν συγγραφέα, αλλά γεννήθηκαν μέσα από αφηγήσεις πραγματικών γεγονότων και πήραν τη μορφή ποιήματος (αργότερα τραγουδήθηκαν κιόλας) που μεταδόθηκαν από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά. Αυτό τους το ιδιαίτερο στοιχείο τα καθιστά άρτια λογοτεχνικά και ικανά να στηρίξουν επαρκώς την αναπαράστασή τους μέσα από τους κώδικες του αρχαιοελληνικού θεάτρου.

Επίσης, αυτό που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη παραγωγή είναι η χρήση μασκών, κουκλοθεάτρου και θεάτρου σκιών, με στόχο να αναπαρασταθούν οι βασικές μας ιστορίες, τα τρία ποιήματα.

Αυτές οι τεχνικές δίνουν τη δυνατότητα αναπαράστασης εικόνων πολύπλοκων και απαιτητικών μέσα στη διάρκεια του έργου, όπως εμφανίσεις εξωπραγματικών πλασμάτων, σκηνών πλήθους, χωροχρονικών αλλαγών και πολλών άλλων.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ερμηνευτές μάς μεταφέρουν σε ένα κόσμο με μεγαλύτερες δυνατότητες στην αναπαραγωγή εικόνων και δράσεων, δίνοντας παράλληλα και μια διαφορετική οπτική στην αισθητική της παράστασης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα να ακούσει μοιρολόγια, πολυφωνικά τραγούδια και ρυθμικούς αυτοσχεδιασμούς, συνυφασμένα με τις πλοκές των ιστοριών.

Να σημειωθεί ότι η μουσική της παράστασης ακούγεται ζωντανά από μια κιθάρα κι ένα μαντολίνο. Οι πρώτες παραστάσεις θα δοθούν στον χώρο τέχνης "Βρυσάκι", Βρυσακίου 17 στην Πλάκα, ενώ τον Ιανουάριο θα σας ανακοινωθεί ο καινούριος χώρος όπου θα παίζεται εκ νέου το έργο.

Πρεμιέρα : 8 Δεκεμβρίου 2010, ημέρα Τετάρτη και στη συνέχεια κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου 2011.

Ωρα έναρξης: 21:30
Διάρκεια παράστασης : 60'
Τιμή εισιτηρίου: 10 Ευρώ
Διεύθυνση: Βρυσακίου 17 Πλάκα (Πρόσβαση από Μετρό Μοναστηράκι)
Τηλέφωνο για κρατήσεις: 210 3390447

Συντελεστές:
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Κύκλος.
Σύλληψη-Δημιουργία-Σκηνοθεσία : Θοδωρής Οικονομίδης
Κατασκευή κούκλας: Ομάδα κουκλοθεάτρου ‘’Καραμπόλα’’ (Φεβρωνία Ρειζίδου και Χριστίνα Στουραϊτη)
Μουσική: Θοδωρής Οικονομίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μελίσα Κωτσάκη.

Ερμηνευτές:
Ιωάννα Μιχαλά
Θοδωρής Οικονομίδης
Μελίσα Κωτσάκη
Δήμητρα Μητροπούλου
Ιωάννα Πιατά
Φεβρωνία Ρειζίδου
Χριστίνα Στουραίτη
Εφη Μπάρλα
Χάρης Χιώτης
Οργανα: Κιθάρα Μελίσα Κωτσάκη, μαντολίνο Θ. Οικονομίδης.